Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Institut u Kamenici: Kada ne mogu da pomognu operacije, tu je „iks” nož

11.09.2022. 17:01 19:16
Piše:
Izvor: Ljubica Petrović

Radiohirurgija je vrsta zračenja koja se odlikuje isporukom visokih doza zračenja u poređenju sa klasičnom radioterapijom, te može da bude pandan hirurgiji. Ova metoda se od juna primenjuje u Institutu za onkologiju Vojvodine, kada je počeo da se koristi savremeni aparat “iks” nož, a značajna je za sve pacijente koji su do sada ovakvu terapiju dobijali u Beogradu, a ranije su išli u Tursku, Grčku i Hrvatsku

Dr Igor Đan sa kolegama iz Instituta za onkologiju Vojvodine bavi se radiohirurgijom na Institutu i kaže kako se “iks” nož koristi kod dobro selektovanih pacijenata koji nisu kandidati za operaciju, zbog drugih bolesti koje imaju kao i u lečenju pacijenata koji boluju od metastatske bolesti.

- Ovom metodom mogu da se leče primarni tumori kao i metastaze prema unapred određenim protokolima. Ovakim veoma preciznim aparatima, kao što je “iks” nož, postiže se veoma velika pošteda zdravog, okolnog tkiva, a deluje se na tumor – kazao je dr Đan i pojasnio kako se skoro svi radiohirurški aparati za zračenje žargonski nazivaju “nož” upravo zbog te preciznosti i ciljanog delovanja na tumor.

Da bi se ozračio tumor najčešće se koristi jedna do pet frakcija i vrlo retko je moguće da se zrači tumor koji je već zračen ovom metodom. Međutim, performanse aparata, kao i sama tehnika omogućavaju zračenje ukoliko se tumor pojavi na drugom mestu.

Kada su u pitanju tumori centralnog nervnog sistema, dr Đan napominje da se “iks” nož ne koristi za primarne tumore, već se tretiraju benigni tumori i metastaze, ali da sa ovim aparatom koji je dobio Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici mogu da se leče tumori na svim delovima dela, odnosno na svim lokalizacijama.

Kada je reč o trajanju terapije, odnosno dužini zračenja, dr Đan objašnjava da ono zavisi od osobina samog tumora kao i njegove lokalizacije.

- Različito je i vreme trajanja zračenja i jačina doze koja se primenjuje. Na primer, zračenje jedne metastaze u jetri jednom frakcijom zračenja može da traje i pola sata, jer je potrebno da se prevaziđe uticaj respiratornih pokreta, dok zračenje jedne metastaze u mozgu traje oko 15 minuta – objašnjava dr Đan.

Pre nego što pacijent dođe do “iks” noža, prvo se uradi pregled, na kojem se vide i utvrde veličina i lokalizacija tumora, stepen uznapredovalosti bolesti i donosi se odluka o radioterapiji.

- Ukoliko je pacijent kandidat za radiohirurgiju, a treba na primer da se zrače pluća, onda se aparat podesi tako da zrači samo u određenim fazama disanja. Naime, kada čovek diše, tumor u plućima se pomera, a važno je da zračenje bude precizno. Prednost “iks” noža je i u tome, što aparat može da se podesi i za ovakvo zračenje – ocenjuje dr Đan.

Tokom zračenja pacijent se nalazi na aparatu i imobilisan je, kako se ne bi pomerao. Podešavaju se svi parametri koje su zajedno isplanirali lekari i fizičari, uradi se pripremno snimanje i zračenje počinje nakon pažljive provere plana za zračnu terapiju.

Dr Đan je dve i po godine radio u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, na Klinici za neurohirgiju, Odeljenje za stereotaksičnu radioterapiju i radiohirurgiju – “iks” nož, gde je sarađivao sa profesorkom dr Danicom Grujičić. Nakon toga je, prošle jeseni, došao na Institut u Kamenici, sa iskustvom i znanjemnajsavremenijih radiohirurških tehnika.

- Svakoga dana smo u Beogradu zračili pacijente iz Vojvodine kojima je ovaj tretman neophodan, a od juna je najsavremenije radioterapijsko lečenje dostupno na Institutu u Sremskoj Kamenici. Pre uvođenja “iks” noža pacijenti su, osim zračenja u inostranstvu, kod na primer metastatske bolesti, mogli da dobiju samo palijativno zračenje. Nekima je rešenje bila operacija metastaza ili sistemska terapija. Dobijanjem ovog aparata omogućeno je tretiranja metastaza određene veličine i omogućava se ljudima da ne idu na velike operacije, naročito što je mnogima od njih narušeno opšte zdravlje zbog prethodnog lečenja, a imaju i pridružene bolesti – istakao je dr Đan.

 Ljubica Petrović

Autor:
Pošaljite komentar