Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Iz časa u čas: Zahtevi ruskim snagama za pomoć u evakuaciji iz Ukrajine

02.03.2022. 21:20 23:48
Piše:
Foto: Shutterstock.com/Tomas Ragina, ilustracija

MOSKVA: Više od 10 zemalja, među njima Velika Britanija, Francuska, Japan i druge, zatražilo je od Rusije pomoć u evakuaciji svojih državljana iz Ukrajine, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

„Ruskoj Federaciji su do danas upućeni zahtevi za pomoć u evakuaciji njihovih državljana od raznih međunarodnih organizacija, uključujući specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju; stranih zemalja poput Belgije, Velike Britanije, Gane, Grčke, Indije, Indonezije, Italije, Kine, Poljske, Francuske, Švajcarske, Japana i niza drugih“, saopštio je Mizincev, prenosi TAS S.



On je naveo da je pomoć tražilo i lokalno stanovništvo, a da su ruske oružane snage danas već omogućile bezbednu evakuaciju specijalizovanih agencija UN iz Kijeva, kao i zaposlenih u ambasadi Grčke iz Mariupolja.



Dan ranije, osoblje OEBS-a je bezbedno evakuisano iz Donjecka u grad Rostov na Donu, rekao je Mizincev.



Ruske oružane snage su uspostavile bezbednosne koridore za civile koji žele da napuste Kijev, Mariupolj i Harkov, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.



"Svi civili koji žele da napuste Mariupolj, iz bezbednosnih razloga mogu da idu na istok putem Mariupolj-Širokino. Sve ovo važi i za stanovnike Kijeva, koji mogu da napuste grad u pravcu Vasilkova. Pripadnici ruske vojske ni na koji način ne ometaju izlazak civilnog stanovništva“, rekao je Konašenkov novinarima, prenosi TAS S.

Arahamija: Pregovora će biti ali ne u Bjalovješkoj šumi

KIJEV: Razgovori sa Rusijom će se održati, ali ne u Bjalovješkoj sumi, u Belorusiji, već na drugom mestu, saopštio je večeras član ukrajinske delegacije i šef parlamentarne grupe vladajuće stranke "Sluga naroda" David Arahamija.



„Informacije o pregovorima u Bjalovješkoj šumi ,su lažne. Razgovori će se zaista održati, ali je lokacija druga. Svi detalji će biti saopšteni naknadno“, napisao je on na Fejsbuku, prenosi TAS S.



Ruska delegacija stigla je u Belorusiju, na mesto gde će se sutra održati pregovori sa Ukrajinom, dok je ukrajinska delegacija krenula iz Kijeva i njen dolazak se očekuje ujutru, saopštio je pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski koji je na čelu ruske delegacije.



Prema njegovim rečima, strane su za mesto pregovora izabrale Bjalovješku šumu, u Belorusiji, a odluka je zajednički doneta.



„Zajedno smo odlučili, ovde je zgodnije i nama i ukrajinskoj strani. Ukrajinskoj strani je bliža poljska granica, jer oni, koliko vidim, dolaze do nas preko Poljske“, rekao je Medinski, a preneo Sputnjik.



Kako je dodao, na pregovorima sa ukrajinskom stranom razgovaraće se o prekidu vatre.

Gradonačelnik Hersona: Grad su preuzele ruske trupe

HERSON: Gradonačelnik ukrajinskog grada Hersona Igor Koljhajev objavio je večeras da je taj grad na jugu Ukrajine pao u ruke ruske vojske, javlja Bi-Bi-Si.



U poruci putem Fejsbuka, gradonačelnik je rekao da su "naoružani stranci viđeni u gradskom veću danas", i da je rekao ruskim trupama da u tom gradu nema ukrajinskih Oružanih snaga, već samo civila i ljudi koji žele da žive tu.



On je naveo da su ruske snage uvele policijski čas od 20.00 do 6.00 po lokalnom vremenu i da su poručile da će automobilima sa hranom, lekovima i još nekim namirnicima biti dozvoljen ulaz u grad.



Koljhajev je istakao da automobili u gradu moraju da voze "minimalnom" brzinom i da pešaci ne smeju da idu u grupama, već najviše dve osobe smeju da budu zajedno na ulici.



"Sada je ovako kako je. Ukrajinska zastava je iznad nas. Kako bi ostala tu gde jeste, moramo da ispunimo ove zahteve. Nemam više šta da kažem", dodao je on.



Bi-Bi-Si ističe da nije mogao nezavisno da potvrdi ovu izjavu, dok je "Njujork tajms" takođe večeras objavio da je Herson prvi veliki grad u Ukrajini (blizu 300.000 stanovnika) koji je pao u ruke ruske vojske od početka napada na tu zemlju.

En-Bi-Si njuz: SAD poslale stotine stingera Ukrajini ove nedelje



VAŠINGTON: SAD su isporučile nekoliko stotina prenosivih PVO sistema "stinger" ove nedelje, od toga 200 samo u ponedeljak, rekla su dvojica zvaničnika Kongresa, prenosi En-Bi-Si njuz.



Ovo je deo pomoći vredne 350 miliona dolara Ukrajini, koju je Bela kuća odobrila u petak, navodi En-Bi-Si njuz.



Paket pomoći takođe uključuje i protivtenkovske rakete "džavelin" i municiju, što je tražila ukrajinska vlada kako bi se odbranila od napredovanja ruske vojske.



"Stinger" se koristi u borbi proti letelica, a tokom Hladnog rata, navodi En-Bi-Si, američka vlada je tajno snabdevala avganistanski otpor sa ‘‘stingerima’‘, kako bi obarali ruske helikoptere iznad Avganistana.



Ministarstvo odbrane SAD i Nacionalno bezbednosno veće odbilo je da komentariše ove navode.



Nemačka je tokom vikenda saopštila da šalje 500 "stingera" Ukrajini.

Moskva: Nacionalisti koriste civile kao odbrambeni štit



MOSKVA: „Nacionalisti u Ukrajini ne daju civilima da izađu iz opkoljenih gradova i koriste ih kao ljudski štit”, izjavio je večeras šef ruske nacionalne odbrambene uprave Mihail Mizincev.



"Prema dostupnim informacijama, nacionalisti zabranjuju civilima, uključujući i strancima, da izađu iz gradova koji su blokirani. Imamo pouzdane informacije da je takva situacija u Kijevu, Harkovu, Marijupolju i još nekim mestima", rekao je Mizincev, prenosi TAS S.



Prema Miznincevu, ukrajinski nacionalisti se kriju među civilima i koriste ih kao ljudski štit, čime izazivaju da se koristi oružje protiv nedužnih ljudi.



"Nikada nismo to uradili, niti ćemo", naglasio je on.

Blinken: Rekli smo Kijevu, pomoći ćemo u diplomatskom rešenju



VAŠINGTON: Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da su SAD stavile do znanja Ukrajini da će pomoći da dođe do diplomatskog rešenja sa Rusijom, ali je dodao i da je teško videti diplomatski put bez vojne deeskalacije.



U izjavi upućenoj ruskom narodu, Blinken je takođe rekao na konferenciji za novinare da "SAD znaju da mnogi Rusi nisu imali nikakve veze sa odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu", preneo je Rojters.

Jelen: Prioritet u sankcijama su Putinovi oligarsi i elita



VAŠINGTON: Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da su SAD i zapadni saveznici blokirali polovinu sredstava ruske centralne banke i da će nastaviti da nanose „ozbiljne posledice“ ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i bogatim oligarsima koji ga podržavaju, ako nastave sa eskalacijom rata u Ukrajini.



Jelen je rekla je da je Ministarstvo finansija u svojim merama "dalo prioritet oligarsima ili ruskim elitama koje su ključne za korumpiranu moć predsednika Putina", prenosi Rojters.



„Mi smo sankcionisali mnoge od ovih pojedinaca tokom poslednjih nekoliko nedelja i okupljamo radnu grupu sa kolegama iz Ministarstva pravde i našim saveznicima u cilju otkrivanja, zamrzavanja i zaplene njihovog bogatstva širom sveta", naglasila je Jelen.



Ona je dodala da SAD i saveznici širom sveta zajedno rade na izolaciji Rusije, što otežava Putinu da finansira rusku agresiju protiv Ukrajine i navela da je 80 odsto sredstava ruskog bankarskog sistema sada pod sankcijama.



„Rusija je sve više na ekonomskom ostrvu“, rekla je američka ministarka.



Američko ministarstvo pravde saopštilo je danas da pokreće specijalnu jedinicu koja će pomagati u sprovođenju sankcija protiv zvaničnika ruske vlade i oligarha, s posebnim ciljem zaplene njihovih jahti, aviona, nekretnina i druge imovine, preneo je CNN.

Ukrajina koristi civile da bi okrivila Moskvu

MOSKVA: „Ukrajinska vojska planira provokacije u koje su uključeni civili, kako bi krivicu za žrtve prebacila na ruske trupe”, saopštio je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o Ukrajini.

‘‘U nekim ukrajinskim gradovima stanovništvo se koristi kao živi štit. Danas smo saznali da ukrajinske oružane snage ne dozvoljavaju civilima da napuste grad, držeći ih, uključujući žene i decu, u školi u Mariupolju. Oni nasilno vraćaju sve civile koji pokušavaju da napuste grad kroz obezbeđene humanitarne koridore“, rekao je Nebenzja, prenosi TAS S.



On je naveo i da je Moskva svesna da ukrajinske snage pripremaju provokacije u koje žele da uključe civilno stanovništvo, kako bi potom okrivili ruske trupe.



Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je danas da su ruske oružane snage uspostavile bezbednosne koridore za civile koji žele da napuste Kijev, Mariupolj i Harkov.



"Svi civili koji žele da napuste Mariupolj, iz bezbednosnih razloga mogu da idu na istok putem Mariupolj-Širokino. Sve ovo važi i za stanovnike Kijeva, koji mogu da napuste grad u pravcu Vasilkova.Pripadnici ruske vojske ni na koji način ne ometaju izlazak civilnog stanovništva“, rekao je Konašenkov novinarima, preneo je TAS S.



Generalna skupština UN danas je na specijalnoj 11. sednici velikom većinom glasova usvojila Rezoluciju kojom se osuđuje "ruska agresija na Ukrajinu i poziva Moskva da odmah povuče snage iz Ukrajine".



Za rezoluciju je glasala 141 od 193 članice Generalne skupštine, protiv je bilo pet, Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Koreja i Eritreja, dok je 35 država bilo uzdržano među njima Kina i Kuba, preneo je Rojters.



Pre ovog zasedanja su od 1950. godine hitne specijalne sednice Generalne skupštine UN sazivane samo 10 puta.

Makron: Nastavljamo napore na postizanju prekida vatre



PARIZ: Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će nastaviti da ulaže napore kako bi se došlo do prekida vatre u Ukrajini, kao i da će zbog toga nastojati da ostane u kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.



On je u obraćanju građanima Francuske na nacionalnoj televiziji osudio "laži" koje širi ruska vlada kako bi opravdala rat, preneo je Rojters.



Makron je istovremeno pozdravio hrabrost ukrajinskog naroda suočenog sa ratom, koji je, kako je naveo, isključivo delo ruskog predsednika Putina.



"Predsednik Putin je taj koji je, krešeći međunarodne obaveze jednu po jednu, izabrao rat", istakao je francuski lider.



"Ovaj rat nije konflikt između Zapada i Rusije, kako bi to neki voleli da verujemo. U Ukrajini nema NATO baza, to su laži. Rusija nije napadnuta, ona je agresor. Ovaj rat nije borba protiv nacizma, to je laž", dodao je on.



"Predstojeći dani biće sve teži za Ukrajinu", kazao je Makron.



On je istakao i da strategija evropske odbrane treba da uđe u novu fazu, kao i da će biti povećana ulaganja u odbranu.



Francuska će nastojati da zaštiti svoje ekonomske interese zbog novonastale situacije, kao i da smanji zavisnost od ruskog gasa, dodao je Makron.

Kijev: Stradalo više od 7.000 ruskih vojnika



KIJEV: Više od 7.000 ruskih vojnika ubijeno je od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, dok je na stotine zarobljeno, među njima i visoki članovi vojske, tvrdi Oleksij Arestovič, vojni savetnik predsednika Ukrajina Volodimira Zelenskog.



On je dodao da je ruski vojni komandant prebačen u Belorusiju, nakon što je teško povređen, preneo je Rojters.



Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini poginulo 498 ruskih vojnika, a ranjeno njih 1.597.



Vesti o nebrojenim žrtvama u redovima ruske vojske su dezinformacija, rekao je novinarima predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

SAD uvode nove sankcije za Rusiju i Belorusiju



VAŠINGTON: SAD uvode dodatne sankcije Moskvi, a one će se odnositi i na Belorusiju zbog njenog pomaganja ruskog napada na Ukrajinu, saopštila je danas Bela kuća.



Kako se navodi u saopštenju, SAD će preduzeti mere kako bi pozvale na odgovornost Belorusiju zbog omogućavanja Putinove invazije na Ukrajinu, a takođe njihov cilj treba da bude slabljenje ruskog odbrambenog sektora i vojne moći u narednom peridu, prenosi Rojters.



Prema Beloj kući, sankcije će se odnositi na najvažnije izvore bogatstva Rusije, a takođe će biti uvedena zabrana ruskim avio-kompanijama da koriste američki vazdušni prostor.



Ministarstvo trgovine SAD uvelo je i za Belorusiju stroge kontrole izvoza, mere koje su stupile na snagu za Rusiju 24. februara „kao odgovor na to što je Belorusija značajno omogućila dalju invaziju Rusije na Ukrajinu“.



Navedeno je da će ove kontrole pomoći da se spreči preusmeravanje proizvoda, uključujući tehnologiju i softver, u vazduhoplovnom i pomorskom i sektoru odbrane, u Rusiju preko Belorusije.



SAD stalno povećavaju sankcije Moskvi, nakon što je ruski predsednik Putin započeo invaziju na Ukrajinu 24. februara, a Belorusija dozvolila ruskim trupama da koriste njenu teritoriju kao polaznu osnovu za napad, navodi Rojters.

Autor:
Pošaljite komentar
Iz časa u čas: Ruski MSP, EU odgovorna za smrtonosno oružje; Ko ima kontrolu teritorija?

Iz časa u čas: Ruski MSP, EU odgovorna za smrtonosno oružje; Ko ima kontrolu teritorija?

28.02.2022. 21:06 00:08