Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

okoTVoko: Kraj leta na Adi...

16.09.2023. 13:00 12:59
Piše:
Izvor: R. Hadžić, Aleksandar Filipović

RTS  je ovog leta snimao serijal „Jedan dobar dan na Adi”. Kristina Radenković ga je započela sa pank-tamburaškim bendom „Zbogom Brus Li”. Kristina reče da što je više van Novog Sada da sve više oseća nostalgiju. Primetno ima sve više modernijeg zvuka na javnom servisu. To su ove nove pesme gde je bitna ritam mašina, a pojma nemate šta ste slušali.

Mirna Košanin je tako nastupila kao i mlađani Boris Subotić. Marija Veljković je na Svetog Iliju u istoj emisiji izgovorila moju omiljenu „Posle Svetog Ilije, sunce sve milije”. Naravno, tu je bila i Zejna sa „Rumbom”. Tako da će učesnici našeg izbora za Pesmu Evrovizije ostati miljenici RTS-a. Novi konkurs je već raspisan, tako da nas nije ni obeshrabrio, nimalo slavan nastup na Evroviziji. Jelena Popović Đorđević je drugačija od svih voditeljki na RTS-u sinhronizuje crtane filmove i trudi se da program koji vodi oboji sopstvenom kreativnošću.

Treba samo prošetati Instagramom i Jutjubom i videti kako je nekad izgledalo „Leto na Adi”. Sećam se plejbeka Tereze Kesovije „Vodi me” i kad je iskočio neki muškarac da đuska sa Terezom. To je 1988. godine bio Goran Stojićević kasnije prozvan Karamela. Zahvaljujuću Letu na Adi naučili smo sve hitove Zorice Brunclik, Dragane Mirković i Vesne Zmijanac. Leto na Adi imalo je dugu tradiciju emitovanja.

Kada sam počeo da radim na televiziji, daleke 1994. godine, Vesna Zmijanac je pevala legendarnu „Idem preko zemlje Srbije” i duet sa Slavkom Banjcem „Ja imam nekog, a ti si sam”. Nada Topčagić je rasturala sa publikom, a i Era Ojdanić je imao svoj čuveni mini-val. Zorica Brunclik je imala i svoj mini-šou, a uvek je bila zanimljiva reakcija publike sa tribina. Tada se nisu plaćali statisti, a publika je uvek bila vesela i spontana i dešavalo se da se neko iz publike baci u koreografiju sa Jasnom Milenković Jami.

Danas je sve drugačije. U jednoj emisiji na Adi, pevao je Dragan Kojić Keba, ali nema publiku i nije dinamično kao što je nekada bilo. Sve je kao isto a ništa nije, ni televizija, ni Beograd…

Jedino su neki pevači ostali iz tih vremena. Ali kad tako pevaju na plejbek, bez publike, jedina atrakcija je dron koji nas voza po Adi. Dinamika je drugom mestu. Na primer, na TV Kurir, gde se po povratku iz bolnice oglasio Milić Vukašinović, koji je prozvao prijatelje Olivera Mandića i di-džej Žeksa kako su zaboravili na starog prijatelja. U program se munjevito javio Oliver Mandić koga je jako pogodila izjava doktora za rokenrol. Naravno, Mandić se i zapitao koji je on to doktor, a ne zna da nabode ni tri akorda na gitari. Te da je Milić napisao samo jedan hit i to za Hanku Paldum. Onda je odgovorio da ne treba da cmizdri kao zgužvana viršla tako da smo dobili letnji skandal dok si rekao keks i seks. Televizija Kurir je pokazala šta je brza televizija i brz dnevni program.

Ostali su spavali snom letnjih programskih šema. Jedino je ostalo standardno aktuelna emisija „150 minuta” na Prvoj televiziji. Pokrenuto je ključno pitanje „Zašto muškarci više ne prilaze ženama” a gost je bio harizmatični Nemanja Milović fitnes edukator. I kaže, nakon upoznavanja sledi provera na društvenim mrežama. Divna Milovanović, autorka kanala „Pozitivna stvarnost” je rekla da muškarcima nije lako. Kao što nije lako ni ženama jer im niko ne prilazi. Društvene mreže su doprinele i tome da se stvara slika nerealnih očekivanja.

I tako, prolazi još jedan glupi avgust. Brže nego što smo očekivali. I sa manje repriza nego što smo to očekivali. Jer su bar ova tri kanala RTS, Prva i Kurir TV, zamenili visoku politiku sa nešto ležernijim temama za leto. Vremenske nepogode su uticale na to da zaboravimo letnju monotoniju na plažama jer se, lepo reče Nemanja, svi igraju mačke i miša a to što će da padnu vatrice i varnice u mesindžerima biće sve od događanja ovoga leta. I lepo je napisao jedan gledalac ispod linka na Jutjubu, danas je sve manje prirodne lepote, vaspitanja, pristojnosti, otmenosti i kulture.

I zato su najlepša vremena bila od 1960. do 1990. godine. I tada smo rekli zbogom lepi i normalni živote. Ali znamo i kako je izgledalo televizijsko leto devedesetih. Imali smo „Dobar dan” ili „Leto na Adi”, a gde je leto na Štrandu?

Aleksandar Filipović

Autor:
Pošaljite komentar
okoTVoko: Svadba, svadba... na svim televizijama

okoTVoko: Svadba, svadba... na svim televizijama

09.09.2023. 12:00 11:41
okoTVoko: Metar mog sela, Vojvodina cela

okoTVoko: Metar mog sela, Vojvodina cela

02.09.2023. 13:00 12:13
okoTVoko: Sok posle kojeg ostaje gorak ukus

okoTVoko: Sok posle kojeg ostaje gorak ukus

26.08.2023. 13:00 14:31