Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Lane stiglo 35.000 stranih radnika, a u poslednja dva meseca još 8.000

04.03.2023. 17:32 17:35
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Nedostatak radnika određenih struka u Srbiju već neko vreme dovodi sve više stranih državljana koji su put naše zemlje krenuli da nađu posao.

Broj onih koji iz drugih država dolaze u našu zemlju iz godine u godinu raste, a to potvarđuje i podatak o broju izdatih dozvola za rad za prva dva meseca ove godine. Po rečima rukovodioca grupe za upravne i upravno-nadzorne poslove za oblast zapošljavanja u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanje Gavranović, Nacionalna služba za zapošljavanje je u prva dva meseca stranim državljanima izdala više od 8.000 dozvola za rad

- Broj stranih državljana u Srbiji kojima se izdaju dozvole za rad u stalnom je porastu, a zahvaljujući izmenama i dopunama propisa koji regulišu tu oblast ceo taj postupak biće jednostavniji jer će biti kompletno digitalizovan i mnogo efikasniji - rekla je Sanja Gavranović.


Korak koji odgovara privredi

- Da u Srbiji nema dovoljno određenih kadrova i da se radna snaga mora tražiti u inostranstvu je dobro poznato, pa je zato sve što može da olakša i ubrza proces dolaska stranih državljana i njihovog radnog angažmana svakako dobar potez - kaže PO menayer „Infostuda” Miloš Turinski. - Nedostaju radnici na mnogo frontova i svaki korak nadležnih koji doprinosi da se odgovori na potrebe poslodavaca i privrede je važan.

On ukazuje da u Srbiji nedostaju obučeni, kvalifikovani radnici jer su naši građani otišli da rade u druge zemlje, gde takođe nema dovoljno radnika.

- Tako je je, recimo, Nemačka, kojoj takođe nedostaju radnici, ublažila mere za dolazak i zaposlenje stranaca, a posledica je odlazak stručnih radnika i nedovoljna ponuda na našem tržištu rada. To će se dešavati i u budućnosti i gotovo je sigurno da će se broj radnika koji dolaze u Srbiju kako bi se zaposlili rasti - kaže Turinski.


Treba reći da je potreba za određenim strukama veoma izražena, kadrova nema dovoljno, te su poslodavci zapravo u situaciji da sve češće nedostajuću radnu snagu traže u inostranstvu. Sanja Gavranović ukazala da to potvrđuju i brojke jer je NSZ u 2021. godini izdala 25.000 dozvola za rad, a već naredne daleko više.

- Prošle godine izdato je više od 35.000 radnih dozvola, a tendencija porasta broja izdatih dozvola nastavljena je u ovoj godini jer je do sada izdato više od 8.000 radnih dozvola stranim državljanima - rekla je Sanja Gavranović.

Prema njenim rečima, završena je javna rasprava o izmenama i dopunama dva zakona koji su veoma važni za radno angažovanjee stranih državljana - Zakona o strancima, koji je u nadležnosti MUP-a, i Zakona o zapošljavanju, čiju primenu prati Ministarstvo za rad.

- Izmenama i dopunama ta dva propisa, koja su bitna za položaj stranaca, a koja su horizontalno povezana, Srbija će imati digitalizovan postupak izdavanja dozvole. To, zapravo, znači da strani državljani više neće morati da odlaze u Upravu za strance u MUP kako bi podneli zahtev za izdavanje dozvole za privremeni boravak, a poslodavci neće morati da idu u Nacionalnu službu za zapošljavanje da bi pribavili dozvolu za rad - istakla je Sanja Gavranović. 

Ona je podsetila da sada postoje dva akta, dva rešenja, koja su potrebna da bi se strani državljanin zaposlio u Srbiji, te da će izmenom dva propisa, uz kompletno digitalizovan proces, biti uveden jedinstven akt koji će omogućiti strancima da se zapošljavaju sa jedinstvenom dozvolom.

- Proces će biti efikasniji i smanjivaće troškove privredi. Novine će olakšavati proceduru, pa ni strani držaljani ni poslodavci više neće morati da idu od šaltera do šaltera, zahtev za izdavanje jedinstvene dozvole biće dostupan preko portala i sve će biti digitalizovano. Među novinama zakona je i to da strani državljani mogu s poslodavcima da zaključe ugovor o radu na neodređeno vreme - rekla je Sanja Gavranović. 

Po njenim rečima, dozvole za rad će se izdavati na tri godine, uz mogućnost da budu produžene, a pojednostavljena procedura dobro je rešenje da poslodavci brže pronađu radnike. Ona je istakla i da kvote u zapošljavanju stranih državljana u Srbiji postoje, a cilj je da se zaštiti domaće tržišta rada. Naime, da bi bilo moguće angažovati stranog državljanina na radnom mestu u Srbiji Nacionalna služba za zapošljavanje mora dati saglasnost, a to se čini onda kad se utvrdi da na evidenciji nezaposlenih nema državaljana Srbije koji odgovaraju određenoj, traženoj poziciji.

- To je zaštita domaćeg tržišta rada, a ukoliko bi došlo do poremećaja na njemu, Vlada Srbije može da ograniči zapošljavanje stranaca - rekla je Sanja Gavranović. 

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar