Saveti i recepti Emine Hodžić: Celijakija ne poznaje izgovore i odlaganja
Dan kada mi je rečeno da imam celijakiju, autoimunu bolest, ništa mi nije bilo jasno.
Mislila sam da treba par dana da budem na nekoj dijeti, da jedem krompir, prepečen hleb i da će to proći. Međutim, dobila sam jednu knjižicu i doktor mi je tada rekao: „Polako samo, jeste to nešto novo, menja se način života, ali polako”. Tek kada su mi te reči par puta prošle kroz glavu, shvatila sam da moram da stavim tačku na stari način ishrane jer jedino tako mogu sebi pomoći - počinje priču Emina Hodžić poznatija kao bezglutenska devojka na instagramu gde pomaće drugima sa istim problemom objavljujući svoja iskustva, deli recepte, ali i sprema hranu bez glutena za ljude s istom tegobom. S Eminom pričamo o tome kako se jedna loša vest o bolesti može pretvoriti u zdrav način života, sticanje novih veština ali i unosan privatan posao.
Koliko i kako se promenio vaš način života nakon saznanja da imjate celijakiju?
- Život se itekako menja. Prvi dani su bili jako teški, imala sam osećaj da mi je zabranjeno da udišem vazduh. Stalno sam bila gladna, a ništa mi se nije jelo od onog što mi je dozvoljeno, s druge strane sve što želim da jedem, ne smem. Svakoga dana sam učila kao malo dete šta smem a šta ne smem. Najteži trenuci su bili kada sam u nekom društvu i kada svi jedu, a ja ne smem. Često dođe momenat krize i besa, kada me malo deli od toga da uzmem malo, pa neka bude, šta bude. Međutim, ova bolest ne poznaje odlaganje za sutra, odnosno klasičan izgovor počinjem dijetu od ponedeljka, niti postoji prostor za varanje, tipa gricnuću samo malo. To je realnost i nije nimalo laka ali kada čovek reši sam sa sobom, sve je izvodivo. Zbog prelaska na ovaj način života, naučila sam da kuvam i spremam jela.
Koliko u Srbiji ima proizvoda bez glutena koji ljudi sa celijakijom mogu da koriste?
- O tome koliko proizvoda bez glutena ima, malo je komplikovano govoriti. Ali ono što je sigurno jeste da se količina proizvoda povećala i da je izbor veći. Tako da kada obilazim radnje, vidim neke nove proizvode, ne često ali se dešava. E sad, ono što je problem, jeste cena tih proizvoda, koja je mnogima nepristupačna. Samim tim kupovina nije velika i onda proizvođači odustaju i polako povlače svoje marke iz radnji i onda se vraćamo na davne dane malog i monotonog izbora.
Kako ste došli na ideju da napravite profil na instagramu bezglutenska devojka i da pravite hranu za ljude s istim problemom?
- Odlučila sam da napravim svoj instagram profil iz razloga što život sa celijakijom ni malo nije lak, a ako se ne vodi računa, posledice mogu biti velike. Ovim profilom na društvenoj mreži želim da pomognem baš svima koji imaju taj problem, da im pomognem da ga prepoznaju, ukažem na neke simptome i naravno omogućim da lako, bez brige i sa radošću spremaju svoju hranu. Videvši da u mom rodnom gradu Nišu, retko gde može da se jede obrok koji je u potpunosti bez glutena a da nema konaminacije i spremanja u istoj prostoriji sa drugom hranom koja sadrži alergene, odlučila sam da sama pripremam hranu i da je prodajem. Jako je važno obezbediti ljudima obrok koji njihovo telo prihvata.
Da li vam se javlja mnogo ljudi s istim problemom i šta su najčešća pitanja?
- Broj ljudi koji se javlja zaista nije mali. Mogu da ih podelim na dve grupe - početnici, koje interesuju prvi koraci ili tek pokušavaju da otkriju da li je njihov problem netolerancija na gluten i ljudi koji su dijagnostikovali bolest pa su zainteresovani za recepte ili naručivanje hrane. Pitanja na koja se često vraćam jesu: kako sam otkrila celijakiju, koji su simptomi, šta sve sadrži gluten i šta se dešava kada se unese gluten?
2 šolje brašna bez glutena
1/3 šolje ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1 šolja šećera
1 šolja jogurta
2 kaščice cimeta
4 jabuke
Prvo oljuštiti jabuke i iseckati na kockice. Sipati preko jabuka vanilin šećer i ostaviti da malo odstoje. Izmutiti jaja i polako dodavati sve sastojke uz mešanje. Na kraju dodati brašno sa praškom za pecivo. Kada se sve dobro izmeša, dodati jabuke i cimet. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Da li ima posla tokom pandemije korone i da li vam je posebno bilo teško da nabavite neke namirnice u ovom periodu?
- Posla tokom pandemije i nije bilo toliko mnogo, ljudi su bili uplašeni zbog cele situacije pa su pratili moje recepte onlajn. Problem u nalaženju adekvatnih namirnica se još uvek oseća zbog pandemije. Pretpostavljam da je problem nastao u isporuci proizvoda koji stižu iz drugih zemalja pa se naš ne tako veliki bezglutanski asortiman još više smanjio.
Mnogi ljudi danas jedu hranu bez glutena kao svojevrsnu dijetu ili „zdravu ishranu”. Da li je to po vama, koji imate realan problem, postalo pomodarstvo?
- Ovo je pravo pitanje, o njemu može danima i danima da se priča i piše. Ja ću navesti neke situacije koje sam ja imala. Pre otkrivanja celijakije imala sam višak kilograma koji mi je smetao ali nisam mislila da problem leži u netoleranciji na gluten. Posle dvogodišnje bezglutenske ishrane, kilogrami su se topili. Društvo je bilo oduševljeno i svi su donosili sledeći zaključak: „Znači ako jedem hranu bez gluten, biću mršava”. S druge strane, bilo je i osuda tipa: „Ma daj kakav gluten, to su izmišljotine”. Sada imam priliku i želim svima da kažem - hraniti se bez gluten ne znači da ćete smršati, s druge strane, celijakija nije izmišljena bolest, ona sobom nosi mnogo teških posledica, ukoliko se ne pribegava adekvatnoj ishrani. Ne mislite da je za nas sa ovom bolešću bezglutenska ishrana trend ili način života modernog doba.
Snežana Milanović