Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOLAČ JUGOSLAVIJA: Podseća na neka davno prošla vremena i vraća u detinjstvo jer ne postoji kuća koja ga nije pravila

26.08.2023. 15:47 15:53
Piše:
Foto: printskrin/jutjub/ Deda Miletova Kuhinja

Za sve Jugonostalgičare kolač koji vraća u detinjstvo Titovih pionira.

Kolač sa biskvitom i pudingom od jabuka koji je bio jedan od omiljenih u staroj Jugoslaviji. Sigurno će vam probuditi sećanja na neka prošla vremena.

Obradujte svoju porodicu ovim ukusnim desertom a naročito one starije članove koji još uvek pamte ta vremena.

Priprema je jednostavna a on je veoma ukusan i pogodan za sve prilike!

https://www.youtube.com/watch?v=G0xG0pFgjls

Sastojci za Biskvit:

    200gr Secera

    120ml Ulja

    4 Jaja

    200gr Brasna

    1 Prasak za pecivo

    135ml Vode

Fil:

    1l Vode

    200gr Secera

    1kg Jabuka

    2 Pudinga od vanile

    Slatka pavlaka za slag ili slag iz kesice

Priprema:

Odvojimo belanca od žumanaca, a zatim umutimo belanca u čvrst sneg uz prstohvat soli. Potom umutimo žumanca uz šećer i kada postanu penasta dodamo ulje i vodu.

Pomešamo brašno sa praškom za pecivo i dodamo u smesu sa žumancima. Dobro umutimo mikserom pa sjedinimo sa belancima uz pomoć špatule.

Kada lepo promešate smesu, sipate je u pleh dimenzija otprilike 40x30 koji je prethodno obložen pek papirom. Ravnomerno ga izručite a potom prodrmajte da se lepo rasporedi.

Peče se na 180 stepeni 15,20min proveravajte čačkalicom da li je pečeno. Kada je čačkalica suva gotov je.

Očistite jabuke, isečete na kriške i dodate u proključalu vodu sa šećerom. Kada počnu da se ukuvavaju promešajte. Kada budu gotove što je otprilike nekih 20-ak minuta dodajte vodu sjedinjenu sa dva pudinga od vanile.

Mešajte dok ne dobijete puding. Biskvit potom prelijete ovom smesom dok je još vruća. Kada se kolač potpuno ohladi ukrasite ga šlagom. Prijatno!

Stil Kurir

Piše:
Pošaljite komentar