Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novosadski strip vikend u „Fabrici” posvećen ženskoj moći

01.09.2023. 11:21 11:34
Piše:
Izvor: promo, SKC FABRIKA

Žene u stripu, ne ženski strip, termin je koji je poželjno koristiti, kada je reč o temi predstojećeg festivala i konferencije u „Fabrici” Studentskog kulturnog centra Novi Sad. „Fabrika” će od 7. do 9. septembra biće poprište 17. novosadskog strip vikenda, a prva dva dana centralni događaj biće konferencija „Slika i uloga žene u stripu”, koja se realizuje u okviru projekta „Moć žena u stripu” (Wom Com).

Posebna pažnja biće posvećena i umetničkoj rezidenciji koja trenutno okuplja 12 mladih strip autora i autorki iz Grčke, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije i Crne Gore, koji trenutno sarađuju i stvaraju stripove, a biće predstavljeni na izložbi u sklopu predstojećih događaja.

Prilikom jučerašnje najave koju je vodila Jovana Zđelarević i pozdravne reči direktora Studentskog kulturnog centra Novi Sad Obrada Škrbića, moglo se čuti da je Novosadski strip vikend takoreći unapređen na evropski nivo, jer je kao deo većeg projekta finansiran i u okviru programa Kreativna Evropa. To omogućava da se Novi Sad upozna sa međunarodnom, a međunarodna sa lokalnom strip scenom, koje u pojedinačnim slučajevima, uglavnom strip crtača, već uveliko sarađuju.

- Čitava filozofija Novosadskog strip vikenda uvek je bila regionalna strip scena. Pojave i autori na njoj. Iz godine u godinu, bavili smo se onim što bi se u međuvremenu dva festivalska izdanja dogodilo, a sada se dogodilo to da smo se fokusirali na žene striup autorke, za šta se nadamo da će se posle nas setiti i drugi - predočio je programski direktor Novosadskog strip vikenda Jovan Gvero. Za njega je to ne samo pokušaj da se upozna sa novim autorkama, nego i novim načinom promišljanja stripa, narativa, „guranju” stripa u novim pravcima.

- Strip je odavno počeo da curi sa tabli - slikovito se izrazio Gvero za niz novosti sa kojima će se publika upoznati na predstojećim događajima, među kojima će biti promocija, izložbi, konferencija, druženja i dobra-stara razmena, odnosno berza stripa i sve što je u vezi s njim.

Strip autorka Jana Adamović, mentorka rezidencije i učesnica konferencije, ceo događaj pohvalila je kao izuzetno lep i bitan. Strip junakinja ima dosta, ali su u devedeset odsto slučajeva one predstavljene stereotipno, kao seks-objekti.

- Način na koji može doći do promene u ovome upravo su strip autorke koje su talentovane i inventivne. One nisu zastupljene u mejnstrimu, tako da će ovaj projekat doprineti njihovoj vidljivosti i umrežavanju - rekla je Jana Adamović, autorka koja je poznata i kao osnivačica kolektiva „Stripotetke”, koje spremaju antologijsko izdanje, takođe u najavi na Novosadskom strip vikendu. - Tribine i programi na konferenciji „Wom Com„ su osmišljeni jako dobro i na celovit način obrađuju sve važne teme. Jedva čekam da čujem govornike iz Francuske, Mađarske, Grčke...

Organizatori 17. novosadskog strip vikenda i konferencije „Slika i uloga žene u stripu” naveli su da će deo programa biti i dve radionice, jedna kolektiva „Matrijaršija”, posvećena sito-štampi, a druga feminističkom pristupu stripu.

Još jedna učenica konferencije, kustoskinja Dragana Garić Jovičić, ujedno i mentorka rezidencijalnog boravka mladih strip autora i autorki, navela je da svi koji su tu imaju potrebu da se povezuju druže, a da u tom smislu, kao ni u stripu, nema granica:

- Jako je lepo čuti ih kako pevaju dok rade i osetiti radost stvaranja.

To su na svoj način i potvrdile strip autorke učesnice rezidencije Staša Miladinović iz Srbije i Dora Ivković iz Hrvatske, za koje je sve ovo bogato i zabavno iskustvo.

- Mnogo volim priče. Prvo sam to pronalazila kroz knjige, a onda sam počela da škrabam i zaljubila se u vizuelnu umetnost. Strip je jedinstven zato što objedinjuje te umetničke discipline i to me je privuklo da se bavim njim - rekla je Staša Miladinović, koja je u svet stripa ušla kroz svet anime.

Dora Ivković kao karaktere više voli životinje i humor, nego klasične junakinje, za koje smatra da može biti svako ko stoji za sebe i može rešiti svoj problem. Kaže da je studirajući animaciju naučila da joj bude blisko pričati priču kroz sličice, pa se zato odlučila i iskušati ovde:

- Mnogo sam se iznenadila. Pokušavam se naći u puno umetničkih disciplina, a strip mi je nova ljubav!

Subverzivan naslov

Na pitanje da li se kroz naslov projekta „Moć žena u stripu” aludira na superheroje, strip autorka, mentorka rezidencijalnog boravka strip autora u Novom Sadu i učesnica predstojećeg Novosadskog strip vikenda u „Fabrici” Studentskog kulturnog centra Novi Sad Jana Adamović je odgovorila da se više misli na moć stripa kao medija i moć žena da putem tog medija promene svoju poziciju. Složila se sa konstatacijom da je taj naziv onda pomalo subverzivan.

I. Burić

Autor:
Pošaljite komentar