Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Deseti rođendan Otvorene kuhinje CK13

12.09.2020. 10:40 10:41
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i neprofitna kuhinja koja podstiče veganstvo kao zdrav način ishrane, proslavila je svoj 10. rođendan.

Otvorena kuhinja održava se u Omladinskom centru CK13, promovišući veganstvo kao ekološki, ekonomski, ali pre svega etički prihvatljiv način ishrane. Pripremaju se isključivo veganski obroci, što znači da su bez mesa, ribe i mlečnih proizvoda, čak i bez meda, odnosno baziraju se na voću, povrću i žitaricama. Na proslavi jubileja izbor hrane bio je raznovrstan, na meniju su se našli potaž od tikvica, testenina s pečurkama i leblebijama, dve vrste salata, a za dezert čoko-mafini, bakin kolač i rođendanska banana keks-torta.

– Osnovni cilj Otvorene kuhinje je da kreira političku i ekološku alternativu u polju dominantnog načina organizovanja ljudske ishrane u savremenom društvu, nasuprot brzim i otuđenim obrocima, s jedne strane, i konvencionalnoj ishrani koja počiva na eksploataciji životnja i degradaciji prirode, s druge – istakao je portparol Omladinskog centra CK13 Đorđe Majstorović. – Želimo da doprinesemo širenju emancipatorskih ideja veganstva, kao što su solidarnost, sloboda i jednakost.

Hrana koja se priprema je dostupnija i jeftinija. Insistira se na upotrebi sezonskih namirnica i njihovom kuvanju. Ne kupuju se veganski proizvodi, koji služe kao zamena za ishranu, već pripremaju hranu od onoga što im je trenutno dostupno.

Osnovni cilj Otvorene kuhinje je da kreira političku i ekološku alternativu u polju dominantnog načina organizovanja ljudske ishrane u savremenom društvu (Đorđe Majstorović)

– Mi smo protiv prisilnog razmnožavanja, mučenja životinja, eksploatacije prirode i zagađenja životne sredine. To što su određeni veganski proizvodi preskupi je posledica kapitalističkog sistema, ali to ne znači da ne postoji sasvim dovoljno onih koji su pristupačni – dodao je Majstorović.

Članovi te kuhinje su volonteri, koji ulažu svoje slobodno vreme u njeno promovisanje i funkcionišu zahvaljujući ljudima koji posećuju veganske večere.

– U otvorenoj kuhinji nema jasno određenih uloga, sve je stvar dogovora, ali uvek postoji neko ko je nezvanični koordinator. Broj volontera se stalno menja, za prethodinh deset godina je kroz kuhinju prošlo više od sto ljudi. Neophodno je minimum troje da bi se pripremio prosečan broj od pedesetak obroka svake srede. Međutim, često je taj broj veći. Poziv za nove volontere je konstantno otvoren – kaže portparol.

Obroci imaju preporučenu cenu od 150 do 200 dinara. Oni koji nemaju novca, mogu se poslužiti besplatno. Rad Otvorene kuhinje bazira se na donacijama, a novac koji se ostavi u donatorskoj kutiji doprinosi njenoj održivosti.

Otvorena kuhinja nastala je 2010. godine u Omladinskom centru CK13 kao volonterski projekat po uzoru na slične u Evropi, odnosno u Nemačkoj, gde takve kuhinje deluju od osamdesetih godina 20. veka. Međutim, Đorđe Majstorović govori i o novitetima.

– Kuhinja stalno doživljava promene, a to najviše zavisi od ljudi koji su u tom trenutku najaktivniji u njoj. Suština koncepta se sigurno neće menjati, ali mogu se očekivati noviteti iz domena kulinarstva. U Crnoj kući od ove godine isti prostor utorkom koristi i Kuhinja solidarnosti NS, koju su CK-13 i Združena akcija „Krov nad glavom” pokrenuli s ciljem da se obezbede kuvani obroci najugroženijim slojevima stanovništva.

Osim večera, povremeno organizuju javne tribine, predavanja, radionice pripreme veganske hrane, kao i projekcije dokumentarnih filmova koji promovišu veganski način ishrane.

Kroz sve aktivnosti konstantno se trude da podstaknu pojedince da se suprotstave dominantnim društvenim paradigmama i zajednički započnu izgradnju novog sistema vrednosti, koji se temelji na solidarnosti, saosećanju i pravednosti.

Tekst i foto: A. Čižik

 

Piše:
Pošaljite komentar