Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Održan Festival čvaraka u Mužlji

14.02.2023. 09:09 09:18
Piše:
Foto: Ž. B.

MUŽLJA: Jedanaesti po redu Festival čvaraka, održan je u subotu, u Sportskom centru „Lehel“, u zrenjaninskom prigradskom naselju Mužlja.

Festival su pripremili Udruženje porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnih organizacija. Cilj ovoj događaja jeste da se čvarci predstave kao mužljanski brend, odnosno specijalitet.

Predsednik Udruženja za negovanje starih običaja „Remus“ Mihalj Bačo izjavio je da organizatori žele da do izražaja dođu mužljanski čvarci, spravljeni na način kako su to nekada radili naši preci. 

Takmičenje u pravljenju domaćih čvaraka počelo je u prepodnevnim časovima. Domaćini su učesnicima obezbedili po pet kilograma slanine, od koje su takmičarili žiriju morali da predaju po stotinak grama čvaraka i isto toliko pečene slanine. Žiri je imao težak zadatak da proglasi najbolje čvarke, a posle ocenjivanja je odlučeno da prvo mesto pripadne ekipi „Partiak” iz Mužlje. Drugi je bio Janoš Sarvak, takođe iz Mužlje, dok je treće mesto pripalo Poljočuvarskoj službi Zrenjanin.

U okviru ovogodišnje manifestacije održan je i Festival rakije, koji je bio takmičarskog karaktera. Organizatori su saopštili da su na ocenjivanje data 152 uzorka, pristigla iz svih krajeva zemlje, od Niša do Horgoša, a birani su pobednici u osam kategorija.

Čuvajući i negujući tradiciju, Mužljanci su, zajedno sa najmlađim meštanima i mladim bičevaocima, organizovali i povorku u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara, kako bi „ispratili“ ovogodišnju zimu. U okviru tog događaja, žiri je izabrao i nagradio vlasnike najkreativnijih maski.

Tokom celodnevne manifestacije, posetioci su mogli da probaju ili da kupe čvarke, kobasice, mekike, slanine, šunku, sir i ostale zimske đakonije. Naravno, i rakiju. Pola kilograma čvaraka koštalo je 500 dinara, kobasice pečene u pivu 300 dinara, a parče hleba i masti 50 dinara. 

Ž. B. 

Piše:
Pošaljite komentar