Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mađarska u Budimpešti savladala Srbiju sa 2:1 i plasirala se na EURO 2024

14.10.2023. 19:58 23:20
Piše:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Mađarska je u Budimpešti savladala Srbiju rezultatom 2:1 u utakmici G grupe u kvalifikacijama za EURO 2024 i tako se direktno plasirala na naredno prvenstvo Evrope u fudbalu.

Kako fudbal ume ponekad da bude ćudljiv. Odigrala je Srbija u Budimpešti veoma dobar susret, poništena su joj dva gola odlukama VAR-a, dva puta je stativa spašavala gol Mađara, a teren su naši momci napustili pognutih glava. Domaća selekcija je slavila i praktično već obezbedila učešće na EP, dok će naši reprezentativci morati u utorak da savladaju Crnu Goru. A kada se nešto mora, to postaje vraški teško.

I pre nego što je počela, po svim parametrima, najvažnija utakmica za Srbiju u G grupi kvalifikacija za EURO 2024 u Nemačkoj, selektor našeg tima Dragan Stojković napravio je nekoliko iznenađujućih poteza. U startnoj postavi nije se našao kapiten Dušan Tadić, ostao je na klupi, a priliku je u napadu dobio Mijat Gaćinović. Uz to, na levom boku zaigrao je Aleksa Terzić, Eraković je nastupio umesto povređenog Veljkovića, a Gudelj je pozicioniran u sredinu terena.

Oba tima ušla su u duel sa željom da prvi stignu do prednosti. Naš tim je izlazio visoko na defanzivce, a na isteku 7. minuta viđena je prva zanimljiva situacija pred mađarskim golom. Tada je Fiola odgurnuo u petercu s leđa Mitrovića, ali francuski arbitar nije mislio da je to bio prekršaj. U 15. minutu Gaćinović je prošao po desnoj strani, izbio iskosa pred golmana Mađarske, ali je slabo završio akciju, pa je velika prilika propala. I dva minuta kasnije Živković je istrčao kontru, imao je usamljenog Mitrovića, ali nije uputio dobar pas ka njemu i Dibus je otklonio opasnost.

I pored bolje partije srpske selekcije, Mađarska je povela u 21. minutu. Nego je pobegao Terziću, uputio loptu do Barnabaša Varge, a Eraković je zakasnio da ga omete i mreža iza leđa Vanje Milinkovića-Savića se zatresla. Skupim su se pokazali promašaji naših fudbalera, ali su oni, uprkos svemu, nastavili s napadima. Međutim, Loik Nego je bio raspoložen na desnom boku i stvarao je puno problema našim odbrambenih igračima.

U toku je bio 32. minut, kada je Aleksandar Mitrović osvojio loptu, zaobišao i Dibusa na nekih 18 metara, ali je otišao suviše ukoso i nije mogao da ugrozi gol. Pomislili smo potom da je pravda bila zadovoljena: posle udarca s ugla koji je izveo Živković, sjajno je skočio u petercu Strahinja Pavlović i izjednačio rezultat na 1:1. Na našu žalost, već u prvoj sledećoj akciji Nego je još jednom nadmudrio Terzića, uposlio Rolanda Šalaija, a ovaj je fantastičnim udarcem s 18 metara po drugi put savladao nemoćnog Vanju.

U finišu poluvremena naš tim je napadao, gradio obećavajuće situacije, ali rezultat se nije menjao, iako je mađarska selekcija bila prinuđena da se često i grčevito brani.

VAR je bio na strani domaćina u 50. minutu, kada je Sergej Milinković-Savić zaista bio u ofsajdu pre nego što je dodao loptu Mitroviću, koji je potom zatresao mrežu. Nizali su se napadi Srbije, ređali su se korneri za našu ekipu, ali je na semaforu i dalje tvrdoglavo stajao rezultat 2:1 za Mađare. I u 54. minutu ponovo je VAR pomogao četi trenera Marka Rosija, nakon što se tada Tadić našao u milimetarskom nedozvoljenom položaju, pa je i drugi gol Aleksandra Mitrovića poništen. Kakav maler!

Nastavili su da pritiskaju „orlovi“, kontrolisali su igru i imali mnogo veći posed i nadali smo se da takva igra da donese željeni rezultat. Ipak, u 68. minutu loptu je izgubio Tadić, sevnula je kontra domaćina, a udarac Varge, srećom, pogodio je gornji deo prečke. Odgovorili su naši momci u 71. minutu, kada je, posle kornera Živkovića, prvo Tadić pogodio stativu, a odbijnu loptu je dočekao Pavlović i ponovo je levi direk spasio golmana Dibusa. Neverovatno! I umalo da za ova dva promašaja budemo kažnjeni u nastavku, da je Bola iksoristio grešku Kostića i šutirao u gol, a ne pored njega.

Oslobodili su se mađarski igrači nesnosnog pritiska, barem nakratko, a onda je on nastavljen. Ali, šansi za izlednačenje Srbije nije bilo. Domaći igrači sve češće su ležali na travi, želeći da dobiju koji sekund i malo predahnu. Uveo je i debitanta Petra Ratkova u igru naš selektor, bacio je sve karte na napad, imao je šansu i Milenković u četvrtom minutu nadokande, potom i Đuričić, ali efekta nije bilo i Mađarska je, na oduševljenje tamošnjih navijača, osvojila sva tri boda.

Mađarska – Srbija 2:1 (2:1)

BUDIMPEŠTA: „Puškaš arena“, gledalaca: 63.000. Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska). Strelci: B. Varga u 21, Šalai u 34. za Mađarsku, a Pavlović u 33. minutu za Srbiju . Žuti kartoni: B. Varga, Botka (Mađarska), a Milenković, V. Milinković-Savić (Srbija). Crveni karton: Kalmar (Mađarska) na kraju utakmice.

MAĐARSKA: Dibus 7,5 – Fiola 6,5 (od 74. Botka 7), Lang 7, Salai 6,5 – Nego 8 (od 62. Bola 6,5), A. Nađ 7, Stajls 6,5 (od  62. Kalmar), Kerkez 7 – Šalai 7,5 (od 74. Kata 7), Soboslai 7, B. Varga 7,5 (od 84. Adam -).

SRBIJA: V. Milinković-Savić 7 – Eraković 6,5 (od 46. Tadić 7), Milenković 7, Pavlović 7,5, Terzić 6 (od 46. Kostić 6,5) – Gudelj 7, Lukić 7 (od 84. Ratkov -) – Živković 7,5 (od 74. Radonjić 6,5), S. Milinković-Savić 7, Gaćinović 7 (od 67. Đuričić 6,5) - A. Mitrović 6,5.

A. Predojević

Autor:
Pošaljite komentar