Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vesna Šašić, direktorka somborskog filmskog festivala: Više od kratke zabave

12.07.2021. 09:32 09:38
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Na trećem Somborskom filmskom festivalu, koji počinje sutra i traje do 16. jula u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor, biće prikazano 15 filmova u pet selekcija. Glavni program će predstaviti pet ostvarenja iz naše zemlje i Evrope: „Koncentriši se, baba“ Pjera Žalice, „Oaza“ Ivana Ikića, „Mater“ Jure Pavlovića, „Undine“ Kristijana Pecolda  i „Znoj“ Magnusa fon Horna.

U Selekciji mladih autora naći će se tri filma koji su doneli svež rediteljski pristup u domaćoj kinematografiji: “Lihvar” Nemanje Ćeranića, “A. S. (25)” Milene Grujić i “Ivana Grozna” Ivane Mladenović. Panorama švedskog filma, realizovana u saradnji sa ambasadom Švedske, prikazuje ostvarenja sa značajnih evropskih festivala. Selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud” posvećena je ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora, ali i iz istorije naše zemlje kao što su “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića, “Porajmos” Gorčina Stojanovića i “Žućko - priča o Radivoju Koraću” Gordana Matića. U Filmskom matineu za decu na repertoaru će biti dva filma – “Tajna izgubljenog kraljevstva” i “Lesi se vraća kući”. Posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu koji čine promocije knjiga, radionice, balet i koncerti. Ulaz na sve programe je besplatan.

 Redni broj treći, kad je reč o Somborskom filmskom festivalu, već označava kontinuitet. Otkud je došla inicijalna ideja o osnivanju, kako su prošla prva dva izdanja, koliki je odziv publike i da li već možete da ocenite potrebe i navike Somboraca kad je film u pitanju?

- Filmski festival osnovan je 2018. na inicijativu Dušanke Golubović, tadašnje gradonačelnice Sombora, a sa željom da Somborci dobiju festival o kakvom su maštali godinama. Takođe, uporište za osnivanje festivala pronašli smo u vizionarskom filmskom radu Ernesta Bošnjaka, pionira domaće kinematografije koji je imao san da od Sombora napravi evropski Holivud. Prva dva izdanja poslužila su nam da osluškujemo publiku i na osnovu toga odlučimo kojim putem treba da se krećemo. Popularnost festivala je rasla, a samim tim i naša odgovornost prema ljubiteljima filma. Postali smo prepoznatljivi po selekciji “Kad bi Sombor bio Holivud”, po pratećim programima koji daju poseban šarm festivalu, a pre svega po raznovrsnom repertoaru. Verujem da i nagrade festivala polako postaju prestižne, jer zaista nastojimo da nagradimo najuspešnija i najistaknutija imena. Na osnovu interesovanja koje uočavamo tokom prvih dana deljenja karata, čini nam se da će novo izdanje festivala u značajnoj meri nadmašiti prethodna.

 Program predstojećeg Festivala svrstan je u pet selekcija. Ko selektuje filmove, možete li reći nešto više o kriterijumima i onome što očekuje publiku, odnosno o razlozima za izbor baš ovih filmova, možda izdvojiti i neke od favorita?

- Selektor festivala ove godine je Dejan Dabić, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra i autor brojnih filmskih izdanja, koji je nastojao da objedini mladost i iskustvo tokom selektovanja filmova. Ponosni smo na činjenicu da ćemo publici predstaviti filmove sa značajnim festivalskim i stručnim referencama, ali i one kojima će se filmofili obradovati. Imamo dve takmičarske selekcije – Glavnu i Selekciju mladih autora. Netakmičarski deo programa su selekcije “Kad bi Sombor bio Holivud”, “Panorama švedskog filma” i selekcija aktuelna u predfestivalskim danima, 11. i 12. jula, a namenjena je najmlađima. Fokus je ove godine stavljen na promociju savremene domaće kinematografije, ali neće izostati ni nemački, švedski, rumunski, hrvatski filmovi. Potrudili smo se da napravimo filmski praznik i da prikazujemo filmove u najlepšem ambijentu. Izdvojila bih filmove “Koncentriši se, baba”, film Pjera Žalice koji će otvoriti Glavni program, zatim poljsko-švedsku dramu “Znoj” koja se bavi životom na društvenim mrežama i svim njihovim pogodnostima i opasnostima. Višestruko nagrađivana i hvaljena francusko-nemačka misterija “Undine”, biće prikazana druge večeri. Ozbiljna socijalno-ljubavna tema očekuje nas u filmu “Oaza”, reditelja Ivana Ikića – film je koprodukcija Srbije, Slovenije, BiH, Francuske i Holandije, a “Mater”, drama Jure Pavlovića, biće prikazana 15. jula. Ništa manju pažnju ne zaslužuju ni filmovi iz Selekcije mladih autora, kao ni naslovi revijalnih selekcija.

 Što se tiče programske celine “Panorama švedskog filma”, može se pretpostaviti da se ona iz godine u godinu menja?!

- Saradnja Sombora sa Ambasadom Švedske u Srbiji traje već nekoliko godina. Zahvaljujući toj saradnji realizovali smo više uspešnih, prvenstveno filmskih programa. Ove godine biće prikazana dva švedska filma: “Brit Meri je bila tu”, komedija/drama koju potpisuje Tuva Novotni, kao i porodična komedija “Sune vs Sune” u režiji i po scenariju Jona Holmberga. Prema mišljenju evropskih i svetskih filmskih stručnjaka, švedska kinematografija je poslednjih godina na vrhuncu i dva filma su zaista premalo da se predstavi filmski opus Šveđana za koji smo godinama bili zakidani, ali to je razlog više da sačuvamo ovu selekciju i da ona postane tradicionalna.

 Iako imate i program „Kad bi Sombor bio Holivud”, jer sam grad ima istoriju veze sa ovom američkom odrednicom sveta filma, primetno je da ne insistirate na takozvanim “blokbasterima”, naprotiv!

- Kao što sam već istakla, biće za svakoga ponešto, ali ne na način koji podseća na odlazak u bioskop kada nakon završetka projekcije i kokica koje ste pojeli, zaboravite na film koji ste gledali. Ostvarenja sa ovogodišnjeg Somborskog filmskog festivala, neće vam pružiti samo kratkotrajnu filmsku zabavu već će vas naterati da se i sami zamislite nad sudbinom junaka sa kojima se možete i poistovetiti. Veći broj filmova donosi životne, realne teme, problematizuje aktuelnosti današnjeg života i ostavlja prostor kritičarima i publici za slojevitije tumačenje i razumevanje filmskih narativa.

 Jedan od kurioziteta Somborskog filmskog festivala je to što je ulazak na sve programe besplatan! To je zaista redak primer brige za kulturu, a pri tome nije reč o komercijalnom dešavanju. Možete li da prokomentarišete ovaj značajan detalj?

- Pandemija kroz koju smo prošli i još uvek prolazimo doprinela je da ljudi budu željni manifestacija ovakvog tipa, željni kulture. Naš cilj je da promovišemo filmsku delatnost i priredimo publici nezaboravne filmske večeri. Zahvalni smo gradonačelniku Antoniju Ratkoviću, kao i predsedniku Skupštine, Zoranu Rusu, koji su prepoznali značaj festivala i podržali ideju o besplatnim kartama. Iako se dele besplatno, broj karata je ograničen, tako da pozivam sve filmofile da na vreme uzmu karte u Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić”.

Koncert „Lav hantersa” za kraj

 Šta biste izdvojili od pratećih programa ove godine?

- Prateći programi su veoma važni i upravo oni čine festival autentičnim, određuju njegov karakter. Ove godine će posetioci biti u mogućnosti da uživaju u razgovorima sa filmskim radnicima, promovisaćemo nekoliko izdanja Filmskog centra Srbije i Niškog kulturnog centra, najmlađe očekuju filmske radionice, organizovaćemo i posebna druženja i izlete za učesnike festivala kako bismo im na najlepši način predstavili Sombor i potencijale našeg grada kao budućeg filmskog centra. Festival je samo jedan korak, ali veoma značajan, koji činimo na tom putu. Početak festivala obeležiće izvođenje baleta “Jedan” u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, dok će po završetku i ceremonije proglašenja pobednika, publika biti u prilici da uživa u koncertu benda “Lav Hanters”.

Igor Burić

Autor:
Pošaljite komentar