Kako pravilno da održavate obuću
Obućarski zanat oduvek je bio cenjen, ali danas je postao je retka pojava u našem gradu. Sve je manje mušterija koje naručuju novu obuću, naročito zbog serijske proizvodnje cipela čija je cena danas mnogo niža od one koja je ručno napravljena.
Da je ranije bilo zanimljivije baviti se obućarstvom, kazuje naš sugrađanin Branislav Subotin, koji aktivno, već 23 godine, pravi i popravlja cipele u Poštanskoj ulici. On je nastavio porodičnu tradiciju od 1935. godine, kada je njegov deda započeo da se bavi ovim zanatom, a odmalena je uz svog oca učio i gledao kako se radi.
– Jednostavno volim svoj zanat, naročito rad s kožom i njen miris – rekao je Subotin. – Mušterije mi se najviše obraćaju radi krpljenja i popravke. Ranije su ljudi imali više novca i vremena i znali su da cene ručni rad, ne samo za standardne cipele već i za čizme ili kaubojke.
On dodaje da nije smanjeno interesovanje samo za kupovinu ručno pravljenih cipela, već i za učenje obućarskog zanata. Poslednjeg šegrta imao je pre 15 godina i od tada niko nije zatražio posao obućara.
– Omladinu to ne interesuje, pogotovo zanati kao što su obućar, krojač ili tašnar – pojašnjava naš sagovornik. – Svakoj mladoj osobi koja bi želela da se bavi ovim zanatom preporučio bih da zasuče rukave, da sedne i da krene s poslom, da „krade zanat”. Niko se naučen nije rodio, samo je bitno da pitaš i da se interesuješ, jer ćeš svakako morati da učiš ceo vek.
Iako nema šegrta, majstor Branislav ima veliku podršku od supruge Ljubice, koja mu svakodnevno pomaže u pripremi, ali i u razgovoru sa mušterijama koje bi trebalo posavetovati kako pravilno koristiti, nositi i održavati obuću.
– Jedan par kožne obuće može da se nosi četiri ili pet godina, sve zavisi kako ćete je čuvati – naglasio je Subotin. – Mnogo zavisi od hoda, kvaliteta kože, a najviše održavanja. Ljudi često nepravilno tretiraju svoje cipele, pa smo često imali priliku da vidimo da oni zapravo ne koriste kremu namenjenu za obuću, već ih održavaju kremom za ruke, što nikako nije preporučljivo.
Naš obućar dodaje da se pre pojave krema za cipele često koristila svinjska mast, ali da ona danas uopšte ne pomaže, jer koža nije toliko kvalitetna. Osim mazanja obuće, naš sagovornik je posavetovao mušterije da cipele ne suše u rerni električnog šporeta, jer nakon takvog tretmana obuća nije upotrebljiva i mogu samo da je bace.
A. Čegar