Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bojat: U Novom Sadu obavljeno 1,3 miliona pregleda i testova na koronu

07.04.2022. 14:08 14:15
Piše:
Foto: Dnevnik/S. Šušnjević

Rad Doma zdravlja “Novi Sad” i prošle godine obeležila je borba sa koronavirusom, kaže za “Dnevnik” direktor Doma zdravlja “Novi Sad” dr Veselin Bojat.

Dodaje da su u prvoj godini pandemije kovid-19 imali 230.000 pruženih usluga pregleda i dijagnostike pacijenatima koji su prošli kroz respiratorne ambulante, a 2021. je taj broj bio skoro 470.000, dok je samo u prva tri meseca ove godine bilo više od 100.000 pruženih usluga od pregleda i dijagnostike do terapije.

- Tome se može dodati da smo u okviru vakcinalnih punktova Doma zdravlja podelili preko 500.000 doza vakcina i da smo uslužno uradili više desetina hiljada brzih antigenskih testiranja na Egzit festivalu i pre izvođenja raznih pozorišnih predstava, na Festivalu uličnih svirača, Novosadskom sajmu i slično. Mislim da su naši ljudi dali izuzetan doprinos da bi se te manifestacije i normalan život ipak održao u gradu, jer kada spojimo sve brojke, dolazimo do toga da je oko 1.300.000 građana prošlo kroz Dom zdravlja “Novi Sad” u periodu koji je vezan samo za pandemiju koronavirusa i mislim da je to broj kojim ne može da se pohvali nijedan Dom zdravlja ili druga zdravstvena ustanova u Srbiji, a uveren sam ni u regionu. Gotovo šest miliona usluga smo pružili prošle godine građanima koji su dolazili zbog drugih problema koji se ne tiču kovida – kaže Bojat.

Kako Bojat kaže, zadovoljstvo je što su način organizovanja rada Doma zdravlja “Novi Sad” prepoznali i rukovodioci zdravstvenih ustanova u raznim delovima bivše Jugoslavije, od Ljubljane do Zagreba i Rijeke, raspitujući se za iskustva i organizaciju rada. Naročito zato što nijednog trenutka Dom zdravlja “Novi Sad” nije prestao da radi, a to je vredno pomenuti, posebno jer se danas obeležava Svetski dan zdravlja.

- Mislim da smo zaista bili dobro organizovani, koliko su to mogućnosti i situacije dozvoljavale, a da li možemo reći da je bilo idealno, pa naravno da nije – iskren je naš sagovornik, rekavši da se, ipak, sa postojećim mogućnostima i raspoloživim kadrom, rad zaposlenih u Domu zdravlja “Novi Sad” može oceniti visokom ocenom. - Stalno je jedan deo građanstva u povici na to da Novi Sad ima jednu Respiratornu ambulantu, ali smo jedina ustanova u regionu gde već gotovo drugu godinu, bez obzira na tako veliki broj pacijnata, nijedan od njih nije stajao na ulici. Došli smo na tu ideju jer smo imali uslove za to, da čitav jedan objekat od 5.000 kvadratnih metara pretvorimo u Respiratorni centar u zgradi na Novom naselju i da pacijenti na jednom mestu, koliko god da ih ima, budu pod krovom, ne stoje na minusu i kiši napolju i dobiju najkvalitetniju zdravstvenu uslugu. Od samog prijema do izlaska sa kompletnom dijagnostikom i terapijom za svoje lečenje. Da li je to dobro, govori u prilog i činjenica da je predsednik države Aleksandar Vučić insistirao da se u ovakvim situacijama u Beogradu na sajmu napravi veliki Respiratorni centar sa respiratornim ambulantama, upravo da bi građani bili zaštićeni.

U prvoj godini rada, zaposleni u Domu zdravlja “Novi Sad” u pandemiji virusa kovid-19 su na dalje lečenje prema Kliničkom centru Vojvodine, institutima i drugim višim instancama uputili 2,4 odsto pacijenata, objasnio je doktor Veselin Bojat. Dogodine je taj odnos bio na 1,9 odsto, da bi u januaru došao između 1,2 i 1,4 odsto pacijenata koji su upućeni na više instance.

- Zahvaljujući odličnoj organizaciji, savesnom, predanom i odgovornom radu zaposlenih u Domu zdravlja, nijedna infekcija izazvana kovid-19 virusom nije nekontrolisano ušla u Klinički centar Vojvodine ili na institute u Sremskoj Kamenici, već je sve blagovremeno završeno u našoj ustanovi – ponosan je direktor Bojat. - Primarna zdravstvena zaštita ne samo u Novom Sadu, već generalno je odnela pobedu protiv ove pošasti.


Vakcinacija savremena tekovina nauke

Direktor dr Veselin Bojat istakao je veliko zadovoljstvo što se vraćamo i vakcinaciji na nekim drugim poljima, kao savremenoj tekovini nauke i medicine, koja se koristi od Luja Pastera do danas, kao dokazano, opravdano i efikasno sredstvo u borbi protiv različitih bolesti. Tako je, za sada, Dom zdravlja “Novi Sad” jedina ustanova u Srbiji u kojoj se sprovodi preventivna vakcinacija devojčica sa vakcinom protiv HPV virusa.

- Svakodnevno dobijam poziv iz raznih gradova u Srbiji od roditelja sa pitanjem da li ovde mogu da dovedu decu i vakcinišu ih, ali mi je žao što to nije opcija – objasnio je naš sagovornik, dodavši da će od marta država obezbediti vakcinu za široku upotrebu na nivou cele Srbije, što je dramatičan korak napred u oblasti medicine i zaštite populacije. To je način da se utiče na povećanje nataliteta u ovoj zemlji.


Zaposleni u primarnoj zdrav-stvenoj zaštiti su bili prvi i pravi bedem koji je sprečavao širenje infekcije. Paralelno sa tim, bez obzira koliko to oduzimalo vremena i ljudstva i svega što prati pandemiju, zaposleni u Domu zdravlja su radili i na pružanju usluga pacijentima koji boluju od nekih drugih bolesti koje nemaju veze sa koronavirusom, zahtevaju pripreme za operativno lečenje, kao i osnovnu dijagnostiku, terapije, odnosno sve ono što je osnovni zadatak i svrha postojanja primarne zdravstvene zaštite. U svemu tome, država je prepoznala potrebe za proširenje kadrovskog plana, te smo za godinu dana primili pedesetak lekara i stotinjak medicinskih sestara u stalni radni odnos i sad radi gotovo 1.600 zaposlenih.

Bojat dodaje da je obnovljena i medicinska oprema, te Dom zdravlja raspolaže sa najboljim timom rendgen aparata, ali i najsavremenijom laboratorijom, u kojoj zaposleni svojim znanjem i stručnošću prate sve inovacije i novine koje se uvode.

- Pandemija koronavirusa poremetila je umnogome sve i u nekim momentima se može osetiti nedostatak lekara, te molimo građane da imaju razumevanja i za tako nešto – apeluje naš sagovornik, dodavši da su tako morali da zatvore ambulante u Begeču i Stepanovićevu. - Kada bismo se striktno držali zakona i ono što propisuje Institut za javno zdravlje u parametrima, dobar deo prigradskih naselja ne bi imao lekara. Svakodnevno imamo sve statističke podatke, pa vidimo da smo u Stepanovićevu u poslednjih mesec dana u proseku imali 21 pacijenta po danu u ambulanti, što je dovoljno za trećinu jednog doktora. To mesto je od Kisača udaljeno oko šest kilometara, gde je je taj broj usluga znatno veći i tamo postoji služba. Doktorica u Kisaču se razbolela od kovida, druga je u Respiratornom centru na Novom naselju, te je uz prethodnu najavu objašnjeno žiteljima zašto nema lekara u Stepanovićevu. Usledile su žalbe, te smo ipak odlučili da napravimo kompromis i svaki drugi dan će raditi lekar u Stepanovićevu jednu smenu, a za toliko smo smanjili u Kisaču mogućnost pregleda. Zato molim sve naše sugrađane da imaju strpljenja i razumevanja jer niko od doktora nije na godišnjem odmoru. Sve smo ih povukli kako bismo mogli da radimo ovim tempom.

Razdaljina između Begeča i Futog je manja od devet kilometara, a u Futogu ima velika ambulanta, te će, po rečima direktora Bojata, čim mogućnosti dozvole, biti vraćen lekar i u Begeč. Za sada je značajnija mera da u Futogu, koji je centar tog dela, sistem funkcioniše u punoj meri.    

I. Bakmaz

Foto: Dnevnik

Pohvale za stručnost i predanost medicinara

Više od 700 dana traje borba protiv pandemije koronavirusa, a dr Veselin Bojat otkriva da je dobijao mejlove, kao i gradonačelnik Miloš Vučević, kako pohvala tako i kritika u radu Doma zdravlja “Novi Sad”. Ono što on može da kaže je da se one negativne mogu svesti na statističku grešku, kad se sve sabere i oduzme. Uglavnom su se odnosile na eventualno postojanje gužvi u Respiratornom centru na Novom naselju, ali, kako kaže, ne zna ni kako ih realno izbeći, kada u jednom danu dođe više od 2.000 pacijenata. Ono što je njemu na ponos je činjenica da nijednom nije dobio nikakav prigovor na neljubaznost ili nestručnost osoblja koje radi, već, naprotiv, svakodnevno su pljuštale pohvale na ljubaznost, korektnost i stručnost medicinskih radnika.

- Mislim da su zdravstveni radnici u Domu zdravlja “Novi Sad” poneli veliko breme cele ove borbe i žao mi je što taj rad nije prepoznat kroz neke nagrade i priznanja onima koji su rame uz rame stajali svakodnevno sa pacijentima i borili se sa nevidljivim smrtonosnim neprijateljem - kaže dr Veselin Bojat.

 

Autor:
Pošaljite komentar