Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Akcija čišćenja Podunavlja: Nizak vodostaj pomogao ekolozima

14.09.2022. 08:50 08:54
Piše:
Izvor: UG Podunav

SOM­BOR: Pri­vr­že­nost sta­nov­ni­ka Bač­kog Mo­no­što­ra kraj Som­bo­ra, ko­ji sti­ca­jem okol­no­sti ima­ju pri­vi­le­gi­ju da ži­ve okru­že­ni Spe­ci­jal­nim re­zer­va­tom pri­ro­de „Gor­nje Po­du­na­vlje“, ko­ji je sa­da deo pre­ko­gra­nič­nog re­zer­va­ta bis­fe­re „Mu­ra–Dra­va-Du­nav”, eko­lo­gi­ji i oču­va­nju pri­rod­ne oko­li­ne, de­mon­stri­ra se go­to­vo sva­ko­dnev­no. Ta­ko ži­te­lji ovog se­la ni­su pro­pu­sti­li pri­li­ku da se uklju­če i u znat­no ši­ru ak­ci­ju za­šti­te vo­de­nog kr­vo­to­ka Evro­pe, Du­na­va.

Na­kon pi­o­nir­ske eks­pe­di­ci­je ko­ju je ovog pro­le­ća za­po­čeo i re­a­li­zo­vao pro­fes­sor An­dre­as Fath sa svo­jim ti­mom, pre­pli­vav­ši Du­nav ce­lom nje­go­vom du­ži­nom, pro­šlog vi­ken­da je re­a­li­zo­va­na ve­li­ka ak­ci­ja či­šće­nja pri­o­ba­lja ve­li­ke re­ke, ob­u­hva­tiv­ši 20 lo­ka­ci­ja u ukup­no osam po­du­nav­skih ze­ma­lja. Ova ve­li­ka ak­ci­ja, pod na­zi­vom „Či­šće­nje Du­na­va” (Donauu Clean Up), na­sta­vak je ak­tiv­nog za­la­ga­nja na oču­va­nju evrop­ske vo­de­ne ži­le ku­ca­vi­ce i po­ve­ća­nju vi­dlji­vo­sti pro­ble­ma za­ga­đe­nja vo­do­to­ko­va.

Ovu ak­ci­ju či­šće­nja Gor­njeg Po­du­na­vlja su pr­ven­stve­no re­a­li­zo­va­li čla­no­vi iz­u­zet­no agil­nog ta­mo­šnjeg Udru­že­nja gra­đa­na „Po­du­nav“ uz po­dr­šku za­po­sle­nih u Jav­nom pred­u­ze­ću „Voj­vo­di­na­šu­me“, te sa­rad­nju sa Me­snom za­jed­ni­com Bač­ki Mo­no­štor, UG „Bo­drog“, Pče­lar­skim dru­štvom „Pče­la“, grad­skim JKP „Či­sto­ća“,  uz uče­šće vo­lon­te­ra i lju­bi­te­lja pri­ro­de iz Bač­kog Mo­no­što­ra i Som­bo­ra.

Či­šće­ne su lo­ka­ci­je u sklo­pu Spe­ci­jal­nog re­zer­va­ta pri­ro­de „Gor­nje Po­du­na­vlje“, me­đu ko­ji­ma se na­šao i ta­ko­zva­ni Vir, po­zna­to vi­kend na­se­lje Don­do i ka­na­lić iz­me­đu nje­ga i sa­mog glav­nog to­ka Du­na­va. Eko­lo­škim en­tu­zi­ja­sti­ma je išlo na ru­ku to što je usled iz­u­zet­no ni­skog vo­do­sta­ja moć­ne re­ke, omo­gu­ćen pri­stup tač­ka­ma ko­je su ina­če pod vo­dom, te je ovo bi­la od­lič­na pri­li­ka da se de­talj­no sa­ku­pi sve ono če­mu ni­je me­sto u ko­ri­tu Du­na­va i nje­go­vim ru­kav­ci­ma. Za­jed­nič­kom ak­ci­jom, sa­ku­plje­no je oko 30 vre­ća ot­pa­da, uglav­nom pla­stič­nih fla­ša i sta­kle­ne am­ba­la­že, ko­je ne­sa­ve­sni gra­đa­ni osta­vlja­ju za so­bom u pri­ro­di.

Da pu­no ra­de na za­šti­ti ži­vot­ne sre­di­ne i oču­va­nju pri­rod­nog bo­gat­stva ko­je ih okru­žu­je ovi Bač­ko­mo­no­štor­ci do­ka­zu­ju i pro­te­klih pet-šest go­di­na od ka­da je za­ži­ve­la jed­na ja­ko le­pa ak­ci­ja u se­lu ko­ja je ima­la za ci­lja za­šti­tu pri­ro­de i raz­vi­ja­nje ko­lek­tiv­ne sve­sti. U njoj me­šta­ni sa­ku­plja­ju i do­no­se li­men­ke ko­je se de­po­nu­ju, a ka­sni­je pre­da­ju na re­ci­kla­žu.

- Od ta­ko do­bi­je­nih sred­sta­va smo do sa­da us­pe­li da za­me­ni­mo sto­la­ri­ju na vr­ti­ću, da uve­de­mo cen­tral­no gre­ja­nje, i dru­go pa su se ta­ko po­red Mo­no­što­ra­ca uklju­či­li u ak­ci­ju i mno­gi dru­gi . Ta­ko­đe sa­ku­plja­mo sta­re auto­mo­bil­ske i trak­tor­ske gu­me, pa­pir, tek­stil ali i elek­tron­ski ot­pad – po­ja­šnja­va Zden­ka Mi­tić iz UG „Po­du­nav“, ko­ja je od ne­dav­no i di­rek­tor­ka som­bor­ske Tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je, na či­je če­lo su je do­ve­li upra­vo sjaj­ni re­zul­ta­ti ak­tiv­nog od­no­sa pre­ma sud­bi­ni se­la ko­je je za krat­ko vre­me po­sta­lo je­din­stven pri­mer uspe­šne pro­mo­ci­je eko i ru­ral­nog tu­ri­zma.

Ceo ovaj du­go­traj­ni ak­ti­vi­zam Bač­ko­mo­no­što­ra­ca je do­veo i do to­ga da, što se ti­če tek­sti­la, osim ono­ga što ide na re­ci­kla­žu, u se­lu po­sto­ji i ra­di­o­ni­ca gde že­ne pra­ve od osta­ta­ka no­ve upo­treb­ne pred­me­te ili se oni po­kla­nja­ju me­šta­ni­ma ko­ji­ma je po­moć naj­po­treb­ni­ja.

- Na­ba­vi­li smo, po­red osta­lih kan­ti za ra­zrv­sta­va­nje ot­pa­da, i trak­tor­sku dro­bi­li­cu za gra­nje ta­ko da me­šta­ni, ka­da ima­ju ve­ću ko­li­či­nu ovog ot­pa­da iz ba­šti i voć­nja­ka, ja­ve Me­snoj za­jed­ni­ci ko­ja ih pri­ku­pi i od njih se pra­ve pa­le­ti­ce ko­je se da­lje ko­ri­ste za raz­li­či­te na­me­ne – sve­do­či Mi­tić, pre­ma či­jim su re­či­ma u sklo­pu pro­je­ka­ta or­ga­ni­zo­va­ne i edu­ka­tiv­ne ra­di­o­ni­ce za­jed­no sa ško­lom, a svo­ja is­ku­stva u ova­kvom vi­du ak­ti­vi­zma agil­ni ov­da­šnji eko­lo­zi ra­do de­le sa ži­te­lji­ma dru­gih, ne sa­mo som­bor­skih, se­o­skih sre­di­na.

M. Mi­lje­no­vić

Autor:
Pošaljite komentar