U Zmajevu održana "Gurmanijada", takmičenje u kuvanju junećih repova
ZMAJEVO: Preko petsto posetilaca, gostiju iz cele Vojvodine, okolnih mesta i grupa iz Bosne, uživali su u predivnom ambijentu prostora udruženja ribolovaca „Karaš“ u Zmajevu gde su prisustvovali jedinstvenoj manifestaciji u Srbiji „Gurmanijadi“, takmičenju u kuvanju junećih repova.
Učestvovalo je dvadesetak ekipa, a organizator Nemanja Spasojević iz „Gastro tima Srbije“ kaže da su se maksimalno potrudili da svi učesnici i gosti manifestacije, druge po redu, uživaju pre svega u druženju.
- Uživamo u ovoj lepoti prirodne raskoši kraj Jegričke u jedinstvenoj gastronomskoj kuhinji. To je lepota života - istakao je Miša Rudan, poznatiji kao Mali Miša iz „Panonske Školjke“, predsednik žirija i veliki ljubitelj i poznavalac kulinarstva. Zanimljivo je da je na ovoj manifestaciji učestvovala samo jedna ekipa iz Zmajeva, ali specijalno odabranih članova.
I dok su se juneći repovi krčkali u kotlićima, prostorom se orila muzika veštih harmonikaša uz koju su igrale atraktivne učesnice, širio se miris roštilja, gložanskog kulena i slanine iz Neština, tek da se nešto prizalogaji dok se ne skuva glavno jelo, paprikaš od junećih repova.
Tik uz Jegričku na ražnju se vrtelo jagnje mameći mirisom posetioce koji su uživali uz pregršt hrane i pića. Pažnju su privukli cvetni aranžmani porodice Kisić iz Zmajeva, a ispod najvećeg sača u Srbiji ili, kako neko reče, najvećeg sača na svetu, pekla se velika proja. Svi koji su želeli da je probaju ubacivali su dobrovoljni prilog u humanitarnoj akciji za Aleksandra Šuvakova, koji boluje od retke autoimune bolesti i doživotno mora uzimati veoma skupe lekove.
Posle višečasovnog krčkanja žiri je ocenio specijalitete. Pobednički je skuvala ekipa „Komad“ iz Zmajeva, drugo mesto pripalo je „Kumovima” iz Bačkog Brestovca, a treće ekipi FK „Neštin“.
Laslo Kiš