Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mesari najavljuju poskupljenje svinjetine do 20 odsto

18.06.2021. 11:09 11:11
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Tržište žive vage utovljenih svinja na farmama trenutno se stabilizovalo, pošto dve sedmice kilogram žive vage košta od 155 dinara do 160 dinara bez PDV, odnosno 175 dinara sa uračunatim porezom na dodatu vrednost.

Zahvaljujući toj ceni, stočari su sada na proizvođačkoj nuli i zadovoljni su, trenutno, što ne prave gubitke. Ali tov svinja se radi da bi se zaradilo, a ne pokrili troškovi tova. Zato stočari kažu da kada bi bio uračunat njihov rad i trud realno bilo da kilogram žive mera bude 210 dinara, a da li će po toj ceni uspeti da prodaju tovljenike, zavisi od ponude i tražnje i cene novog roda žitarica.

Trenutno se ne oseća veća potrošnja svinjetine, ali se može očekivati jer su ukinute mere zabrane, pošto epidemija kovid-19 popušta, pa su dozvoljene svadbe, proslave rođendana i organizovanje maturskih večeri. Očekuje se i da sve manji broj obolelih od korone pokrene turizam, a s njim i ugostiteljstvo jer su restorani i hoteli veliki potrošači svinjskog mesa i prerađevina.

Mada se tovljenici skuplje prodaju u trgovinama, cene nisu skočile, ali potpredsednik Privredne komore Srbije Zoran Matijević kaže za „Dnevnik” da bi od naredne sedmice i cene mesa mogle krenuti naviše i to za 15 do 20 posto.


But ide na 500 dinara

Ukoliko svinjetina poskupi, od naredne sedmice mesari kažu da će kilogram buta biti oko 500 dinara, a sada se prodaje za oko 420 dinara. Za vreme akcija, svinjski but koštao je od 380 dinara, pa naviše.

Kilogram krmenadle sada je oko 350 dinara, a kada usledi poskupljenje biće oko 420 dinara. Mesne prerađevine, za sada, neće poskupeti. Razlog je, kažu mesari, što se slabo kupuju.


Niko neće prvi da poskupi svinjetinu jer gubi dobar glas i deo prometa, kažu mesari, pa je to razlog zašto svinjsko meso još nije poskupelo. A da li će posle ovog najavljenog poskupljenja biti još jednog, pokazaće tržište.

Predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zorana Erić naglašava za” Dnevnik” da su stočari zadovoljni sadašnjom cenom žive vage.

- Bolje je da budemo na nuli nego da pravimo dugove, ali ne znamo koliko će se ona dugo zadržati – kaže Erić. - Još se ne oseća veća potražnja za svinjama, pošto su tek popustile mere zabrane usled pandemije, ali je sa višom cenom tovljenika skočila cena žive vage prasadi, pa sada prasad koštaju od 270 dinara po kilogramu do čak 350 dinara, što može da povuče i da cena kilograma utovljene žive svinje poskupi sa sadašnjih oko 160 dinara, bez PDV.

Erić kaže da na poskupljenje mogu da utiču i cene žitarica. Stočari, navodi , čekaju da vide za koliko će ratari prodati novu pšenicu, ali ih interesuje i pošto će biti kukuruz u predstojećoj žetvi i koliko će stajati soja.

– Cene stočne hrane su sada stabilne. Kilogram kukuruza je duže vreme 28 dinara sa PDV-om, a sojina sačma, takođe sa porezom na dodatu vrednost, 125 dinara – kaže Erić. – Ako cene žitarica budu viša nego prošle žetve, i kilogram tovljenika može da poskupi.

Po rečima predsednika stočara Asocijacije Srema i Mačve Zorana Erića bitno je što će u narednom period biti uspostavljena čvrsta veza između proizvođača, trgovaca, klaničara i prodavaca stočne hrane, koje nije bilo u proteklom vremenu. – Predlog zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda je za nas stočare spas i mnogo očekujemo od njega. U proteklih godnu dana, kada je kilogram žive vage tovljenika koštao svega 110 dinara, i trgovci i prerađivači su imali koristi , a stočari pravili gubitke. Predloženi zakon, čije odredbe, doduše, tek treba da budu u primeni od 2022. godine, doneće praksu da se proizvođačke organizacije pitaju o ceni koštanja i u dogovoru sa klaničarima, prodavcima stočne hrane i trgovcima se formira cena žive mere i u lancu proizvodnje svi budu zadovoljni – naglašava Erić.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar