Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OkoTVoko: Ko vas šiša

01.05.2020. 11:42 11:43
Piše:
Izvor: Aleksandar Filipović foto: Dnevnik.rs

Nisam vodio svoj lični dnevnik, pa mi je zato ova kolumna sećanje na najdužu izolaciju u životu. Nedelju je započelo nespretno pitanje Olivera Jakšića, sa televizije B92, koji se toliko zapetljao, da je Darija s pravom izjavila da nije shvatila pitanje.

Potom se Oliver izvinio svim ženama jer je pitanje u sebi sadržavalo dozu uvrede za sve njih, ali se nije izvinio i Dariji. Ženama hvala. Uvek su nas spasavale u svim najtežim situacijama - od hiperinflacije, preko bombardovanja, do korone. Bilo da su lekarke, majke, kasirke, novinarke, urednice. U poslednje vreme i Darija je ojačala u javnim nastupima, pa je sve više njenih izjava tipa „praviću se da ovo nisam čula”.

Svako novinarsko pitanje je legitimno, sem ako se ne pretvori u medijsko pljuvanje po kolegama i u sopstveni marketing. Doktor Kon, za samo desetak dana prešao je dug put od onog kome se najviše veruje, do čoveka koji je zbog kritika spreman da podnese ostavku. To gospodina Kona nije sprečilo da ponudi besplatan savet Novaku Đokoviću: „Majstore, sada je kasno da ti objasnim neke stvari, drži se reketa''. Vesna Pešić je tvitnula, pa obrisala da je teniser primitivac, neobrazovan, ali da dobro igra. Jelena i Novak su se osetili povređeno i dali su još jednu izjavu. Sve u trenutku dok Novakova majka Dijana vodi bitku sa tim opasnim virusom. Pre svega, Novak ima pravo da iznese svoj stav i da kaže mišljenje o vakcini, jer ista nije pronađena, jer su i sami epidemiolozi u sferi nagađanja. Da stvar vode odlično, ali da zaista ne znaju šta će biti sa nama. Ali zašto se tako sudi čoveku koji je televizijama doneo tolike profite, jer je naš najbolji sportista svih vremena? Jer je, gotovo pa anonimno, darovao milion evra za obolele od korone. Jer je jedini Srbiju predstavljao tako što je pevao na San Remu. Jer je izdominirao u šou programu kod Davida Letermana. Nije se svidelo ljudima ni kad je podržao hrvatske sportiste, ni kad je išao na turnir u Umagu, ni kad je krstario Korčulom, a ni kad je sa klapom, zagrljen sa svojom Jelenom, otpevao Oliverovu „Kad mi dođeš ti”. To je onaj isti Novak koji je i sa tri prsta pevao „Vidovdan” i sa Tap 011 na jednom dočeku „Da li bi prala naše gaće”, kao i hitove Miroslava Ilića. Što kaže Nole: „Postao sam „kontradiktorna ličnost”. Nisi Nole, jednostavno u mentalnom jednoumlju ne dozvoljava se da čovek kaže šta misli. I to je tvoja jedina greška.

Sve ovo je posledica frustracija koje su deo izolacije. Većina nije mogla da ide u frizeraj koji je uvek služio kod nas za trač partiju, psihoterapiju i ispovedaonicu. Najduhovitije pitanje novinara reportera koje sam čuo na RTV, Prvoj, Novoj i RTS, bilo je „Ko vas šiša”. To što su teretane zatvorene i što smo se objektivno nagojili, nije razlog da se frustracije opaljuju po tastaturama. To što policijski čas loše utiče na švaleraciju i što narod nije maštovitiji, ne opravdava opštu histeriju. Mogli su pustiti seriju „Povratak otpisanih”, pa bi se videlo da je švaleracija moguća u svim okolnostima. Humor nas je spasao, ali i dalje najbolje fore stižu preko Vajbera i Vats-apa jer toga nema na televiziji. Stoga mi je bila jako smešna vest koju je Goran Dimitrijević pročitao na Prvoj Televiziji, da će u nekoj evropskoj zemlji i prostitutke tražiti svoja prava i pomoć od države, da ne bi opet završile na ulici. Mi tih problema nemamo, kod nas je u modi mentalna prostitucija. Ćuti, ne talasaj i kad treba napadni i ogovaraj nekog. A situacija je takva da se reči moraju meriti na apotekarskoj vagi. Odgovornost za javnu reč je ogromna. Posebno je velika za novinare koji postavljaju pitanja na pres konferencijama u 15 časova, koje su najgledaniji program. Pitanje mora da bude kratko, jasno i profesionalno, a ne da sadrži ego trip promovisanja sopstvene ličnosti ili napade na kolege. Jer posle epidemije dolazi vreme kad će nas psihijatri, psiholozi, fitnes treneri, frizeri dovesti u red. Ali neće nam  biti spasa ako ostane ovaj verbalni građanski rat, a korona se vrati u drugom talasu, s jeseni.

Aleksandar Filipović

Autor:
Pošaljite komentar
OkoTVoko: Grad bez ljudi

OkoTVoko: Grad bez ljudi

26.04.2020. 11:15 11:16
okoTVoko: No Đani, no vani

okoTVoko: No Đani, no vani

19.04.2020. 09:55 09:56
OkoTVoko: Darija

OkoTVoko: Darija

11.04.2020. 14:19 14:21