few clouds
26°C
28.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Завршено је суперлигашко такмичењe: Ништа више није као пре

31.05.2023. 16:32 16:58
Пише:
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Годинама смо одговор на најинтересантније питање у српском фудбалу сводили на дилему Црвена звезда или Партизан?

Листа потенцијалних кандидата за испадање из елите била је нешто шира, баш као и круг екипа које аплицирају за учешће у квалификацијама за европска такмичења. Једино смо, са великим процентом вероватноће, на треће место унапред позиционирали Војводину.

Ништа више у српском фудбалу није као пре. Барем не што се догађаја на терену тиче. Двоумљење око шампионске титуле више не постоји. Ни по питању дупле круне дилеме нема, Црвена звезда убедљиво, без пораза је на више од 60 узастопних утакмица у домаћим такмичењима. Партизан више није ни у улози првог шампионовог пратиоца, као што ни треће место више није привилегија клуба чији председници и тренери, по правилу, међу приоритете првенственог такмичења најаве раздвајање београдског двојца у врху табеле. У пракси то је успело новим фудбалским центрима на фудбалској мапи Србије, ТСЦ-у из Бачке Тополе и Чукаричком са Бановог брда у Београду. Не случајно. Та два клуба минулих година јесу парадигма, како у организационом смислу, тако и у погледу успешног селектирања играча, али и континуитета и поверења у рад стручног рада и у ситуацијама када су им резултати били у црвеном. 

Што се учинка Војводине тиче, сагласје јесте постигнуто у погледу постизања примарног циља, са европским предзнаком. Не и у погледу пласмана на пето место. Ламентирање над резултатима са слабије пласираним тимовима и губитак бодова у унапред добијеним утакмицама губи смисао у поређењу са збиром освојених бодова у сусретима са директним такмацима за врх табеле. На основу међусобних мечева пет клубова у врху, статистика изгледа овако:

Ц.звезда – Партизан        1:1, 1:0, 0:0

Ц.звезда – ТСЦ                1:1, 2:1, 4:1

Ц.звезда – Чукарички       2:0, 3:0, 4:0

Ц.звезда – Војводина     2:0, 1:1, 2:1

Партизан – ТСЦ                  0:0, 3:2, 3:1

Партизан – Војводина      4:1, 1:2, 2:2

Партизан – Чукарички        3:2, 0:1, 0:1

ТСЦ – Војводина              2:1, 1:1, 1:1

ТСЦ – Чукарички                4:1, 1:1, 1:0

Чукарички – Војводина     2:0, 2:3, 1:0

1. Ц.звезда         12      8   4   0       23:6    28

2. Партизан          12      4   4   4       17:14  16

3. ТСЦ                  12       3   5   4      16:18   14

4. Чукарички        12       4   1   7      11:21   13

5. Војводина      12       2   4   6      13:21   10

Са само 10 бодова, од могућих 36, Војводина је опет пета. Идентична Вошина позиција је и када се за основицу узме учинак на гостовањима, обрни окрени, Војводина пета. Нешто бољи пласман заузима у поретку на домаћем терену, одмах иза Црвене звезде и Чукаричког. Премало за клуб који својевремено није премирао пласмане испод трећег места на табели. И домет у Купу био је дијаметралан у односу на постављени циљ.

Ново руководство, са председником Драгољубом Збиљићем на челу, за кратко време је стабилизовало стање у клубу, измирило дуговања, исплатило плате запосленима, организационо поставило основ за напредак у сваком погледу. Такмичарски резултати, међутим, нису то испратили у сразмери са клупском намером и жељом навијачком. Спортски сектор није био на висини задатка селекцијом играча, чија се поједина  примања крећу у распону од милион и по до два милиона динара (месечно). У међувремену, клуб је од продаје тројице вансеријских талената (Михаило Ивановић, Милан Мајсторовић и Јован Милошевић) инкасирао око 3,2 милиона евра. Јесте да ће врло скоро, сваки од њих, ускоро и појединачно да вреди толико, али то је српска фудбалска реалност, клуб тежи да направи оквир за самоодрживо деловање, па и по цену одрицања од услуга будућих звезда фудбалских терена и пре њиховог пунолетства. Позитиван отклон у односу на стање пре годину дана јесте за два места бољи пласман на табели, као и европска виза, макар да јесте освојена са резервног положаја, стицајем околности, са места које у старту није било у кругу позиција на којима се деле европски пасоши. 

L.Bakmaz

Аутор:
Пошаљите коментар