Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Završeno je superligaško takmičenje: Ništa više nije kao pre

31.05.2023. 16:32 16:58
Piše:
Foto: Dnevnik/F. Bakić

Godinama smo odgovor na najinteresantnije pitanje u srpskom fudbalu svodili na dilemu Crvena zvezda ili Partizan?

Lista potencijalnih kandidata za ispadanje iz elite bila je nešto šira, baš kao i krug ekipa koje apliciraju za učešće u kvalifikacijama za evropska takmičenja. Jedino smo, sa velikim procentom verovatnoće, na treće mesto unapred pozicionirali Vojvodinu.

Ništa više u srpskom fudbalu nije kao pre. Barem ne što se događaja na terenu tiče. Dvoumljenje oko šampionske titule više ne postoji. Ni po pitanju duple krune dileme nema, Crvena zvezda ubedljivo, bez poraza je na više od 60 uzastopnih utakmica u domaćim takmičenjima. Partizan više nije ni u ulozi prvog šampionovog pratioca, kao što ni treće mesto više nije privilegija kluba čiji predsednici i treneri, po pravilu, među prioritete prvenstvenog takmičenja najave razdvajanje beogradskog dvojca u vrhu tabele. U praksi to je uspelo novim fudbalskim centrima na fudbalskoj mapi Srbije, TSC-u iz Bačke Topole i Čukaričkom sa Banovog brda u Beogradu. Ne slučajno. Ta dva kluba minulih godina jesu paradigma, kako u organizacionom smislu, tako i u pogledu uspešnog selektiranja igrača, ali i kontinuiteta i poverenja u rad stručnog rada i u situacijama kada su im rezultati bili u crvenom. 

Što se učinka Vojvodine tiče, saglasje jeste postignuto u pogledu postizanja primarnog cilja, sa evropskim predznakom. Ne i u pogledu plasmana na peto mesto. Lamentiranje nad rezultatima sa slabije plasiranim timovima i gubitak bodova u unapred dobijenim utakmicama gubi smisao u poređenju sa zbirom osvojenih bodova u susretima sa direktnim takmacima za vrh tabele. Na osnovu međusobnih mečeva pet klubova u vrhu, statistika izgleda ovako:

C.zvezda – Partizan        1:1, 1:0, 0:0

C.zvezda – TSC                1:1, 2:1, 4:1

C.zvezda – Čukarički       2:0, 3:0, 4:0

C.zvezda – Vojvodina     2:0, 1:1, 2:1

Partizan – TSC                  0:0, 3:2, 3:1

Partizan – Vojvodina      4:1, 1:2, 2:2

Partizan – Čukarički        3:2, 0:1, 0:1

TSC – Vojvodina              2:1, 1:1, 1:1

TSC – Čukarički                4:1, 1:1, 1:0

Čukarički – Vojvodina     2:0, 2:3, 1:0

1. C.zvezda         12      8   4   0       23:6    28

2. Partizan          12      4   4   4       17:14  16

3. TSC                  12       3   5   4      16:18   14

4. Čukarički        12       4   1   7      11:21   13

5. Vojvodina      12       2   4   6      13:21   10

Sa samo 10 bodova, od mogućih 36, Vojvodina je opet peta. Identična Vošina pozicija je i kada se za osnovicu uzme učinak na gostovanjima, obrni okreni, Vojvodina peta. Nešto bolji plasman zauzima u poretku na domaćem terenu, odmah iza Crvene zvezde i Čukaričkog. Premalo za klub koji svojevremeno nije premirao plasmane ispod trećeg mesta na tabeli. I domet u Kupu bio je dijametralan u odnosu na postavljeni cilj.

Novo rukovodstvo, sa predsednikom Dragoljubom Zbiljićem na čelu, za kratko vreme je stabilizovalo stanje u klubu, izmirilo dugovanja, isplatilo plate zaposlenima, organizaciono postavilo osnov za napredak u svakom pogledu. Takmičarski rezultati, međutim, nisu to ispratili u srazmeri sa klupskom namerom i željom navijačkom. Sportski sektor nije bio na visini zadatka selekcijom igrača, čija se pojedina  primanja kreću u rasponu od milion i po do dva miliona dinara (mesečno). U međuvremenu, klub je od prodaje trojice vanserijskih talenata (Mihailo Ivanović, Milan Majstorović i Jovan Milošević) inkasirao oko 3,2 miliona evra. Jeste da će vrlo skoro, svaki od njih, uskoro i pojedinačno da vredi toliko, ali to je srpska fudbalska realnost, klub teži da napravi okvir za samoodrživo delovanje, pa i po cenu odricanja od usluga budućih zvezda fudbalskih terena i pre njihovog punoletstva. Pozitivan otklon u odnosu na stanje pre godinu dana jeste za dva mesta bolji plasman na tabeli, kao i evropska viza, makar da jeste osvojena sa rezervnog položaja, sticajem okolnosti, sa mesta koje u startu nije bilo u krugu pozicija na kojima se dele evropski pasoši. 

L.Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar