Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Na Novosadskom sajmu otvorena vrhunska smotra svetske poljoprivrede

20.05.2023. 10:13 17:35
Piše:
Foto: Dnevnik/R. Hadžić

Na Novosadskom sajmu otvoren je jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem će se do 26. maja predstaviti oko 1.100 domaćih i stranih izlagača.

Na ovoj najvećoj smotri agrara u ovom delu Evrope, predstavljaju se se izlagači iz Srbije, Grčke, Rumunije, Belorusije, Bugarske, Severne Makedonije, Belgije, Turske, Rusije, Italije, Kine, Danske, Bosne i Hercegovine, Česke, Španije, Mađarske, Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Angole, Poljske, Holandije, Crne Gore, Francuske, Indonezije... Pored izlagača koji će samostalno nastupiti, privrednici iz 14 zemalja predstaviće se na kolektivnim izložbama.

Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Italija, a na zajedničkom štandu predstaviće se 21 italijanska kompanija. Izlagači iz Italije svoj boravak na sajmu iskoristiće za uspostavljanje i jačanje privredne i ekonomske saradnje s kompanijama iz Srbije, ali i regiona. Uz to, Italija je, kao zemlja partner, pripremila i niz kulturnih događanja koja će se, tokom sajma, održati u Novom Sadu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ove godine je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke i Izložbe genetskih potencijala, a podrška nije izostala ni izlagačima koji će se predstaviti na Izložbi organskih proizvoda i proizvoda s oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom “Srpski kvalitet“ i kraft piva. Na izložbi stoke, koja je prodajnog karaktera, biće izložen veliki broj životinja,  rikazana najbolja grla iz domaćeg uzgoja, zainteresovani farmeri moći će da se upoznaju s genetskim potencijalima, a pojedine vrste biće prvi put izložene. 

Veoma važan segment ovog sajma i ono po čemu je prepoznatljiv je i Izložba poljoprivredne mehanizacije, na kojoj će, uz članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, učestvovati i druge kompanije, kao i izlagači iz inostranstva. Biće izložene najnovije poljoprivredne mašine, najavljeno je i mnogo premijera, a izlagači su se potrudili da kupcima obezbede povoljnije uslove kupovine od onih van sajamskih kapija.

Tokom sajma biće održano niz poslovnih i stručnih susreta, predstavljeni novi proizvodi i razmenjena iskustva, biće održani Dan stočara, Dan voćara, Dan dobavljača... Biće organizovana i akcija „Human i sladak”, a novac koji bude bio prikupljen namenjen je NURDOR-u za izgradnju šeste roditeljske kuće.


Tanasković: Poljoprivreda u prva tri prioriteta Vlade Srbije

 Međunarodni poljoprivredni sajam, 90. po redu, otvoren je danas u Novom Sadu. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je na svečanom otvaranju izjavila da je ova manifestacija od izuzetnog značaja za našu zemlju, budući da je poljoprivreda u prva tri prioriteta Vlade Srbije, preneo je Tanjug.

"Na se načine pokušavamo da dijalogom rešimo probleme koje trenutno imamo iz ove oblasti. Poljoprivreda, poljoprivrednici, poljoprivredni proizvodi prioritet naše države, da je agrarna politika na izuzetno visokom nivou i nešto čime se intenzivno bavimo svaki dan i gledamo kako da povećamo stočni fond, kako da unapredimo naše proizvode, kako kvalitetom da dostignemo evropske standarde i na sve načine otvorimo nova tržišta koja će dati mogućnost našim proizvodima da ugledaju svet", rekla je Tanasković.



Sreda porodični dan

Kapije Novosadskog sajma biće otvorene od danas do 26. maja od 9 do 19 časova. Ulaznice koštaju 700 dinara, a za kolektivne posete 500 dinara. Za kolektivne posete đaka, studenata, decu do sedam godina i penzionere ulaznice koštaju 350 dinara. Porodični dan je sreda, 24. maj, a tog dana će cela porodica, s decom do 14 godina, bez obzira na to koliko ih ima, sajam moći da poseti uz jednu ulaznicu od 700 dinara.


I ove godine pripremljena je Poklon-igra za posetioce s kupljenim ulaznicama. Najsrećniji od njih postaće vlasnici jednog od pet vrednih poklona - dva traktora, sejalica, prskalica i rasipač, koje su pripremile kompanije koje izlažu poljoprivrednu mehanizaciju. Za učestvovanje u Poklon-igri potrebno je da na poleđini kupljene ulaznice čitko ispisati podatke i nakon toga je ubaciti u kutiju kod sajamske fontane. Dobitnici poklona biće poznati u četvrtak, 25. maja, u 17 časova, a pokloni će im biti uručeni u petak, 26. maja, u 12 časova.  

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar