clear sky
14°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мађарска у Будимпешти савладала Србију са 2:1 и пласирала се на ЕУРО 2024

14.10.2023. 19:58 23:20
Пише:
Извор: Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Мађарска је у Будимпешти савладала Србију резултатом 2:1 у утакмици Г групе у квалификацијама за ЕУРО 2024 и тако се директно пласирала на наредно првенство Европе у фудбалу.

Како фудбал уме понекад да буде ћудљив. Одиграла је Србија у Будимпешти веома добар сусрет, поништена су јој два гола одлукама ВАР-а, два пута је статива спашавала гол Мађара, а терен су наши момци напустили погнутих глава. Домаћа селекција је славила и практично већ обезбедила учешће на ЕП, док ће наши репрезентативци морати у уторак да савладају Црну Гору. А када се нешто мора, то постаје врашки тешко.

И пре него што је почела, по свим параметрима, најважнија утакмица за Србију у Г групи квалификација за ЕУРО 2024 у Немачкој, селектор нашег тима Драган Стојковић направио је неколико изненађујућих потеза. У стартној постави није се нашао капитен Душан Тадић, остао је на клупи, а прилику је у нападу добио Мијат Гаћиновић. Уз то, на левом боку заиграо је Алекса Терзић, Ераковић је наступио уместо повређеног Вељковића, а Гудељ је позициониран у средину терена.

Оба тима ушла су у дуел са жељом да први стигну до предности. Наш тим је излазио високо на дефанзивце, а на истеку 7. минута виђена је прва занимљива ситуација пред мађарским голом. Тада је Фиола одгурнуо у петерцу с леђа Митровића, али француски арбитар није мислио да је то био прекршај. У 15. минуту Гаћиновић је прошао по десној страни, избио искоса пред голмана Мађарске, али је слабо завршио акцију, па је велика прилика пропала. И два минута касније Живковић је истрчао контру, имао је усамљеног Митровића, али није упутио добар пас ка њему и Дибус је отклонио опасност.

И поред боље партије српске селекције, Мађарска је повела у 21. минуту. Него је побегао Терзићу, упутио лопту до Барнабаша Варге, а Ераковић је закаснио да га омете и мрежа иза леђа Вање Милинковића-Савића се затресла. Скупим су се показали промашаји наших фудбалера, али су они, упркос свему, наставили с нападима. Међутим, Лоик Него је био расположен на десном боку и стварао је пуно проблема нашим одбрамбених играчима.

У току је био 32. минут, када је Александар Митровић освојио лопту, заобишао и Дибуса на неких 18 метара, али је отишао сувише укосо и није могао да угрози гол. Помислили смо потом да је правда била задовољена: после ударца с угла који је извео Живковић, сјајно је скочио у петерцу Страхиња Павловић и изједначио резултат на 1:1. На нашу жалост, већ у првој следећој акцији Него је још једном надмудрио Терзића, упослио Роланда Шалаија, а овај је фантастичним ударцем с 18 метара по други пут савладао немоћног Вању.

У финишу полувремена наш тим је нападао, градио обећавајуће ситуације, али резултат се није мењао, иако је мађарска селекција била принуђена да се често и грчевито брани.

ВАР је био на страни домаћина у 50. минуту, када је Сергеј Милинковић-Савић заиста био у офсајду пре него што је додао лопту Митровићу, који је потом затресао мрежу. Низали су се напади Србије, ређали су се корнери за нашу екипу, али је на семафору и даље тврдоглаво стајао резултат 2:1 за Мађаре. И у 54. минуту поново је ВАР помогао чети тренера Марка Росија, након што се тада Тадић нашао у милиметарском недозвољеном положају, па је и други гол Александра Митровића поништен. Какав малер!

Наставили су да притискају „орлови“, контролисали су игру и имали много већи посед и надали смо се да таква игра да донесе жељени резултат. Ипак, у 68. минуту лопту је изгубио Тадић, севнула је контра домаћина, а ударац Варге, срећом, погодио је горњи део пречке. Одговорили су наши момци у 71. минуту, када је, после корнера Живковића, прво Тадић погодио стативу, а одбијну лопту је дочекао Павловић и поново је леви дирек спасио голмана Дибуса. Невероватно! И умало да за ова два промашаја будемо кажњени у наставку, да је Бола иксористио грешку Костића и шутирао у гол, а не поред њега.

Ослободили су се мађарски играчи несносног притиска, барем накратко, а онда је он настављен. Али, шанси за изледначење Србије није било. Домаћи играчи све чешће су лежали на трави, желећи да добију који секунд и мало предахну. Увео је и дебитанта Петра Раткова у игру наш селектор, бацио је све карте на напад, имао је шансу и Миленковић у четвртом минуту надоканде, потом и Ђуричић, али ефекта није било и Мађарска је, на одушевљење тамошњих навијача, освојила сва три бода.

Мађарска – Србија 2:1 (2:1)

БУДИМПЕШТА: „Пушкаш арена“, гледалаца: 63.000. Судија: Франсоа Летексије (Француска). Стрелци: Б. Варга у 21, Шалаи у 34. за Мађарску, а Павловић у 33. минуту за Србију . Жути картони: Б. Варга, Ботка (Мађарска), а Миленковић, В. Милинковић-Савић (Србија). Црвени картон: Калмар (Мађарска) на крају утакмице.

МАЂАРСКА: Дибус 7,5 – Фиола 6,5 (од 74. Ботка 7), Ланг 7, Салаи 6,5 – Него 8 (од 62. Бола 6,5), А. Нађ 7, Стајлс 6,5 (од  62. Калмар), Керкез 7 – Шалаи 7,5 (од 74. Ката 7), Собослаи 7, Б. Варга 7,5 (од 84. Адам -).

СРБИЈА: В. Милинковић-Савић 7 – Ераковић 6,5 (од 46. Тадић 7), Миленковић 7, Павловић 7,5, Терзић 6 (од 46. Костић 6,5) – Гудељ 7, Лукић 7 (од 84. Ратков -) – Живковић 7,5 (од 74. Радоњић 6,5), С. Милинковић-Савић 7, Гаћиновић 7 (од 67. Ђуричић 6,5) - А. Митровић 6,5.

А. Предојевић

Аутор:
Пошаљите коментар