light rain
4°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

На Новосадском сајму отворена врхунска смотра светске пољопривреде

20.05.2023. 10:13 17:35
Пише:
Фото: Дневник/Р. Хаџић

На Новосадском сајму отворен је јубиларни 90. међународни пољопривредни сајам, на којем ће се до 26. маја представити око 1.100 домаћих и страних излагача.

На овој највећој смотри аграра у овом делу Европе, представљају се се излагачи из Србије, Грчке, Румуније, Белорусије, Бугарске, Северне Македоније, Белгије, Турске, Русије, Италије, Кине, Данске, Босне и Херцеговине, Ческе, Шпаније, Мађарске, Немачке, Аустрије, Словеније, Хрватске, Анголе, Пољске, Холандије, Црне Горе, Француске, Индонезије... Поред излагача који ће самостално наступити, привредници из 14 земаља представиће се на колективним изложбама.

Земља партнер Пољопривредног сајма је Италија, а на заједничком штанду представиће се 21 италијанска компанија. Излагачи из Италије свој боравак на сајму искористиће за успостављање и јачање привредне и економске сарадње с компанијама из Србије, али и региона. Уз то, Италија је, као земља партнер, припремила и низ културних догађања која ће се, током сајма, одржати у Новом Саду.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и ове године је покровитељ Националне изложбе стоке и Изложбе генетских потенцијала, а подршка није изостала ни излагачима који ће се представити на Изложби органских производа и производа с ознаком географског порекла, производа са ознаком “Српски квалитет“ и крафт пива. На изложби стоке, која је продајног карактера, биће изложен велики број животиња,  риказана најбоља грла из домаћег узгоја, заинтересовани фармери моћи ће да се упознају с генетским потенцијалима, а поједине врсте биће први пут изложене. 

Веома важан сегмент овог сајма и оно по чему је препознатљив је и Изложба пољопривредне механизације, на којој ће, уз чланице Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације, учествовати и друге компаније, као и излагачи из иностранства. Биће изложене најновије пољопривредне машине, најављено је и много премијера, а излагачи су се потрудили да купцима обезбеде повољније услове куповине од оних ван сајамских капија.

Током сајма биће одржано низ пословних и стручних сусрета, представљени нови производи и размењена искуства, биће одржани Дан сточара, Дан воћара, Дан добављача... Биће организована и акција „Хуман и сладак”, а новац који буде био прикупљен намењен је НУРДОР-у за изградњу шесте родитељске куће.


Танасковић: Пољопривреда у прва три приоритета Владе Србије

 Међународни пољопривредни сајам, 90. по реду, отворен је данас у Новом Саду. Министарка пољопривреде Јелена Танасковић је на свечаном отварању изјавила да је ова манифестација од изузетног значаја за нашу земљу, будући да је пољопривреда у прва три приоритета Владе Србије, пренео је Танјуг.

"На се начине покушавамо да дијалогом решимо проблеме које тренутно имамо из ове области. Пољопривреда, пољопривредници, пољопривредни производи приоритет наше државе, да је аграрна политика на изузетно високом нивоу и нешто чиме се интензивно бавимо сваки дан и гледамо како да повећамо сточни фонд, како да унапредимо наше производе, како квалитетом да достигнемо европске стандарде и на све начине отворимо нова тржишта која ће дати могућност нашим производима да угледају свет", рекла је Танасковић.



Среда породични дан

Капије Новосадског сајма биће отворене од данас до 26. маја од 9 до 19 часова. Улазнице коштају 700 динара, а за колективне посете 500 динара. За колективне посете ђака, студената, децу до седам година и пензионере улазнице коштају 350 динара. Породични дан је среда, 24. мај, а тог дана ће цела породица, с децом до 14 година, без обзира на то колико их има, сајам моћи да посети уз једну улазницу од 700 динара.


И ове године припремљена је Поклон-игра за посетиоце с купљеним улазницама. Најсрећнији од њих постаће власници једног од пет вредних поклона - два трактора, сејалица, прскалица и расипач, које су припремиле компаније које излажу пољопривредну механизацију. За учествовање у Поклон-игри потребно је да на полеђини купљене улазнице читко исписати податке и након тога је убацити у кутију код сајамске фонтане. Добитници поклона биће познати у четвртак, 25. маја, у 17 часова, а поклони ће им бити уручени у петак, 26. маја, у 12 часова.  

Д. Млађеновић

Аутор:
Пошаљите коментар