Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Кувањем ђачких пасуља најавили јубилеј

02.12.2022. 10:02 10:08
Пише:
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Поводом јубилеја – 75 година Пољопривредне школе у Футогу, који се званично данас обележава, ђаци су имали свој дан, који су јуче на отвореном простору испред библиотеке обележили такмичењем у кувању пасуља, на иницијативу Ученичког парламента.

Како је за лист „Дневник” рекао координатор тог парламента и професор у школи Горан Милошев, Управа школе прихватила је предлог не би ли ученицима дала прилику да се докажу у знању и искуству које су донели од куће.

– Пријавило се девет одељења, по три ученика су у свакој екипи, а кување је почело у 9 и трајало до 12 сати – каже Милошев. – Након тога, директор школе, управник економије, управник дома, спремачица и куварица су, у својству симболичног жирија, прогласили три најбоље скувана пасуља, доделивши награде примерене школи. Учествовали су ученици од прве до четврте године, а највише је деце из трећег разреда.

Према његовим речима, направили су пријавне листове за заинтересоване, јер ипак раде са ватром и храном, а активност се одвија у редовном школском дану, док је свака екипа добила и редни број. Уз то, морали су, из економских разлога, да задуже из кухиње све што је дато, а то су дрва за ложење, постоље за ложиште, заклони од ветра за ватру, пасуљ, црни лук, шаргарепа, зелен, вода, сланина, димљено месо...

– Посуде, кашике и хлеб такође су наша брига, док су деца донела котлић, постоља, додатне зачине по жељи, кутлаче и остали потребан прибор за кување, а свака екипа кува за свој разред – прича наш саговорник. – Тимови су морали да одаберу једну особу запослену у школи која би била одговорна за њих, а сви такмичари су се обавезали да ће се понашати примерено школској средини, током радног наставног дана, уз максимално хигијенско поступање са храном и уз све превентивне мере у раду над отвореним пламеном.

Док пуцкетају дрва испод девет котлића у којима се одвијају различите фазе кувања, отац и деда једног такмичара из Бачке Паланке дошли су да подрже све учеснике, а уједно су и ревијално крчкали пасуљ за 60 људи.

– Видели смо у школи да су окачили позив, па смо Јована Половина, Наташа Ковачев и моја маленкост, уз саветницу, нашу разредну Јелену Белић, решили да се пријавимо – каже нам Стеван Беквалац из Каћа, који је трећа година и учи за ветеринарског техничара. – Сад смо удинстали лук, шаргарепу и зелен, још мало па ћемо додати месо и налити воде. Имамо и тајни састојак, па нећемо откривати детаље.

Кроз осмех добацује да кувају са много љубави и ентузијазма, те се надају победи. Морамо поменути и екипу која је, поред редовног пасуља, припремала и посну верзију, с обзиром на то да је божићни пост у току.

И. Бакмаз

Фото: С. Шушњевић

Пише:
Пошаљите коментар