Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nekoliko konkursa FCS: Filmu o Žutoj kući 40 miliona dinara

25.07.2020. 12:09 12:11
Piše:
Foto: Pixabay.com/ilustracija

Pet domaćih dugometražnih igranih filmova, koji nisu sa nacionalnom tematikom, izdvojenom u posebnoj konkursnoj kategoriji Filsmog centra Srbije, o čemu smo pisali, takođe su dobili finansijsku podršku u ukupnom iznosu od 137 miliona dinara.

U kategoriji pod nazivom sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, čak 40 miliona dinara dobio je projekat “Žetva” reditelja Pola Kampfa, koji se bavi slučajem Žute kuće na Kosovu. Po 27 miliona dobili su “Vera” Nedeljka Kovačića, “Rajko Mitić” Miroslava Lekića, i “Zvečarke”Nikole Ljuce, a 16 miliona sleduje omnibusu “Videoteka” Luke Bursaća.

Za “Žetvu” u obrazloženju konkursne komisije, u sastavu Biljana Srbljanović, predsednica, Predrag Antonijević, Ivan Karl, Jugoslav Pantelić i Igor Bojović, navedeno je da “zamašna potencijalna međunarodna produkcija aktuelizuje intrigantnu i nikada do kraja istraženu priču o ‘žutoj kući’ i navodnoj nelegalnoj trgovini ljudskim organima”. Špijunski triler “Vera” je zasnovan na istinitoj priči istorijske ličnosti Vere Pešić, višestruke špijunke iz vremena Drugog svetskog rata. Čuvenoj fudbalskoj zvezdi Rajku Mitiću je posvećen istoimeni film, koji je “samo naizgled biografski. To je priča o epohi kojoj je pripadao, o njenim merilima i vrednostima.” Projekat “Zvečarke” su “univerzalna priča o nemilosrdnom svetu moćnih i pojedincima koji taj svet ne doživljavaju kao prirodnu sredinu. Za “Videoteku” je navedeno da je “izuzetno filmsko delo u nastajanju, bazirano na omnibus priči povezanoj okvirom u kojoj mladi kriminalac srednjeg ranga ostaje zaglavljen u napuštenom video klubu...”

Nešto manje od trideset naslova u ovoj kategoriji je odbijeno, a autori među njima su poznata rediteljska imena, kao Srđan Dragojević (“Balkan”), Darko Lungulov (“1970”), Darijan Mihajlović (“Kome verujete”), Slobodan Skerlić (“Trpele”) i drugi.

U kategoriji žanrovski određenih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom, tri projekta su dobila sredstva: „Luda godina“ reditelja Milana Konjevića (22,5 miliona dinara), „Brod budućnosti“ Jovana Arsenića (20 miliona dinara) i „Plavi safir“ Marka Jocića i Andrije Miloševića (22,5 miliona dinara). Ali, zapravo je mnogo zanimljivija lista odbijenih u ovoj kategoriji komercijalnih repertoarskih filmova. Odbijeno je 17 predloga, a među njima su i „Škartovi“ i „Bilo jednom na Istoku“ Srđana Dragojevića, „Munje opet“ Nikole Đurička, „Šećer“ Slobodana Šijana, „Slučaj hijena“ Slobodana Skerlića, „Bogovi nesreće“ Petra Ristovskog, „Demokratija“ Milorada Milinkovića i drugi.

Sufinasiranje razvoja projekata domaćeg dugometražnog (igranog i dokumentarnog) filma je kategorija u kojoj je novčanu podršku, u proseku po milion dinara, dobilo 13 predloga. To su: „Deca pevaju hitove“ Mine Đukić, „Tri poziva“ Miloša Ljubomirovića, „Obuka“ Staše Koprivice, „Zver iz podruma“ Milana Konjevića, „Putevi vina“ Zorana Lisinca, „Šifra vuk“ Miloša Škundrića, „Kao da nikad bilo nije“ Staše Tomić, „Usud“ Stefana Maleševića, „Antitalenti“ Radivoja Bukvića, „Monte zombi“ Danila Bećkovića, „Oblačićem ću te, oblačićem ćeš me“ Ivana Mandića, „Kristina“ Nikole Spasića, i „Zaveštanje deo II slike“ Ivana Jovića.

I sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija obuhvaćeno je posebnom kategorijom i tu su novčanu pomoć dobili projekti: “Svemir među nama” Rasele Jagrič Pirc (Slovenija), “Sveta obitelj” Vlatke Vorkapić (Hrvatska), “Zatvoreno za javnost” Vanje Juranić, “Mesogija - Srednja zemlja” Aleksisa Aleksiua (Grčka), “Seljaci” Dorote Kobijele (Poljska), “Surogat za Vuda” Roberta Tomića Zubera (Crna Gora) i “O, dear Sara” Patricie Frankese (Španija).  Od četrdesetak odbijenih u ovoj kategoriji, prvi na spisku je projekat “Kralj Aleksandar” Zdravka Šotre (Luksemburg).   

N. P-j.

Autor:
Pošaljite komentar
Konkursi KCB-a za samostalne izložbe i autorske projekte

Konkursi KCB-a za samostalne izložbe i autorske projekte

26.05.2020. 18:41 18:42