light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Новосадски стрип викенд у „Фабрици” посвећен женској моћи

01.09.2023. 11:21 11:34
Пише:
Извор: promo, SKC FABRIKA

Жене у стрипу, не женски стрип, термин је који је пожељно користити, када је реч о теми предстојећег фестивала и конференције у „Фабрици” Студентског културног центра Нови Сад. „Фабрика” ће од 7. до 9. септембра биће поприште 17. новосадског стрип викенда, а прва два дана централни догађај биће конференција „Слика и улога жене у стрипу”, која се реализује у оквиру пројекта „Моћ жена у стрипу” (Wom Цом).

Посебна пажња биће посвећена и уметничкој резиденцији која тренутно окупља 12 младих стрип аутора и ауторки из Грчке, Хрватске, Словеније, Мађарске, Србије и Црне Горе, који тренутно сарађују и стварају стрипове, а биће представљени на изложби у склопу предстојећих догађаја.

Приликом јучерашње најаве коју је водила Јована Зђеларевић и поздравне речи директора Студентског културног центра Нови Сад Обрада Шкрбића, могло се чути да је Новосадски стрип викенд такорећи унапређен на европски ниво, јер је као део већег пројекта финансиран и у оквиру програма Креативна Европа. То омогућава да се Нови Сад упозна са међународном, а међународна са локалном стрип сценом, које у појединачним случајевима, углавном стрип цртача, већ увелико сарађују.

- Читава филозофија Новосадског стрип викенда увек је била регионална стрип сцена. Појаве и аутори на њој. Из године у годину, бавили смо се оним што би се у међувремену два фестивалска издања догодило, а сада се догодило то да смо се фокусирали на жене стриуп ауторке, за шта се надамо да ће се после нас сетити и други - предочио је програмски директор Новосадског стрип викенда Јован Гверо. За њега је то не само покушај да се упозна са новим ауторкама, него и новим начином промишљања стрипа, наратива, „гурању” стрипа у новим правцима.

- Стрип је одавно почео да цури са табли - сликовито се изразио Гверо за низ новости са којима ће се публика упознати на предстојећим догађајима, међу којима ће бити промоција, изложби, конференција, дружења и добра-стара размена, односно берза стрипа и све што је у вези с њим.

Стрип ауторка Јана Адамовић, менторка резиденције и учесница конференције, цео догађај похвалила је као изузетно леп и битан. Стрип јунакиња има доста, али су у деведесет одсто случајева оне представљене стереотипно, као секс-објекти.

- Начин на који може доћи до промене у овоме управо су стрип ауторке које су талентоване и инвентивне. Оне нису заступљене у мејнстриму, тако да ће овај пројекат допринети њиховој видљивости и умрежавању - рекла је Јана Адамовић, ауторка која је позната и као оснивачица колектива „Стрипотетке”, које спремају антологијско издање, такође у најави на Новосадском стрип викенду. - Трибине и програми на конференцији „Wom Цом„ су осмишљени јако добро и на целовит начин обрађују све важне теме. Једва чекам да чујем говорнике из Француске, Мађарске, Грчке...

Организатори 17. новосадског стрип викенда и конференције „Слика и улога жене у стрипу” навели су да ће део програма бити и две радионице, једна колектива „Матријаршија”, посвећена сито-штампи, а друга феминистичком приступу стрипу.

Још једна ученица конференције, кустоскиња Драгана Гарић Јовичић, уједно и менторка резиденцијалног боравка младих стрип аутора и ауторки, навела је да сви који су ту имају потребу да се повезују друже, а да у том смислу, као ни у стрипу, нема граница:

- Јако је лепо чути их како певају док раде и осетити радост стварања.

То су на свој начин и потврдиле стрип ауторке учеснице резиденције Сташа Миладиновић из Србије и Дора Ивковић из Хрватске, за које је све ово богато и забавно искуство.

- Много волим приче. Прво сам то проналазила кроз књиге, а онда сам почела да шкрабам и заљубила се у визуелну уметност. Стрип је јединствен зато што обједињује те уметничке дисциплине и то ме је привукло да се бавим њим - рекла је Сташа Миладиновић, која је у свет стрипа ушла кроз свет аниме.

Дора Ивковић као карактере више воли животиње и хумор, него класичне јунакиње, за које сматра да може бити свако ко стоји за себе и може решити свој проблем. Каже да је студирајући анимацију научила да јој буде блиско причати причу кроз сличице, па се зато одлучила и искушати овде:

- Много сам се изненадила. Покушавам се наћи у пуно уметничких дисциплина, а стрип ми је нова љубав!

Субверзиван наслов

На питање да ли се кроз наслов пројекта „Моћ жена у стрипу” алудира на суперхероје, стрип ауторка, менторка резиденцијалног боравка стрип аутора у Новом Саду и учесница предстојећег Новосадског стрип викенда у „Фабрици” Студентског културног центра Нови Сад Јана Адамовић је одговорила да се више мисли на моћ стрипа као медија и моћ жена да путем тог медија промене своју позицију. Сложила се са констатацијом да је тај назив онда помало субверзиван.

И. Бурић

Аутор:
Пошаљите коментар