У Змајеву одржана "Гурманијада", такмичење у кувању јунећих репова
ЗМАЈЕВО: Преко петсто посетилаца, гостију из целе Војводине, околних места и група из Босне, уживали су у предивном амбијенту простора удружења риболоваца „Караш“ у Змајеву где су присуствовали јединственој манифестацији у Србији „Гурманијади“, такмичењу у кувању јунећих репова.
Учествовало је двадесетак екипа, а организатор Немања Спасојевић из „Гастро тима Србије“ каже да су се максимално потрудили да сви учесници и гости манифестације, друге по реду, уживају пре свега у дружењу.
- Уживамо у овој лепоти природне раскоши крај Јегричке у јединственој гастрономској кухињи. То је лепота живота - истакао је Миша Рудан, познатији као Мали Миша из „Панонске Шкољке“, председник жирија и велики љубитељ и познавалац кулинарства. Занимљиво је да је на овој манифестацији учествовала само једна екипа из Змајева, али специјално одабраних чланова.
И док су се јунећи репови крчкали у котлићима, простором се орила музика вештих хармоникаша уз коју су играле атрактивне учеснице, ширио се мирис роштиља, гложанског кулена и сланине из Нештина, тек да се нешто призалогаји док се не скува главно јело, паприкаш од јунећих репова.
Тик уз Јегричку на ражњу се вртело јагње мамећи мирисом посетиоце који су уживали уз прегршт хране и пића. Пажњу су привукли цветни аранжмани породице Кисић из Змајева, а испод највећег сача у Србији или, како неко рече, највећег сача на свету, пекла се велика проја. Сви који су желели да је пробају убацивали су добровољни прилог у хуманитарној акцији за Александра Шувакова, који болује од ретке аутоимуне болести и доживотно мора узимати веома скупе лекове.
После вишечасовног крчкања жири је оценио специјалитете. Победнички је скувала екипа „Комад“ из Змајева, друго место припало је „Кумовима” из Бачког Брестовца, а треће екипи ФК „Нештин“.
Ласло Киш