Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U prodavnici nosite lupe, čitajte etikete, TRAŽITE OVO

10.08.2023. 10:27 10:32
Piše:
Izvor: Pixabay, ilustracija

Svetski trgovinski lanci u svojoj ponudi imaju samo proizvode koji su prošli stroge kontrole.

Ako su to proizvodi koji dolaze u dodir s hranom, oni moraju imati IFS sertifikat.

IFS (International Featured Standards) je skup standarda za upravljanje kvalitetom, sigurnošću hrane, higijenom i procesima u prehrambenoj industriji. IFS standardi su uspostavljeni kako bi se osigurala sigurnost hrane, integritet proizvoda i zadovoljstvo potrošača kroz stroge smernice i zahteve.

IFS standardi se primenjuju na različite segmente prehrambene industrije, uključujući proizvođače hrane, distributere, maloprodajne lance i druge delove lanca snabdevanja hranom. Ovi standardi pomažu organizacijama da postave visoke standarde za bezbednost hrane, kvalitet proizvoda i operativne procese.

Glavni ciljevi IFS standarda su:

Bezbednost hrane: Obezbeđivanje bezbednosti hrane kroz rigorozne smernice za upravljanje rizicima i sprečavanje kontaminacije hrane.

Kvalitet proizvoda: Postavljanje standarda za kvalitet proizvoda kako bi se zadovoljile potrebe i očekivanja potrošača.

Upravljanje procesima: Definisanje efikasnih operativnih procesa i upravljanje lancom snabdevanja kako bi se osigurala doslednost i pouzdanost.

Usaglašenost sa zakonodavstvom: Osiguravanje da organizacije deluju u skladu sa relevantnim zakonodavstvom i regulativama u vezi sa proizvodnjom hrane.

Transparentnost i komunikacija: Podsticanje komunikacije i transparentnosti između svih učesnika u lancu snabdevanja kako bi se osigurala zajednička odgovornost za kvalitet i bezbednost hrane.

Postoji više različitih IFS standarda, svaki usmeren na specifične aspekte prehrambene industrije. Na primer, "IFS Food" standard se odnosi na proizvođače prehrambenih proizvoda, dok "IFS Logistics" standard se odnosi na logističke kompanije u prehrambenom lancu snabdevanja.

IFS Fud je standard kvaliteta i bezbednosti hrane, koji je prihvatila Globalna incicijativa za bezbednost hrane (Global Food Safety Initiative) i koji je razvijen sa ciljem da proverava kompetentnost proizvođača hrane po pitanju njene bezbednosti i kvaliteta, omogućavajući pritom samim proizvođačima da uštede svoje vreme i novac.

Prema kodeksu trgovinskih lanaca, svi proizvođači ili trgovci brendiranom hranom moraju imati sertifikat IFS, koji im omogućava razne benefite, jer sam proces sertifikacije znači nadzor i korektivne mere.

Ko može da ispuni IFS standard?

Svaki IFS standard ima istu proceduru: protokol provere i spisak zahteva (tehnička ček-lista od oko oko 250 zahteva).

Koje zahteve proizvod mora da "prođe"?

Ček lista sadrži oko 250 zahteva, koji obrađuju pet osnovnih zadataka kao što su - odgovornost višeg menadžmenta, sistem upravljanja kvalitetom, upravljanje resursima, proces proizvodnje, merenje, analize i unapređenja. Kontrole su česte i proizvođač zato ne sme da "pokvari" svoj proizvod.

IFS standard primenjuje se na različite proizvode u prehrambenoj industriji, ali neki od najčešćih proizvoda koji mogu imati IFS standard uključuju meso i proizvodi od mesa, kao što su salame, kobasice, pršute i drugi mesni delikatesi. Na spisku su i različite vrste hleba, kroasana, pečiva i sličnih proizvoda iz pekare, različite vrste sira, uključujući tvrde sireve, meke sireve, sireve sa plesnima.

Kad su u pitanju tečnosti, IFS standard imaju brojni sokovi, bezalkoholni napici i druga pića. Standardizovani su i konditorski proizvodi: torte, keksi, slatkiši, kao i različite vrste konzervirane hrane kao što su konzervirano povrće, riba, supe i slično. Standard poštuju i proizvođači dijetalne hrane, organske i funkcionalne, kao i oni koji prave i pakuju začine i dodatke, uvoznici kafe i proizvođači čajeva.

I. R.

Autor:
Pošaljite komentar
Uručeni sertifikati iz oblasti starih zanata

Uručeni sertifikati iz oblasti starih zanata

01.03.2023. 11:51 11:53