Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Rukometašice Srbije opet bolje od Slovačke za plasman na SP

21.04.2021. 19:43 21:14
Piše:
Izvor: RSS

Rukometašice Srbije plasirale su se na Svetsko prvenstvo, koje će se od 2. do 19. decembra održati u Španiji.

Srpkinje su i u Beogradu, u revanš meču baraža, pobedile selekciju Slovačke sa 32:25, dok su ih Srpkinje, sa istom gol razlikom, na gostovanju savladale sa 26:19. Tako su izabranice selektora Uroša Bregara na ubedljiv način izborile plasman na još jedno veliko takmičenje, ali igra koju su pokazale i u revanšu je daleko od onoga što se od njih očekuje.

Povoljan rezultat iz prvog meča čini se da je dozvolio Srpkinjama da u meč uđu nonšalantno, bez pune snage i opuštenije. Sreća je bila ta što su za rivala imali reprezentaciju Slovačke, rivala koji nije ni blizu renomea i kvaliteta Srbije. Uspele su Srpkinje da izađu kao pobednici iz dvomeča sa Slovakinjama i tako ostvarile ono što je pred njih postavljeno, a to je odlazak na Svetsko prvenstvo. Skromne Slovakinje su dale maksimum, ali srećom i pored slabije igre Srpkinja, nisu imale kvalitet da ugroze plasma na svetsku smotru našim rukometašicama. Slovakinje nemaju ni reputaciju, ni ime ni prezime na rukometnoj mapi, pa je Srbija imala sreće  

Ponovo su naše rukometašice u meč ušle opušteno i po sistemu “lako ćemo”. Ni revanš meč nije doneo ništa novo, nikakav napredak u igri, iako su u najavi susreta isticale da je atmosfera odlična. Jer da je tako atmosfera bi nosila igru, a mi smo u prilici bili da vidimo da to nije baš tako. Susret je obilovao mnogobrojnim promašajima, a da golmanke nisu dovoljno dobro branile, kao i da nije bilo ponovo raspoložene Jovane Kovačević pitanje je u čiju bi korist bio rezultat posle prvog poluvremena.

U odbrani jeste bilo borbenosti, mada je zona bila prilično porozna i mnogo kvalitetnija od napada, koji je bio naša slabija strana. Igrale su dosta sporo u kome su se koliko-toliko snalazile Kovačevićeva i Kristina Liščević, koja je igru bazirala na soliranju. Neshvatljivo je bilo  to da su naši pivoti sa linije od šest metara promašili čak šest šuteva za 30 minuta. Sa nekoliko odbrana Katarina Tomašević je ulivala dodatno samopouzdanje, a i Slovakinje su se ispromašivale. Doduše, i naše su promašile neke šuteve, a u nekim momentima je odlična na golu bila Viktorija Oguntoje. Vremenom je razlika u kvaliteteu dolazila do izražaja, a prva osetnija prednost je bila u 20. minutu (10:7) kada je slovački selektor morao da zatraži tajm-aut. Slovakinje su držale priključak u prvom poluvremenu, koje je završeno vođstvom Srbije 13:12.

Ipak, u nastavku stvari su polako dolazile na svoje mesto. Srpkinje su slomile otpor Slovačke sredinom drugog poluvremena (37-41. minut) kada su napravile seriju 6:0. Tada je sve bilo rešeno. Selektor Uroš Bregar dao je šansu svim rukometašicama. Tako je u poslednjih 20 minuta na golu bila Jovana Risović koja je sakupila nekoliko odbrana, od toga jedan sedmerac.

Jasno je da igra naše reprezentacija može i mora da bude mnogo bolja, olakšavajuća okolnost je ta što je slovenačkom treneru ovo bio tek drugi meč na klupi Srbije. Ima dosta vremena do decembra da se isprave mnoge stvari. Da li će tako biti, ostaje da se vidi.

J. Galić

Srbija – Slovačka 32:25 (13:12)

BEOGRAD: Dvorana Banjica, Sudije: Aplaidze i Berezkina (Rusija), sedmerci: Srbija 3 (3), Slovačka 7 (6), isključenja: Srbija 10, Slovačka 2 minuta.

SRBIJA: Risović (8 odbrana, 1 sedmerac), Tomašević (8 odbrana), Radosavljević 1, Krpež-Šlezak 7 (2), Milić 1, Lavko 4, Kovačević 4, Nikolić 1, Janjušević 1, T. Radojević 1, D. Radojević 1, Stoiljković, Liščević 3 (1), Cvijić 7, Petrović, Dmitrović 1.

SLOVAČKA: Medvedeva (3 odbrane), Oguntoja (8 odbrana), Rebicova, Rajhonova, Lanc 6 (4), Habankova 3, Hudak, Konigova 1, Patrnčakova 2, Nemetova 3, Dulinova, Štefanikova, Penzes 3, Bujnohova 4, B. Bižik, R. Bižik 3 (2).

Bregar: Čeka nas mnogo posla

Uspešan početak mandata novog selektora Uroša Bregara i ostvaren cilj – plasman na Svetsko prvenstvo.

– Došli smo do plasmana a Svetsko prvenstvo. Ovaj meč je bio repriza prvog susreta. Promašili smo mnogo zicera u prvom poluvremenu, u nastavku sam tražio bržu igru. Nastavićemo da radimo i da se trudimo dalje, da igramo brži rukomet. Čestitam devojkama jer su dale sve od sebe i igrale kako su najbolje mogle. Ova reprezentacija ima dobro postavljene temelje, u junu ćemo ponovo biti na okupu sedam dana, tako da verujem da će biti još bolje i čeka nas puno rada – rekao je Bregar.

Strelac sedam pogodaka Katarina Krpež Šlezak delovala je srećno posle ostvarenog cilja.

– Imamo novi sistem, u prvoj utakmici nije bilo tako dobro, mislim da smo se poboljšale u drugoj. Istina je da ima još da se radi, ali veliki je korak što smo se plasirale i nadam se da ćemo korak po korak usavršiti igru. Ja sam prezadovoljna, utisci su sjajni što idevojke pokazuju, atmosfera je odlična, jednostavno – presrećne smo – dodala je Krpež-Šlezak.

Sanja Radosavljević je istakla da je ekipa dobro odigrala utakmicu.

- Mislim da smo dobro odigrale, uvek može bolje, naravno, ali uz ovu energiju koju imamo normalno je da moramo da pobedimo. Ova druga utakmica je bila malo bolja, ali nismo pokazale sve što znamo i što najbolje možemo - rekla je Radosavljević.

Autor:
Pošaljite komentar
Rukometašice Srbije pobedile Slovačku u prvom meču baraža za SP

Rukometašice Srbije pobedile Slovačku u prvom meču baraža za SP

17.04.2021. 19:57 19:58