Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Futoški kupus prepoznatljiv brend i u evropskim okvirima

06.11.2021. 14:29 19:27
Piše:
Izvor: Grad Novi Sad

Tradicionalna manifestacija “Futoška kupusijada”, 22 po redu, u okviru koje se održavaju 12. susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije i 7. festival “Terra Madre Futog” pokreta „Slow Food’’ svečano je otvorena uz prigodan kulturno-umetnički i zabavni program.

Manifestacija koja promoviše futoški kupus - brend Srbije, održana je 5. i 6. novembra u centru Futoga, što je bila prilika da se predstave privredni potencijali ovog mesta, lokalni običaji i turistička ponuda, sa akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa. Organizovano je i takmičenje u kuvanju kiselog i slatkog kupusa, kao i izbor za najtežu glavicu, koja je ove godine narasla od 12, 5 kilograma.

Otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović. Vučević je podsetio da je futoški kupus jedan od najvećih brendova Novog Sada, simbol Futoga i proizvod koji je karakterističan za ovo podneblje, cenjen kako kod nas tako i u svetu.

- Izlagači su došli iz cele Srbije, jer prepoznaju „Kupusijadu“ kao mesto okupljanja. Treba da se ponosimo našim autohtonim proizvodima i ljudima koji organizuju ovakve manifestacije - kazao je gradonačelnik Vučević. - „Kupusijada“ nije „ruralna“ ili „nazadna“ manifestacija kako se može nekad čuti, ne treba da je se stidimo, jer je ona deo tradicije. Ponosan sam na organizatore i puno mi je srce kada vidim izlagače iz svih krajeva Srbije. Zbog toga ćemo temu futoškog kupusa, kao brenda, potencirati i u okviru projekta Evropska prestonica kulture.

Vučević je istakao da je s Ministarstvom za zaštitu životne sredine realizovano mnogo projekata, a tek će se raditi na onima od velikog značaja, kao što je izgradnja regionalne deponije. On je naglasio da je cilj da Južno bački upravni okrug konačno reši problem sa odlaganjem otpada, i da ono što je bio teret postane ekonomski potencijal za dalji razvoj.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović kazala je da su ovakve manifestacije značajne za promociju autohtone sorte koja doprinosi privrednom rastu i skreće pažnju na zdravu hranu u zdravoj životnoj sredini, što je, kako je ocenila, jedan od stubova Zelene agende kojoj je Srbija posvećena.

-  “Kupusijada” je dobar način da se skrene pažnja na zdravu životnu sredinu. Manifestacija je simbol kvaliteta i nadam se da će proizvođači uspeti da zadrže kvalitet i da će futoški kupus biti još poznatiji u narednim godinama - rekla je ministarka Vujović i dodala da nije reč samo o futoškom, već o srpskom brendu, zbog čega svi nadležni moraju nastojati da pomognu proizvođačima.

Ona se osvrnula i na investicije u Novom Sadu i kazala da je ministrastvo učestvovalo u poslednjoj fazi uređenja novog parka na Novom naselju sa šest miliona dinara,te da je subvencionisalo zalivne sisteme u četiri parka u Novom Sadu, a to je tek početak.

- Intenzivno se radi na pošumljavanju, jer to je jedan od glavnih “boraca” protiv zagađenog vazduha. Novi Sad je jedan od gradova koji prednjači u ekološkim projektima i koji izdvaja značajnan novac u te svrhe. Zbog toga će ubrzo biti započeti kapitalni zeleni projekti, poput postrojenja za preradu otpadnih voda i regionalna deponija - zaključila je ministarka.

 

Bazen u Futogu gotov do 2023. godine

Gradonačelnik Vučević je najavio jednu od najvećih investicija na teritoriji Grada Novovog Sada, vrednu 15 miliona evra - izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena, s još jednim manjim bazenom, u nastavku postojeće sportske hale u Futogu. 

- To je nešto što nema ni jedna opština na teritoriji Vojvodine. Očekujem da do kraja godine ugovorimo posao, a da će bazen biti gotov do kraja 2023. godine. Biće to najmoderniji bazenski kompleks u ovom delu Srbije, kojem će gravitirati i građani Veternika, Begeča, Bačkog Petrovca i Bačke Palanke - kazao je on.

        S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar