Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Cvetićanin: Svet usred globalnog strateškog pokera, igraju SAD i Rusija

02.06.2022. 17:52 17:56
Piše:
Foto: Pixabay.com

BEOGRAD: Od 24. februara kada je počeo rat u Ukrajini, svet se veoma promenio i sada se nalazi u novoj globalnoj situaciji, kaže predsednik Foruma za strateške studije i saradnik Instituta društvenih nauka dr Neven Cvetićanin i dodaje da je na delu ubrzavanje istorije i proces koji u ovom momentu znači raspad diplomatskog jedinstvenog, bezbednosnog i ekonomskog međunarodnog sistema.

Cvetićanin u izjavi za Tanjug, povodom 100 dana od početka rata u Ukraniji, kaže da se međunarodni sistem raspada na velike geopolitičke celine, veleprostore gde je zdravstveni lokdaun iz vremena korone zamenio geopolitički lokdaun.



"Vidimo zaključavanje tih prostora što je i uzrok konflikta u Ukrajini jer je sada glavno pitanje na koji način će se ti prostori zaključati. Svet je dosta drugačiji i jer smo prvi put nakon 1962. godine i čuvene raketne kubanske krize čuli argument o korišćenju nuklearnog oružja", navodi Cvetićanin.



Dodaje da je svet trenutno usred jednog "globalnog strateškog pokera" koji u ovom momentu igraju SAD i Rusija, dok se Kina drži rezervisano.



U tom pokeru, kako dodaje, podižu se ulozi.



Cvetićanin navodi da proces globalnog redefinisanja traje od rata u Siriji, a da je rat u Ukrajini ulazak u drugu deceniju tog redefinisanja koje on zove tridesetogodišnji rat, poredeći ga sa tridesetogodišnjim ratom u 17. veku.



"Ovo je druga decenija globalnog redefinisanja i vodi se borba za međunarodni poredak u 21. veku, njegovu konfiguraciju, uticaj raznih sila i ovo nije početak kraja, ni ovog rata, ni ovog svetskog prestrojavanja, ali je kraj početka. Bliži nam se kraj prve faze ovog rata, koju će obeležiti strateška činjenica da je Rusija ovladala obalama Crnog mora što je očigledno bio glavni strategijski cilj", ukazuje.



Dodaje da je Rusija ovladala obalama od Luganska, preko Donjecka, samog Krima, Marijupolja, sve do Odese i ukazuje na to da Rusija kontrolišući obale Crnog mora kontroliše i trgovinu.



Cvetićanin očekuje da ćemo uskoro ući u drugu fazu svetskog prestrojavanja za koju kaže da može ići u dva smera, ali da je o tome još prerano govoriti.



Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini karakteriše to što se sve vreme ratuje, ali i pregovara, odnosno postoje i dejstva na terenu i pregovori većeg ili manjeg intenziteta u diplomatskim krugovima.



"Ono što je dobro jeste da se čini da je u ovom momentu situacija upravljiva", kaže Cvetićanin i dodaje da ohrabruje i izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena da pored isporuke oružja Ukrajini imaju dogovor da Ukrajina ne koristi to oružje protiv Rusije na ruskoj teritoriji, već samo za samoodbranu.



Kako kaže, nikada se ne može znati šta tačno stoji iza tih iskaza jer postoje različiti strateški planovi, ali ono što je impresija u ovom trentku jeste da je situacija upravljiva i da kroz Ukrajinu nakon nekih manjih problema ide gas, zna se ko čuva cevi na jednoj i drugoj strani, biznis ide uobičajeno.



"Ukrajina je jedan poligon gde svetske sile treba da pokažu svoju snagu i da se vidi odnos snaga na terenu da bi se onda moglo pregovarati", navodi.



Trenutna dešavanja vidi kao kraj prve faze koja u strategijskom smislu vodi do toga da Rusija ovlada obalama Crnog mora, čime će kontrolisati trgovinu, a ekonomske posledice toga po ceo svet su, kako kaže, glavno pitanje jer će ti ekonomski parametri uticati na vojna dejstva i situaciju na terenu.



Na pitanje o poziciji Srbije u trenutnoj globalnoj situaciji, Cvetićanin kaže da je Srbija geografski tamo gde je i bila - na Balkanu, odnosno na centralnom delu Balkana okružena zemljama NATO-a i EU.



Navodeći da pregovori oko šestog paketa sankcija Rusiji pokazuju da je EU pregovarački proces, Cvetićanin navodi da je Srbiji ostavljen izvestan manevarski prostor.



"To znači da imamo funkcionalnu diplomatiju, pripremu te diplomatije prethodno kao što smo imali u staroj Jugoslaviji gde su se i odluke pripremale kroz niz naučnih istraživanja i mi u ovakvoj situaciji ne možemo sebi priuštiti luksuz da se samo instituti i sve što imamo u nauci bave nečim što nije u korist funskcije države, već bi trebali da ukoliko mislimo strateški, imamo prave procene, da imamo čitavu infratstrukturu kako bi se donele prave odluke, bivajući svesni u kojem smo geografskom i strategijskom okruženju, što su realne konstante našeg položaja", zaključio je Cvetićanin.

Autor:
Pošaljite komentar