Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Lemajići iz Šida nadaleko čuveni po kulenu

08.01.2021. 17:35 17:42
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Zima je i vreme je svinjokolja, u mnogim porodicama to je poseban dan o kojem se priča tokom godine i s posebnom pažnjom priprema i s nestrpljenjem iščekuje, a u porodici Lemajić u Šidu klanje svinja je dan kao i svaki, od jutra do mraka tokom cele godine taj posao ih ne zaobilazi nijednom, bez obzira na to da li je praznik i kakve su vremenske prilike.

Glava porodice sada je Mladen, koji je od oca preuzeo posao i već 18 godina bavi se tovom svinja od čijeg mesa pravi svima dobro poznate prerađevine: šunku, kobasice, kulen, slaninu, mast, čvarke... Gazdinstvo se bavi i uslužnim klanjem pa posla bude uvek preko glave.

Po kulenu su Lemajići odavno poznati i, zahvaljujući veštini u pripremi te namirnice, bili sve donedavno obavezni učesnici na svim domaćim takmičenjima u odmeravanju ukusa domaće hrane.

– Bili smo više puta nagrađivani na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, čak 11 puta uzastopni pobednici na Šidskoj kulenijadi, i drugim nadmetanjima širom Srema i ravne Vojvodine, i, da bismo i drugima dali prilike da se pokažu u tom poslu, više ne učestvujemo – kaže Mladen Lemajić. – Sada  smo na drugi način prisutni jer iskustvom poučavamo druge, posebno one koji tek kreću u posao.

On navodi da su pre nekoliko godina dobili novčane podsticaje od Pokrajine, od kojih su izgradili prostorije za preradu mesa.


Porodično gazdinstvo predstavlja dobar izvor zarade

– Na jednom od takmičenja zapali smo za oko predstavnicima pokrajinske administracije za poljoprivredu, koji su nas, opčinjeni time kako smo se snašli u poslu, pozvali da konkurišemo za novac. Do tada, nismo tražili pomoć države već smo  širili gazdinstvo sopstvenim novcem, zarađenim trudom i radom. Ali smo se po njihovom savetu javili na javni oglas i prvi put i dobili novac od Pokrajine, i tako izgradili nov, moderan objekat za preradu mesa – navodi Lemajić.

Pre dva i po meseca, ističe, od svog novca otvorili su i klanicu.

– Sada smo postigli sve da se zaokruži proces proizvodnje. Na svojoj zemlji sejemo hranu za svinje, imamo obore, u kojima godišnje utovimo do 250 svinja, izgradili smo prostorije za prerasu mesa i, evo, sada je i klanica otvorena. Više nam ništa ne treba. Nemamo nameru da se širimo i gazdinstvo pretvorimo u industrijsko, niti da se bavimo trgovinom otvaranjem prodavnica – ističe Lemajić.

Pošto su u poslu više decenija, potrošačima su doboro poznati, a pošto je dozovljena prodaja poljoprivrednih proizvoda i s kućnog praga, nema strepnje da namirnice neće stići do kupaca.

– Da imamo još tri puta više svinja, opet bi bilo malo da zadovoljimo potrebe mušterija. Dolaze nam sa svih strana i kupuju, da imaju po više meseci svega za dobar doručak, užinu i posluženje gostima – navodi naš sagovornik.

Mladen Lemajić ističe da porodično gazdinstvo predstavlja dobar izvor zarade i meštanima u sela Vašice u opštini Šid, gde se nalazi  klanica. S više poljoprivrednika iz tog mesta Lemajići imaju sklopljene ugovore o tovu svinja, što stočarima predstavlja siguran izvor prihoda. Znaju da svinje hrane za poznatog kupca i da će im višemesečni trud doneti dobit.


Od mesnih prerađevina se bolje živi

Porodica Lemajić opredelila se za preradu mesa da bi imala zaradu jer od tova svinja nije dolazila.

-Sada je kilogram žive vage svinja 130 dinara, što je ispod ekonomske izdržljivosti – naglašava Mladen Lemajić. – Da bi bilo zarade, živa mera svinja treba da je bar 160 dinara, pa su sada poljoprivrednici na gubitku, nezadovoljni, i iz godine u godinu sve manje se bave svinjogojstvom. Zato smo se okrenuli mesnim prerađevinama po receptu poznatom od davnina, bez posebnih dodataka. Samo ono osnovno stavljamo u kobasice, so, beli luk i sitnu crvenu paprika. Šunke, slanine, kulen, kobasice… sušimo na hladnom dimu, a posle na promaji. Takve prerađevine imaju cenu, pa zadovoljstvo postoji na obe strane, nas proizvođača, i kupaca, i Poljoprivredno gazdinstvo „Lemajić” traje.


– Dobri smo i u pogledu zapošljavanja jer imamo šest radnika na plati, koji dugo kod nas rade, zadovoljni odnosom prema sebi i lepim primanjima. Vremenom smo izgradili prijateljske međuljudske odnose i kod nas nema podele posla, već svi radimo sve kad kako zatreba. U takvom poslovnom okruženju uspeh ne  izostaje. Čak ni sada, kada svi kukaju da im epidemija kvari poslove i umanjuje novčana primanja. Uspevamo sve da prodamo, pa i one količine

koje su prošle godine odlazile u prestižne restorane i hotele, koji su sada zatvoreni zbog zarazne bolesti – ističe Mladen Lemajić.

        Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar