Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Veštak: Na perici i rukavicama ima Boćinih tragova, ali ne i u autu

11.10.2022. 19:25 19:46
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

U nastavku suđenja Daliboru Bogdanoviću Boći (44) i Danielu Janjošu (43), optuženima za teško ubistvo MMA borca Uroša Stefanovića (27), ranjavanje Gorana Kovačevića Goranca (48) i nedozvoljeno nošenje oružja, juče su u novosadskom Višem sudu svedočila dva svedoka i sudski veštak Milica Keckarević s Biološkog fakulteta u Beogradu.

Policajac Aleksandar Cvetanović iz PS Detelinara je izjavio da je sumnjivo pik ap vozilo, odnosno pežo inđijskih registarskih oznaka, susreo na nadvožnjaku između Novog Sada i Rumenke kada su se mimoišli. Za volanom se, kako je rekao, nalazilo krupnije lice, a na zadnjem sedištu, iza suvozača, sitnije. Na pitanje da li može da potvrdi da se u sumnjivom vozilu nalazio Dalibor Bogdanović, Cvetanović je rekao da nije.

- Bogdanovića poznajem dugi niz godina, tako da sa sigurnošću mogu da tvrdim da se nije nalazio u tom vozilu - rekao je ovaj svedok i dodao da je čim je sišao s nadvožnjaka, okrenuo policijsko vozilo i dao se u poteru za pežoom. On je napomenuo da vozilo u kojem se nalazio s kolegom ima kamere i da bi čitava potera trebalo da bude snimljena.

Policajac Cvetanović je potvrdio da u istrazi nije saslušan, iako je bio prvi koji je uočio sumnjivo vozilo i da ga je sve vreme do nasipa pratio.

Velimir Jović, kojeg je Bogdanovićeva odbrana predložila za svedoka, juče je pred sudskim većem, kojim predsedava sudija Vidoje Mitrić, izjavio da se 9. septembra nije odazvao sudskom pozivu delimično zbog pretnje koja mu je upućena SMS porukom 5. jula, ali i zbog toga što se loše osećao.

Prema njegovim rečima, kritične večeri između 21 i 22 časa video je Bogdanovića u lokalu svog sina dok je izlazio iz toaleta.

- Javili smo se, pozvao me da sednem s njim, ali sam rekao da ne mogu, da ću doći kasnije, ali nisam došao jer sam "zaglavio" u svom lokalu s društvom - izjavio je Jović.

Pošto je rekao da je s Bogdanovićem u dobrim odnosima i da se poznaju 15 godina, a da je iz medija saznao za pucnjavu za koju se sumnjiči njegov prijatelj, sudija Mitrić ga je pitao zašto nije otišao u policiju da kaže da ga je te večeri video, Jović je odgovorio da mu to Bogdanović nije tražio i da nije smatrao da treba da obavesti policiju da ga je video.

- Pozvao sam njegovog brata i pitao kako je Boća, a on mi je rekao da je dobro i da nema nikakve veze s tim slučajem i da ne brinem - rekao je ovaj svedok.

Sudski veštak, molekularni biolog Milica Keckarević, izjavila je juče da su pronađeni biološki tragovi Dalibora Bogdanovića na perici, tri rukavice i jednoj kovid maski, međutim da njegovi DNK tragovi nisu pronađeni u automobilu koji je veštačen.

Ona je potvrdila da uopšte nije uzet na analizu zadnji deo vozila pežo iz razloga jer se uzimaju tragovi sa ručki vrata i malih površina (volana, menjača...), a pošto na zadnjem delu ručki nije bilo, tragovi nisu ni uzeti.

Predsedavajući sudskog veća sudija Vidoje Mitrić je nakon detaljnog ispitivanja veštaka Milice Keckarević sa Biološkog fakulteta istakao da će naknadno odlučiti da li će biti naloženo novo ili dopunsko veštačenje.


Ostaje iza rešetaka

Branioci Dalibora Bogdanovića su na jučerašnjem ročištu izneli zahtev da se njihov branjenik pusti iz pritvora ili da mu se ta mera zameni blažom jer, kako su rekli, ne postoji nijedan razlog za njegov ostanak u pritvoru. Takođe, odbrana je podsetila na zdravstvene probleme koje ima njihov branjenik, ali i na to da svedoci ničim nisu doveli u vezu Bogdanovića sa kritičnim događajem.

Sud je doneo rešenje da se odbije ovaj predlog odbrane. 


Podsetimo, Bogdanović i Janjoš se optužnim aktom terete da su 2. septembra 2021. godine, oko 21 čas, vozilom marke pežo došli do zgrade u Cankarevoj ulici broj 8 na novosadskoj Detelinari gde se dogodio kritični događaj. Kako se navodi u optužnici, vozilom je upravljao okrivljeni Daniel Janjoš, dok se okrivljeni Dalibor Bogdanović nalazio na zadnjem sedištu iza suvozačevog sedišta. Kada su došli do navedene adrese, parkirali su se ispred ulaza, kako bi sačekali dolazak oštećenog Gorana Kovačevića i Uroša Stefanovića i obojicu lišili života. Oštećeni su motociklima došli do zgrade, Stefanović je ostao kod ulaza, a Kovačević je motorom ušao u dvorište gde se nalazi parking i garažni prostor.

Nakon što je Kovačević parkirao motor u garažu i krenuo ka prolazu zgrade, iz vozila u kojem su se nalazili okrivljeni, Daniel Janjoš puca u pravcu Kovačevića, koji tom prilikom zadobija lake telesne povrede ruke. Za to vreme, Uroš Stefanović, u nastojanju da pomogne Kovačeviću, prilazi vozilu iz kog je pucano i kacigom razbija staklo kod vozača i na taj način udara okrivljenog Janjoša u predelu leve nadlaktice. Tada, kako se navodi u optužnici, sa zadnjeg sedišta u Stefanovića puca i okrivljeni Bogdanović, a potom i Janjoš. Tom prilikom je Stefanović zadobio tri rane u predelu glave, pet u predelu grudnog koša, dva puta u predelu trbuha i jednom u predelu levog stopala. Od težine povreda Stefanović je na licu mesta preminuo.

Na prethodnom ročištu svedočio je oštećeni Kovačević, navodeći da se ne pridružuje krivičnom gonjenju Bogdanovića i da ne postavlja odštetni zahtev, ali smatra da osobe za koje se utvrdi da su ubile Stefanovića treba da odgovaraju.

- Te večeri, 2. septembra prošle godine, ja nisam video Bogdanovića - izjavio je Kovačević. - Uopšte nisam mogao nikoga da vidim, jer mi je glava bila sagnuta. Kad sam osetio udarac iznad zgloba leve ruke, mahinalno sam otišao desno prema zidu, i video sam da Uroš trči prema vozilu. Sve je trajalo nekoliko sekundi, dozivao sam Uroša, on se nije odazivao, a onda sam čuo da kola idu u rikverc. Video sam zeleni pik-ap i da Uroš udara u nešto, mislim, u vozačevo staklo.

Kovačević, međutim, nije mogao da kaže koliko je metaka ispaljeno, ali je, kako je izjavio, čuo dva rafala, i da su pucnji došli iz pravca vozača, ali da nije siguran da je vozač pucao.

Naredni glavni pretres je zakazan za 18. oktobar, kada bi trebalo da budu saslušani veštaci i svedoci.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar