Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kuvanjem đačkih pasulja najavili jubilej

02.12.2022. 10:02 10:08
Piše:
Foto: Dnevnik/ Slobodan Šušnjević

Povodom jubileja – 75 godina Poljoprivredne škole u Futogu, koji se zvanično danas obeležava, đaci su imali svoj dan, koji su juče na otvorenom prostoru ispred biblioteke obeležili takmičenjem u kuvanju pasulja, na inicijativu Učeničkog parlamenta.

Kako je za list „Dnevnik” rekao koordinator tog parlamenta i profesor u školi Goran Milošev, Uprava škole prihvatila je predlog ne bi li učenicima dala priliku da se dokažu u znanju i iskustvu koje su doneli od kuće.

– Prijavilo se devet odeljenja, po tri učenika su u svakoj ekipi, a kuvanje je počelo u 9 i trajalo do 12 sati – kaže Milošev. – Nakon toga, direktor škole, upravnik ekonomije, upravnik doma, spremačica i kuvarica su, u svojstvu simboličnog žirija, proglasili tri najbolje skuvana pasulja, dodelivši nagrade primerene školi. Učestvovali su učenici od prve do četvrte godine, a najviše je dece iz trećeg razreda.

Prema njegovim rečima, napravili su prijavne listove za zainteresovane, jer ipak rade sa vatrom i hranom, a aktivnost se odvija u redovnom školskom danu, dok je svaka ekipa dobila i redni broj. Uz to, morali su, iz ekonomskih razloga, da zaduže iz kuhinje sve što je dato, a to su drva za loženje, postolje za ložište, zakloni od vetra za vatru, pasulj, crni luk, šargarepa, zelen, voda, slanina, dimljeno meso...

– Posude, kašike i hleb takođe su naša briga, dok su deca donela kotlić, postolja, dodatne začine po želji, kutlače i ostali potreban pribor za kuvanje, a svaka ekipa kuva za svoj razred – priča naš sagovornik. – Timovi su morali da odaberu jednu osobu zaposlenu u školi koja bi bila odgovorna za njih, a svi takmičari su se obavezali da će se ponašati primereno školskoj sredini, tokom radnog nastavnog dana, uz maksimalno higijensko postupanje sa hranom i uz sve preventivne mere u radu nad otvorenim plamenom.

Dok pucketaju drva ispod devet kotlića u kojima se odvijaju različite faze kuvanja, otac i deda jednog takmičara iz Bačke Palanke došli su da podrže sve učesnike, a ujedno su i revijalno krčkali pasulj za 60 ljudi.

– Videli smo u školi da su okačili poziv, pa smo Jovana Polovina, Nataša Kovačev i moja malenkost, uz savetnicu, našu razrednu Jelenu Belić, rešili da se prijavimo – kaže nam Stevan Bekvalac iz Kaća, koji je treća godina i uči za veterinarskog tehničara. – Sad smo udinstali luk, šargarepu i zelen, još malo pa ćemo dodati meso i naliti vode. Imamo i tajni sastojak, pa nećemo otkrivati detalje.

Kroz osmeh dobacuje da kuvaju sa mnogo ljubavi i entuzijazma, te se nadaju pobedi. Moramo pomenuti i ekipu koja je, pored redovnog pasulja, pripremala i posnu verziju, s obzirom na to da je božićni post u toku.

I. Bakmaz

Foto: S. Šušnjević

Piše:
Pošaljite komentar