Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Preko hiljadu evra mogu da zarade električari, stolari, moleri

15.04.2023. 09:05 09:07
Piše:
Izvor: pixabay.com

Upis osnovaca u srednje škole sve je bliži i pripreme za završni ispit su u toku. Slobodno bi se moglo reći da se i ove godine najveći pritisak malih maturanata očekuje u gimnazijama, ekonomskim i medicinskim školama.

Za upis u srednje stručne škole: građevinske, mašinske, prerađivačke... zainteresovanih je uvek manje nego što je broj mesta, a to je posebno izraženo na smerovima koji obrazuju majstore različitih struka.

Svake godine iz srednjih škola izlazi veliki broj đaka, a spremnih i da odmah počnu da rade nema dovoljno te se raskorak između potreba poslodavaca i želja đaka na taj način se produbljuje i odavno je vidljiv na tržištu rada. To je stvarnost s kojom se suočavaju mnoge zemlje, pa i Srbija, i to je trend koji traje godinama. Zanatske, mašinske i građevinske škole upisuje malo dece, uprkos tome što su potrebe za radnom snagom tih struka i te kako velike. Nedostatak stručnih i obučenih majstora različitih zanimanja doveo je do promena koje idu u prilog tome da bi mladi trebalo da se zainteresuju za upis za deficitarna zanimanja - jer posao mogu naći odmah i biće među onima s dobrim platama.


Na popravke se čeka dugo

Da majstora nema dovoljno svestan je svako kome je potreban vodoinstalaterelektričar, stolar, moler...  Na popravke ili radove čeka se dugo jer je teško pronaći slobodnog majstora, a usluga je sve skuplja. Razlog je veoma jednostavan - onome čega nema, skače cena.


Princip ponude radne snage i potražnje za radnicima najvidljiviji je u oglasima za posao. Varioci, profesionalni vozači, mehaničari, pekari, kuvari i zanatlije građevinske struke mogu mesečno zaraditi mnogo više od onih koji imaju fakultetske diplome. Budući da radnika ovih struka nema dovoljno, poslodavci za ova zanimanja nude plate veće od 1.000 evra, a vodoinstalateri, električari, stolari, moleri mogu da zarade i mnogo više.

Što je manje onih koji neki posao znaju da rade i spremni su da stiču iskustvo - potražnja i zarada su veće. To se, bez sumnje, posebno odnosi na posao varioca jer iskusni majstori mogu mesečno zaraditi i više od 2.000 evra, a početnik - oko 80.000 dinara. Po rečima pi ar menayera Infostuda Miloša Turinskog, u oglasima na ovom portalu pojedini poslodavci variocima nude zaradu i do 4.000 evra, ali u tom slučaju je reč o sezonskim poslovima, koji traju od tri do šest meseci. On ističe i da se plata automehaničara kreće od oko 70.000 dinara, ali da na portalu Poslovi Infostud poslodavci iz Beograda nude zaradu od 100.000 pa do 180.000 dinara.

Po rečima pomoćnice direktora Srednje mašinske škole u Novom Sadu Dušane Đorđević, smer bravar-zavarivač u ovoj školi nije naročito popularan među decom, ali su poslodavci veoma zainteresovani za radnike te struke.

- Poslodavci stalno pitaju da li ima đaka koji bi došli na praksu ili koji su prošle godine završili, a da žele da rade - kaže Dušana Đorđević. - Đaci osnovne bravarske i zavarivačke radove savladaju u školi i odmah mogu da rade, a za neke posebne tipove zavarivanja idu na dodatne obuke i stiču sertifikate. Plata zavisi od firme, ali i od vrste zavarivanja. Za ovaj profil je više zainteresovanih koji su odlučili da promene profesiju, nego onih koji ga upisuju posle osnovne škole. U školi se održava i vanredna nastava, najčešće dolaze gimnazijalci koji idu na prekvalifikaciju, a ima ih i iz medicinske škole.

Naša sagovornica kaže da je profil mehaničar motornih vozila, odnosno auto-mehaničar, najpopularnije zanimanje s trećim stepenom u Srednjoj mašinskoj školi i kod učenika i kod privrednika, te da je to još jedna profesija koja garantuje platu iznad proseka.

- To je i logično ako se ima u vidu broj automobila i razvoj automobilske industrije, a sve je više i servisa kojima su radnici potrebni. Deca su za taj smer zainteresovana i odeljenje je uvek puno. Plata zavisi od stručnosti, veštine i mesta na kojem se radi, zavarivači bolje zarađuju jer ih je manje, ali lepo zarađuju i mehaničari - kaže Dušana Đorđević.


Značajna uloga roditelja

Dušana Đorđević ističe da je važno da i roditelji i deca budu svesni da postoje zanati koji omogućavaju lak pronalazak posla i dobru platu.

- Interesovanje dece je generalno slabo za sva zanimanja s trećim stepenom obrazovanja - kaže Dušana Đorđević. - Došli smo u situaciju da je decu sramota da kažu da su bravari jer im ne zvuči fensi i popularno. Slično je i u dugim zemljama i zato roditelji, koji imaju veliku ulogu prilikom izbora škole koju će njihova deca upisati, moraju bolje da se informišu o onome što je važno za budućnost njihove dece.


Nedostaju i pekari, a po rečima predsednika Unije pekara Srbije Zorana Pralice, plata početnika u pekari je 80.000 dinara, dok iskusni majstori mesečno zarađuju i do 180.000 dinara.

- U industrijskim pekarama, gde cela proizvodnja zavisi od pekara - od zamesa do pečenja, zarada može da bude i veća - kaže Pralica. - Zarada se povećava zbog noćnog rada, a naročito dobro zarađuju buregyije. Njihov posao je težak i zahtevan jer se radi ručno. Ne postoji mašina koja bi mogla da zameni čovekov rad u tom segmentu, a potrebno je od šest do deset meseci da se ispeče taj zanat.

Dobro se može zaraditi i za volanom. U Poslovnom udruženju „Srbijatransport“ kažu da vozači autobusa zarađuju od 80.000 do 100.000 dinara, dok su plate onih koji voze kamione i mnogo više. Zarada, uglavnom, zavisi od poslodavca, a ako se vozi u međunarodnom transportu one idu i do 300.000 dinara.

Dobrila Mlađenović

 

Autor:
Pošaljite komentar