overcast clouds
10°C
24.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0614
usd
108.3501
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Бојат: У Новом Саду обављено 1,3 милиона прегледа и тестова на корону

07.04.2022. 14:08 14:15
Пише:
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Рад Дома здравља “Нови Сад” и прошле године обележила је борба са коронавирусом, каже за “Дневник” директор Дома здравља “Нови Сад” др Веселин Бојат.

Додаје да су у првој години пандемије ковид-19 имали 230.000 пружених услуга прегледа и дијагностике пацијенатима који су прошли кроз респираторне амбуланте, а 2021. је тај број био скоро 470.000, док је само у прва три месеца ове године било више од 100.000 пружених услуга од прегледа и дијагностике до терапије.

- Томе се може додати да смо у оквиру вакциналних пунктова Дома здравља поделили преко 500.000 доза вакцина и да смо услужно урадили више десетина хиљада брзих антигенских тестирања на Егзит фестивалу и пре извођења разних позоришних представа, на Фестивалу уличних свирача, Новосадском сајму и слично. Мислим да су наши људи дали изузетан допринос да би се те манифестације и нормалан живот ипак одржао у граду, јер када спојимо све бројке, долазимо до тога да је око 1.300.000 грађана прошло кроз Дом здравља “Нови Сад” у периоду који је везан само за пандемију коронавируса и мислим да је то број којим не може да се похвали ниједан Дом здравља или друга здравствена установа у Србији, а уверен сам ни у региону. Готово шест милиона услуга смо пружили прошле године грађанима који су долазили због других проблема који се не тичу ковида – каже Бојат.

Како Бојат каже, задовољство је што су начин организовања рада Дома здравља “Нови Сад” препознали и руководиоци здравствених установа у разним деловима бивше Југославије, од Љубљане до Загреба и Ријеке, распитујући се за искуства и организацију рада. Нарочито зато што ниједног тренутка Дом здравља “Нови Сад” није престао да ради, а то је вредно поменути, посебно јер се данас обележава Светски дан здравља.

- Мислим да смо заиста били добро организовани, колико су то могућности и ситуације дозвољавале, а да ли можемо рећи да је било идеално, па наравно да није – искрен је наш саговорник, рекавши да се, ипак, са постојећим могућностима и расположивим кадром, рад запослених у Дому здравља “Нови Сад” може оценити високом оценом. - Стално је један део грађанства у повици на то да Нови Сад има једну Респираторну амбуланту, али смо једина установа у региону где већ готово другу годину, без обзира на тако велики број пацијната, ниједан од њих није стајао на улици. Дошли смо на ту идеју јер смо имали услове за то, да читав један објекат од 5.000 квадратних метара претворимо у Респираторни центар у згради на Новом насељу и да пацијенти на једном месту, колико год да их има, буду под кровом, не стоје на минусу и киши напољу и добију најквалитетнију здравствену услугу. Од самог пријема до изласка са комплетном дијагностиком и терапијом за своје лечење. Да ли је то добро, говори у прилог и чињеница да је председник државе Александар Вучић инсистирао да се у оваквим ситуацијама у Београду на сајму направи велики Респираторни центар са респираторним амбулантама, управо да би грађани били заштићени.

У првој години рада, запослени у Дому здравља “Нови Сад” у пандемији вируса ковид-19 су на даље лечење према Клиничком центру Војводине, институтима и другим вишим инстанцама упутили 2,4 одсто пацијената, објаснио је доктор Веселин Бојат. Догодине је тај однос био на 1,9 одсто, да би у јануару дошао између 1,2 и 1,4 одсто пацијената који су упућени на више инстанце.

- Захваљујући одличној организацији, савесном, преданом и одговорном раду запослених у Дому здравља, ниједна инфекција изазвана ковид-19 вирусом није неконтролисано ушла у Клинички центар Војводине или на институте у Сремској Каменици, већ је све благовремено завршено у нашој установи – поносан је директор Бојат. - Примарна здравствена заштита не само у Новом Саду, већ генерално је однела победу против ове пошасти.


Вакцинација савремена тековина науке

Директор др Веселин Бојат истакао је велико задовољство што се враћамо и вакцинацији на неким другим пољима, као савременој тековини науке и медицине, која се користи од Луја Пастера до данас, као доказано, оправдано и ефикасно средство у борби против различитих болести. Тако је, за сада, Дом здравља “Нови Сад” једина установа у Србији у којој се спроводи превентивна вакцинација девојчица са вакцином против ХПВ вируса.

- Свакодневно добијам позив из разних градова у Србији од родитеља са питањем да ли овде могу да доведу децу и вакцинишу их, али ми је жао што то није опција – објаснио је наш саговорник, додавши да ће од марта држава обезбедити вакцину за широку употребу на нивоу целе Србије, што је драматичан корак напред у области медицине и заштите популације. То је начин да се утиче на повећање наталитета у овој земљи.


Запослени у примарној здрав-ственој заштити су били први и прави бедем који је спречавао ширење инфекције. Паралелно са тим, без обзира колико то одузимало времена и људства и свега што прати пандемију, запослени у Дому здравља су радили и на пружању услуга пацијентима који болују од неких других болести које немају везе са коронавирусом, захтевају припреме за оперативно лечење, као и основну дијагностику, терапије, односно све оно што је основни задатак и сврха постојања примарне здравствене заштите. У свему томе, држава је препознала потребе за проширење кадровског плана, те смо за годину дана примили педесетак лекара и стотињак медицинских сестара у стални радни однос и сад ради готово 1.600 запослених.

Бојат додаје да је обновљена и медицинска опрема, те Дом здравља располаже са најбољим тимом рендген апарата, али и најсавременијом лабораторијом, у којој запослени својим знањем и стручношћу прате све иновације и новине које се уводе.

- Пандемија коронавируса пореметила је умногоме све и у неким моментима се може осетити недостатак лекара, те молимо грађане да имају разумевања и за тако нешто – апелује наш саговорник, додавши да су тако морали да затворе амбуланте у Бегечу и Степановићеву. - Када бисмо се стриктно држали закона и оно што прописује Институт за јавно здравље у параметрима, добар део приградских насеља не би имао лекара. Свакодневно имамо све статистичке податке, па видимо да смо у Степановићеву у последњих месец дана у просеку имали 21 пацијента по дану у амбуланти, што је довољно за трећину једног доктора. То место је од Кисача удаљено око шест километара, где је је тај број услуга знатно већи и тамо постоји служба. Докторица у Кисачу се разболела од ковида, друга је у Респираторном центру на Новом насељу, те је уз prеthodnu најаву објашњено житељима зашто нема лекара у Степановићеву. Уследиле су жалбе, те смо ипак одлучили да направимо компромис и сваки други дан ће радити лекар у Степановићеву једну смену, а за толико смо смањили у Кисачу могућност прегледа. Зато молим све наше суграђане да имају стрпљења и разумевања јер нико од доктора није на годишњем одмору. Све смо их повукли како бисмо могли да радимо овим темпом.

Раздаљина између Бегеча и Футог је мања од девет километара, а у Футогу има велика амбуланта, те ће, по речима директора Бојата, чим могућности дозволе, бити враћен лекар и у Бегеч. За сада је значајнија мера да у Футогу, који је центар тог дела, систем функционише у пуној мери.    

И. Бакмаз

Фото: Дневник

Похвале за стручност и преданост медицинара

Више од 700 дана траје борба против пандемије коронавируса, а др Веселин Бојат открива да је добијао мејлове, као и градоначелник Милош Вучевић, како похвала тако и критика у раду Дома здравља “Нови Сад”. Оно што он може да каже је да се оне негативне могу свести на статистичку грешку, кад се све сабере и одузме. Углавном су се односиле на евентуално постојање гужви у Респираторном центру на Новом насељу, али, како каже, не зна ни како их реално избећи, када у једном дану дође више од 2.000 пацијената. Оно што је њему на понос је чињеница да ниједном није добио никакав приговор на нељубазност или нестручност особља које ради, већ, напротив, свакодневно су пљуштале похвале на љубазност, коректност и стручност медицинских радника.

- Мислим да су здравствени радници у Дому здравља “Нови Сад” понели велико бреме целе ове борбе и жао ми је што тај рад није препознат кроз неке награде и признања онима који су раме уз раме стајали свакодневно са пацијентима и борили се са невидљивим смртоносним непријатељем - каже др Веселин Бојат.

 

Аутор:
Пошаљите коментар