Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počeo jedan od najprestižnijih turnira u šahu: Petorka na vrhu

21.01.2021. 11:19 11:23
Piše:
Foto: pixabay.com

VAJK AN ZEU: Jedan od najprestižnijih turnira na svetu, sa tradicijom dugom čak 83 godine, počeo je 16. januara u holandskom gradiću Vajk an Zeu. Čuveni Korus, a od 2011. godine Tata stil, danas je sinonim za moderni supervelemajstorski turnir po klasičnom tempu igre, na kojem se svaki put okupi 14 najboljih šahista planete, predvođenih svetskim šampionom.

Ove godine, pored Magnusa Karlsena i njegovog nekadašnjeg izazivača za krunu Fabiana Karune, učestvuju i Maksim Vašje-Lagrav, Aniš Giri, Alireza Firouzja, Duda Jan-Krištof, Pentala Harikrišna, Radoslav Vojtašek, David Anton Giharo (prošlogodišnji pobednik Tata stil turnira Izazivača), Andrej Esipenko, Jorden van Forest, Nils Grandelius i Arijan Tari. U poslednjem trenutku otkazao je Danil Dubov, zbog potvrde da je bio u kontaktu sa kovid-pozitivnom osobom, te ga je zamenio talentovani nemački velemajstor Aleksander Dončenko, kome se na ovaj način ostvario životni san da debituje na Tata stil Masters turniru.

Start 83. izdanja turnira u Vajk an Zeu prošao je u znaku „belih“ figura. Kompjuter je sve do 26. poteza poziciju Karlsen – Firouzja ocenjivao kao potpuno jednaku, ali je svetski prvak pronalazio sasvim neočekivane poteze i, uz nekoliko prelepih žrtava, prinudio svog protivnika na predaju u 40. potezu. Tari je u otvaranju nekorektno žrtvovao figuru za napad, te je Giri uspešno stabilizovao odbranu i došao do pobede u 47. potezu. Treću pobedu „belih“ izvojevao je Grandelius protiv Dončenka, naoko lagano – osvojio je pešaka u topovskoj završnici i prešao u dobijenu pešačku. Prošlogodišnji ubedljivi pobednik Karuana je, posle precizne igre Van Foresta, remizirao topovsku završnicu u 56. potezu.

Drugo kolo donelo je nešto mirniju i oprezniju igru, uz napomenu da su protivnici bili ujednačeniji. Ipak, zabeležene su dve pobede. Prvu je postigao Karuana protiv Dončenka, tako što je materijalizovao napad na daminoj strani. Zanimljiva je završna slika u ovoj partiji, gde beli ima pešaka na a3, a crni Karuana na a6 i a2, što je i odlučilo pobednika. Na iznenađenje mnogih, drugu pobedu zaredom postigao je i Šveđanin Nils Grandelius, osvojivši skakača protiv Dude Jan-Krištofa, a time i lidersku poziciju na tabeli posle drugog kola. Od ostalih partija, treba istaći igru „do golih kraljeva” između Karlsena i debitanta u Masters grupi Anton Gihara, i remi postignut u 69. potezu, kao i remi u komplikovanoj središnjici partije Vašje-Lagrav – Firouzja, kada je obostrani cajtnot nagoveštavao pravu „buru“ za tablom.

U trećem kolu, desio se interesantan slučaj da „srpski zet“ Pentala Harikrišna, suprug naše šahistkinje Nadežde Stojanović, zaustavi lidera turnira Grandeliusa! Naime, lepom pozicionom igrom na daminoj strani, u Francuskoj odbrani, Harikrišna je osvojio pešaka kojeg Grandelius nije mogao zaustaviti. Firouzja je u Londonskom sistemu pritiskao Anton Gihara do 61. poteza, kada je Španac predao u poziciji – mat ili gubitak figure. Sa druge strane, Karlsen je u 56. potezu patirao svog zemljaka Tarija, rođenog u Stavangeru, inače po poreklu Iranca. Karuana je verovatno propustio pobedu, nakon što je Dudi osvojio kvalitet. Usledio je „lagani“ cajtnot pre 40. poteza, u kome je Karuana ispustio prednost.

U nastavku turnira mnogo se očekivalo od derbija dvojice vodećih, Harikrišne i Karuane, međutim, svi učesnici su bili više nego miroljubivi u četvrtom kolu, te je ishod bio prilično nezanimljiv: sedam partija – sedam remija. Tabela uoči prvog slobodnog dana izgleda ovako: 1.–5. Harikrišna, Karlsen, Giri, Karuana i Grandelius po 2,5 poena, 6.–10. Van Forest, Vašje-Lagrav, Esipenko, Firouzja i Vojtašek po dva poena, 11.–13. Anton Giharo, Duda i Tari po 1,5 poen, i 14. Dončenko jedan poen. Naredno 5. kolo igra se danas, a sastaju se: Grandelius – Vašje-Lagrav, Karuana – Esipenko, Giri – Harikrišna, Vojtašek – Duda, Karlsen – Dončenko, Firouzja – Van Forest, i Anton Giharo – Tari. Turnir se završava 13. kolom, koje se igra u nedelju 31. januara.

Iva Uzelac

Autor:
Pošaljite komentar
Analiza partije šaha: Kad šampion žrtvuje

Analiza partije šaha: Kad šampion žrtvuje

21.01.2021. 09:24 09:28