Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ana Zorić iz Temerina uspešno uplovila u svet aromaterapije

30.05.2021. 13:16 13:22
Piše:
Foto: Privatna arhiva/Ana Zorić u ponudi ima ulja za raznorazne tegobe

Teško da će neko ko jednom oseti užitak u mirisu esencijalnih ulja, a pogotovo u njihovim drugim delotvornim dejstvima, moći da prestane sa upotrebom istih.

Osim osvežavanja prostora, postoji još mnoštvo različitih, korisnih funkcija ulja i upravo u njima se krije prava magija. Svako ulje priča je za sebe i svojim delovanjem može da pomogne kako na psihičkom, tako i fizičkom nivou...

– Deo velike fitoterapije, koja podrazumeva korišćenje biljaka na bilo koji način, jeste aromaterapija u kojoj se upotrebljavaju esencijalna ulja – kaže na početku razgovora Ana Zorić, profesorica biologije i sertifikovani aromaterapeut. – Upotrebu ovih ulja vidim kao način da se približiš prirodi, ali i sebi. Po meni, ona su najviše delotvorna u smislu da nekako probude, razdrmaju i pokrenu ljude, a samim tim onda i na fizičkom nivou poprave stvari.  Svako ulje ima tri načina delovanja – u duhovnom, mentalnom i fizičkom smislu i svako će „popraviti“ ono za šta je predviđeno.

Ova Temerinčanka je pre šest meseci počela sa proizvodnjom ulja, koja je nazvala „Natura ese” , u skladu sa onim što je prirodno, dok se za drugu reč opredelila jer je pravilnije govoriti esencijalna, nego eterična ulja jer je u pitanju esencija biljke, njena osnova i suština.

U ovaj zanimljiv i šarolik svet zakoračila je početkom prošle godine, kada je počela sa edukacijom. Slogan njenih proizvoda je „Aromaterapija za poneti“, jer su roloni koje pravi takvi da ih možete lako nositi svugde.


Glavobolja i antistres prednjače

Od 14 ulja koja su u ponudi dva se posebno ističu.

– Najtraženije je za glavobolju, a potom za antistres – ističe Ana Zorić. – Imam još i ulje za olakšavanje sindroma predmenstrualnih sindroma, za akne, imunitet, čvršći i bolji san, ublažavanje simptoma ujeda insekata, podsticanje energije i sreće, za koncentraciju, protiv bora, jačanje noktiju i poboljšavanje seksualne želje kod žena. U prevodu na srpski tu je i ulje „srećna beba“ kada mališane muče grčevi, ili zatvor, opušta ih pred spavanje i jača imunitet. U ponudi su i ona personalizovana, njih radim kada neko poruči nešto po želji, za neku posebnu tegobu koju ima. Za sada testiram i pripremam ulje za bolove u vratu i ramenima, protiv proširenih vena i psorijazu.


– Suprug mi je doneo iz Bugarske ulje od ruže. Zaintrigiralo me je kakva još postoje i zadivila sam se onim što sam otkrila. Esencijalna ulja u svetu se prave od više od 300 vrsta biljaka. Moja kolekcija trenutno ima 44 pojedinačna ulja od kojih pravim 14 rolona. Njih nabavljam od jedanaest različitih proizvođača i distributera u Srbiji, pa ih mešam kako bi dobili određenu funkciju i svrhu. 

Posle završene edukacije za aromaterapeuta, sledeći korak usledio je kao posledica toga što su njenu ćerku izujedali komarci.

– Pokušala sam nekako da joj umirim posledice ujeda, pa sam napravila prvi rolon za to i bio je delotvoran – priseća se Ana Zorić. – Od toga je sve počelo. Na edukaciji smo dobili još neke ideje, a druge sam ja smišljala, kao što je ovaj za ublažavanje predmenstrualnih sindroma, jer za njega dosta kriju recepte.

Esencijalna ulja po propisanim formulama meša sa baznim (osnovnim), za koje koristi najčešće ono od koštica grožđa, jer je najsuvlje i koža ga najbrže upija, zatim suncokretovo, ulje od badema, avokada, koštica kajsija, kokosovo...

– Ide dva posto esencijalnog ulja, ostalo se razblažuje. Za odrasle, zdrave osobe je veća koncentracija, a za decu i trudnice mora da se pazi, tu ide jedan posto razblaženja.

Prave kombinacije imaju delotvorno dejstvo, pa je tako najtraženije ulje za glavobolju, mešavina tri biljke.

– To su nana, kamilica i lavanda. Nana, osim što je dobra za migrene, ima i druga dejstva, da pokrene, budi i stimuliše i napravi neku promenu u vama. Kamilica je najnežnija, detoksična je, kao i lavanda i ona umiruje, donosi drugu stranu u odnosu na nanu, kada se pretera, pa zajedno onda drže savršen balans. 

Esencijalna ulja u rolonu mogu da se koriste kad god neko ima potrebu za tim.

– Mažu se na pulsne tačke, slepoočnice, iza vrata, ušiju i na zglobove šaka. Upakovani su u staklo da ne reaguju sa plastikom, bočica je tamna zbog sunca, da promena svetlosti ne utiče na kvalitet, a rolon je metalni. Poenta je da se, koliko je to moguće, izbegne upotreba plastike. 

S obzirom na to da je u ovom poslu zvanično šest meseci, Ana Zorić je zadovoljna kako se stvari odvijaju. Planira da pokrene radionicu u kojoj bi edukovala druge za jednostavnu upotrebu esencijalnih ulja u domaćinstvu.

– Nije važno da li će to biti za čišćenje, lečenje ili korišćenje difuzora, u koje se sipa voda i nakapa ulje i takozvano hladno isparavanje, takođe, je jedan od načina aromaterapije. Ja, na primer, ribam podove vodom pomešanom sa sirćetom i uljem lavande, stakla perem alkoholom i mentom, a buđ se skida uljem od čajnog drveta i hidrogenom. Biologija, bašta, odlazak u prirodu, to je stil mog života, pa bih želela da pomognem ljudima da se upoznaju i sami utisnu u svet aromaterapije, nabave ulja i krenu da ih koriste po kući, da zamene hemijske materije i da se pritom bolje osećaju, poboljšavaju imunitet i zdravlje.

Ana Zorić se polako i postepeno upustila u ovaj poduhvat, a želja za pokretanjem radionice je već na pomolu.

– Sve je otišlo malo dalje nego što sam očekivala. Po pozivu, danas u Beogradu na jednom imanju držim prvu zvaničnu radionicu učesnicima trodnevnog joga programa. Upoznaću ih sa aromaterapijom, pravićemo rolone... nisam se nadala da ću tako brzo dobiti priliku za to novo iskustvo – poručila je Ana Zorić.

Kristina Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar