Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Policajci i carinici koji su sprečili šverc radioaktivnog gromobrana nisu ozračeni

07.03.2023. 09:56 13:13
Piše:
Izvor: Uprava carina

SOMBOR: U noći između subote i nedelje 4. i 5. Marta pripadnici granične policije i carine na međunarodnom graničnom prelazu Srbije i Hrvatske kod Bezdana sprečili su šverc radioaktivnog gromobrana, pri čemu su i sami mogli da budu ozračeni.

Naime, prema do sada dostupnim podacima devet policajaca i carinika je, nakon prijavljivanja ovog slučaja, od strane stručnjaka Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ koji su bili pozvani na prelaz Bezdan, upućeno na lekarski pregled u somborsku Opštu bolnicu „Dr Radivoj Simonović“ zbog mogućnosti da su usled neposrednog kontakta  sa ovim izvorom radioaktivnog zračenja mogli biti izloženi riziku po zdravlje.

Direktor Instituta za medicinu rada Aleksandar Milovanović rekao je danas da su policajacima urađeni pregledi i analize i da nema znakova da kod njih ima posledica zračenja.

On je za Tanjug rekao da se policjaci osećaju dobro i da su posle preglda pušteni kući.

Milovanović je naveo da su im urađene i specifične analize parametara krvi čiji će se rezultati znati u ponedeljak ili utorak. On je precizirao da su urađene specijalne analize mikronukleusa i hromozomske aberacije i da će se na osnovu njih tačno znati da li je došlo do eventualnih poremećaja. 

On je rekao i da je predložio da se uhapšena trojica stranih državljana podrvrgnu takođe adekvatnim pregledima.

Kako se nezvanično može saznati gromobran su pokušali da iz Srbije u susednu zemlju prošvercuju tri hrvatska državljana u vozilu stranih registarskih tablica, koji su nakon otkrića ovog prekršaja lišeni slobode i protiv kojih su podnešene odgovarajuće prijave, međutim izvor zračenja, gromobran, je bio više od 24 sata u građevinskom kontejneru na samom, inače oskudno opremljenom, graničnom graničnom prelazu koji se nalazi na prilazu mostu preko Dunava. Na prisustvo izvora jonizujućeg zračenja policajce i carinike je upozorio uređaj namenjen upravo detekciji radioaktivnosti, ali kako su se gromobran i samo vozilo koje je takođe bilo ozračeno, nalazili na graničnom prelazu više sati, bilo je neophodno proveriti zdravstveno stanje policijskih i službenika Carine.


Uhapšena trojica hvatskih državljana kod Bezdana, prenosili gromobran

BEOGRAD: Granična policija Srbije je kod trojice hrvatskih državljana na graničnom prelazu Bezdan u gepeku "audija" pronašli glavu gromobrana, saznaje Tanjug.

Uhapšeni L.M.( 1974), D.T. (1987), A.T. (1983) su zadržani.


Dok istraga ne pokaže zašto su i sa kojom namerom tri hrvatska državljana u Srbiji nabavili i pokušali da iz nje iznesu radioaktivni gromobran i kako su uopšte došli do njega, valja se podsetiti da su, prema važećim zakonskim propisima, u Srbiji svi radioaktivni gromobrani morali da budu uklonjeni, odnosno zamenjeni najkasnije do 2014. godine, ali da ovaj rok nije ispunjen, u nedostatku novijih podataka, govori i to da ih je prema evidenciji tadašnjih Nuklearnih objekata Srbije iz 2019. na krovovima stambenih zgrada i privrednih objekata još uvek bilo između 600 i 700. Za demontažu, uklanjanje i bezbedno skladištenje, pored Instituta za nuklearne nauke Vinča, bila je sertifikovana i jedna privatna kompanija, ali u ovom trenutku nema pouzdanog podatka da li je  i koliko radioaktivnih gromobrana još uvek preostalo za zamenu manje potencijalno opasnim uređajima, poput gromobrana sa uređajem za rano startovanje.

Inače, pravi bum postavljanja ovakve vrste gromobrana je u Srbiji zabeležen 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, kada je na krovove stambenih zgrada i privrednih objekata bilo postavljeno ukupno 3.600 ovih uređaja koji pravilno postavljeni ne predstavljaju neposrednu opasnost po ljude, pošto, nalazeći se u specijalnom kontejneru, zrače isključivo u jednom pravcu, odnosno ka nebu. Opasnost se javlja ukoliko se radioaktivni gromobran nestručno demontira ili se, usled nebrige i dotrajalosti nosača, ošteti, nakrivi ili padne na tlo, što je često bio slučaj, pogotovo sa privrednim objektima, koji su u procesu vlasničke transformacije neretko bili prepušteni nebrizi.

Autor:
Pošaljite komentar