few clouds
14°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У продавници носите лупе, читајте етикете, ТРАЖИТЕ ОВО

10.08.2023. 10:27 10:32
Пише:
Извор: Pixabay, ilustracija

Светски трговински ланци у својој понуди имају само производе који су прошли строге контроле.

Ако су то производи који долазе у додир с храном, они морају имати ИФС сертификат.

ИФС (Интернатионал Феатуред Стандардс) је скуп стандарда за управљање квалитетом, сигурношћу хране, хигијеном и процесима у прехрамбеној индустрији. ИФС стандарди су успостављени како би се осигурала сигурност хране, интегритет производа и задовољство потрошача кроз строге смернице и захтеве.

ИФС стандарди се примењују на различите сегменте прехрамбене индустрије, укључујући произвођаче хране, дистрибутере, малопродајне ланце и друге делове ланца снабдевања храном. Ови стандарди помажу организацијама да поставе високе стандарде за безбедност хране, квалитет производа и оперативне процесе.

Главни циљеви ИФС стандарда су:

Безбедност хране: Обезбеђивање безбедности хране кроз ригорозне смернице за управљање ризицима и спречавање контаминације хране.

Квалитет производа: Постављање стандарда за квалитет производа како би се задовољиле потребе и очекивања потрошача.

Управљање процесима: Дефинисање ефикасних оперативних процеса и управљање ланцом снабдевања како би се осигурала доследност и поузданост.

Усаглашеност са законодавством: Осигуравање да организације делују у складу са релевантним законодавством и регулативама у вези са производњом хране.

Транспарентност и комуникација: Подстицање комуникације и транспарентности између свих учесника у ланцу снабдевања како би се осигурала заједничка одговорност за квалитет и безбедност хране.

Постоји више различитих ИФС стандарда, сваки усмерен на специфичне аспекте прехрамбене индустрије. На пример, "ИФС Food" стандард се односи на произвођаче прехрамбених производа, док "ИФС Логистицс" стандард се односи на логистичке компаније у прехрамбеном ланцу снабдевања.

ИФС Фуд је стандард квалитета и безбедности хране, који је прихватила Глобална инцицијатива за безбедност хране (Глобал Food Safety Инитиативе) и који је развијен са циљем да проверава компетентност произвођача хране по питању њене безбедности и квалитета, омогућавајући притом самим произвођачима да уштеде своје време и новац.

Према кодексу трговинских ланаца, сви произвођачи или трговци брендираном храном морају имати сертификат ИФС, који им омогућава разне бенефите, јер сам процес сертификације значи надзор и корективне мере.

Ко може да испуни ИФС стандард?

Сваки ИФС стандард има исту процедуру: протокол провере и списак захтева (техничка чек-листа од око око 250 захтева).

Које захтеве производ мора да "прође"?

Чек листа садржи око 250 захтева, који обрађују пет основних задатака као што су - одговорност вишег менаџмента, систем управљања квалитетом, управљање ресурсима, процес производње, мерење, анализе и унапређења. Контроле су честе и произвођач зато не сме да "поквари" свој производ.

ИФС стандард примењује се на различите производе у прехрамбеној индустрији, али неки од најчешћих производа који могу имати ИФС стандард укључују месо и производи од меса, као што су саламе, кобасице, пршуте и други месни деликатеси. На списку су и различите врсте хлеба, кроасана, печива и сличних производа из пекаре, различите врсте сира, укључујући тврде сиреве, меке сиреве, сиреве са плеснима.

Кад су у питању течности, ИФС стандард имају бројни сокови, безалкохолни напици и друга пића. Стандардизовани су и кондиторски производи: торте, кекси, слаткиши, као и различите врсте конзервиране хране као што су конзервирано поврће, риба, супе и слично. Стандард поштују и произвођачи дијеталне хране, органске и функционалне, као и они који праве и пакују зачине и додатке, увозници кафе и произвођачи чајева.

И. Р.

Аутор:
Пошаљите коментар
Уручени сертификати из области старих заната

Уручени сертификати из области старих заната

01.03.2023. 11:51 11:53