Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VOJVODINA IGRA PROTIV APOELA (19) U prvih 20 minuta je ključ uspeha

27.07.2023. 08:41 08:54
Piše:
Izvor: FK Vojvodina/ Novosađani pred velikim izazovom u Nikoziji

Uoči starta u kvalifikacijama evropskog klupskog takmičenja vredelo bi podsetiti da je Vojvodina klub rekorder po broju nerešenih utakmica u prethodnoj superligaškoj sezoni. I ne samo superligaškoj.

Čak 15 puta njeni igrači nisu uspeli da reše rezultat u svoju korist. Istina, nisu ni izgubili, ali za navijače kluba Vojvodininog rejtinga to je bila slaba uteha. Naviku da utakmice završavaju bez pobednika preneli su Novosađani i na seriju kontrolnih utakmica uoči izlaska na evropsku scenu. Četiri su završene bez pobednika, a samo su u susretu sa Murom zabeležili pozitivan skor, tako da je među poštovaocima igre u pola belom, pola u crvenom zavladala bojazan da navika ne preraste u tradiciju.

Uprkos podsećanju na statističke podatke s početka teksta, ubeđeni smo da danas nema nikoga bliskog Vojvodini ko ne bi poželeo upravo nerešen rezultat u smiraj ovog julskog dana. Start u kvalifikacijama za Ligu konferencija u Nikoziji na Kipru protiv Apoela važan je ispit generacije, u čemu bi nerešen ispit na gostovanju ostavljao dovoljno prostora za nadu u revanšu. Trener Vojvodine Radoslav Batak na Kipar je poveo 22 fudbalera.

– Prethodnih dana dosta smo pričali o toj utakmici i preostaje mi samo da ponovim da igramo protiv kvalitetne ekipe, koja ima iskustvo u igranju na međunarodnoj sceni – rekao je Batak na sinoćnjoj konferenciji za medije u Nikoziji. – To je za nas veliki izazov, ali i naša šansa za pozicioniranje na evoprskoj sceni. Uz sve njihove prednosti ja verujem u naš tim i u naš kvalitet. Naravno da nam neće biti lako, ali gledamo tako da je ovo samo prvo poluvreme dvomeča. Bićemo hrabri i disciplinovani, naročito u prvih 20 minuta, kada je potrebno da budemo znatno iznad sopstvenog nivoa. Mnogo bi nam to značilo za razvboj situacije na terenu do kraja meča, ali i za revanš u Novom Sadu.   

Apoel je redovni učesnik evropskih kvalifikacija, a startnu osnovu za izlazak u Evropu sticao je na osnovu 63 titule, što u prvenstvu što u takmičlenju za nacionalni kup Kipra. Seriju kontrolnih utakmica započeo je pobedom protiv sofijskog CSKA sa 1:0. U istom ritmu je seriju i nastavio rezultatskim plusem na gostovanju u bugarskom Vrapcu protiv tamošnjeg Boteva sa 3:0, da bi u preostala tri meča dva puta remizirao (sa Levskim u Sofiji 0:0 i sa Volosom kod kuće 1:1), a jedini put je poražen od jerusalimskog Beitara u Nikoziji sa 2:1.

Sa tri gola, kao najveća opasnost po protivnički gol, nametnuo se član mlade kiparske reprezentacije Stavros Gavriel. Pored njega, najveću opasnost po Carevićev gol predstavljaće gruzijski reprezentativac Giorgi Kvilitaja koji je prethodne sezone postigao 11 golova i bio najbolji strelac ekipe, ali i Brazilac Markinjos sa devet pogodaka.

Portugalski trener Rikardo sa Pinto, nekadašnji šef stručnog štaba Crvene zvezde, koji je na kormilu kiparskog vicešampiona nasledio Vladana Milojevića, raspolaže sa 40-oricom igrača, među kojima je u pet pripremnih utakmica tražio startnu jedanaestoricu za meč sa Vojvodinom. Osim igrača sa Kipra i još 12 evropskih država, na spisku su i fudbaleri iz SAD, Gane, Argentine, Filipina, Nigerije, Brazila, Sudana, Maroka, Paragvaja i Angole. U njihovom društvu, od 19. jula je i jedan Srbin, bivši igrač Partizana, Sportingta, kijevskog Dinama i Reala Saragose, nekadašnji srpski reprezentativac Radoslav Petrović, koji je pristigao iz kazahtanskog kluba Ordabasi. Igra na poziciji zadnjeg veznog igrača.

– Radujem se susretu sa Novosađanima – rekao je Petrović prilikom upoznavanja sa uslovima u novom klubu. – Nisam siguran da li ću biti u startnoj postavi Apoela, tek što sam stigao, ali verujem da ću biti u ekipi prilikom revanša u Novom Sadu. Za taj grad me vežu lepa sećanja, još dok sam sa Partizanom gostovao kod Vojvodine u prvenstvenim utakmicama. Tri puta sam igrao na Karađorđu i nikada sastav u kome sam igrao nije izgubio meč. Ako ćemo po tradiciji, na mojoj je strani. Šalu na stranu, zahvaljujući Sa Pintu ja sam iz Kazahstana došao u Nikoziju sa namerom da pojačam klub čiji je cilj plasman u grupnu fazu Lige konferencija. Imamo kvalitetan skup igrača sa svih kontinenata, verujem da će trener umeti da kombinuje sastav sposoban da želje pretoči u stvarnost.

Prvi meč drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija u Nikoziji, između Apoela i Vojvodine počinje u 19 časova. Prenos je na kanalu Arena  premijum 1 (A1P).   

L. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar