Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kać – jedno od komunalno najopremljenijih prigradskih naselja

18.08.2020. 12:14 12:18
Piše:
Izvor: Dnevnik (S. Šušnjević)

Kać je jedno od komunalno najopremljenijih prigradskih naselja, a po rečima predsednika mesne zajedince Uroša Lon­čara, poslednjih šest godina Grad je u to selo najviše uložio, gledajući procentualno po glavi stanovnika.

– Izgrađena je mreža fekalne kanalizacije, u oko 90 odsto sela funkcioniše odvod atmosferskih padavina, od 52 ulice samo tokom prošle godine je asfaltirano 19, pa su ostala dva kraka od 200 metara da se urede – ističe Lončar, dodajući da je, osim Grada, za rekonstrukciju kolovoza u tom mestu preduzeće „Putevi Srbije” izdvojilo 180 miliona dinara. – Kać je ušoren i uređivan još u doba Marije Terezije. Uz glavnu ulicu, ima dve paralelne, a ostale ih seku, što ukazuje na to da je planski građen i da se oduvek razvijao. Za sad je pod budnim okom Zavoda za zaštitu spomenika kulture završena obnova zagrade u kojoj su smešteni mesna zajednica, pošta i biblioteka, a koja je bila pred rušenjem.

Novi Sad je nedavno opredelio novac za klubove penzionera, a MZ je uspela da izbori da bude uložen u Kać jer penzioneri trenutno koriste samo osam kvadrata u centru, prekoputa policijske stanice. Klub od oko 480 kvadratnih metra gradi se na ulasku u selo, u Ulici Stefana Nemanje 66, a planirano je da bude završen na leto naredne godine.

– Meštani su izneli primedbu da će klub nekima biti udaljen, ali je ipak većina zadovoljna što su Grad i mesna zajednica našli rešenje jer, bolje je i to nego da nemamo ništa – objašnjava Lončar. – Imali smo dve opcije: da Kać nađe mesto u centru i da čekamo da se oslobodi prostor ili da prihvatimo parcelu na ulasku u selo. Klub će biti savremen, građen po svetskim standardima. Imaće dve velike sale, kancelarije, parking, zelene površine, i biće energetski efikasan.


Smanjiće se lista čekanja za vrtić

Izgradnja vrtića „Zvončić” u Ulici Save Maleševa 7 počela je pre nekoliko meseci, i do sada je urađeno oko 30 odsto radova, a kada bude završen u septembru naredne godine, u Kaću će se lista čekanja za upis mališana smanjiti barem za 80 dece.

– Za kaćki vrtić je najduža lista čekanja na nivou Novog Sada, pa su se naša deca zbog gužve upisivala u vrtiće u Šangaju, Budisavi, pa čak i u Kovilju – kaže predsednik MZ Kać Uroš Lončar. – Građani su izuzetno zadovoljni, ali, iako Grad godinama intenzivno ulaže u infrastrukturu, a lokalne vlasti „osluškuju” potrebe meštana, nažalost, ne beležimo priliv stanovnika i stagniramo kada je reč o broju dece u školi.


Još jedna velika gradska investicija je izrada urbanističkog plana za izgradnju parka u centru Kaću, u blizini Doma zdravlja, a predsednik MZ Kać najavljuje da bi on mogao biti završen u naredne četiri godine. Kroz saradnju MZ i Grada uskoro će biti uređena školska sala, koja je građena 1974. godine i u izuzetno je lošem stanju pa je neophodna hitna obnova zbog bezbednosti dece.

Lončar zaključuje da, kada bi Kać samostalno finansirao sve te radove, oni ne bi bili završeni ni za 30 ili 40 godina, te je zbog toga zahvalan Gradu i nadležnim institucijama. Kako kaže, nisu do kraja rešeni svi problemi, što je dobro, jer se selo uvek može unaprediti i razvijati. U planu je da lokalni čelnici pozabave pitanjem zabavnih, obrazovnih, sportskih, umetničkih i drugih sadržaja za mlade da bi ih zadržali i privukli u Kać.

S. Kovač

ProjekatRazglednica prigradskih naseljasufinansirao je Grad Novi Sad, a stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio novac

Autor:
Pošaljite komentar
Obućar Milorad Popadić iz Kaća posla ima, ali ne i naslednika

Obućar Milorad Popadić iz Kaća posla ima, ali ne i naslednika

13.08.2020. 10:13 10:15