Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Čadež: Paket mera države čuva "kičmu" privrede

31.03.2020. 17:07 17:38
Piše:
Izvor: Tanjug (Video)

BEOGRAD: Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je danas da je država prihvatila 90 odsto predloga različitih udruženja i asocijacija privrednika i da će usvojeni paket mera sačuvati radna mesta, likvidnost i proizvodnju u zemlji. 

Ovaj paket mera, istakao je Čadež "čuva kičmu privrede" a u narednih desetak dana vlada će usvojiti niz akata koji će omogućiti da se mere sprovedu.

"Ovaj paket mera jeste nešto što čuva radna mesta, čuva likvidnost, proizvodnju , čuva ''kičmu'' privrede", istakao je Čadež.

Predsednik PKS se u ime privrednika, udruženja i asocijacija, kao i članica Komore zahvalio državi što je saslušala glas privrednika.

On se zahvalio Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede i Narodnoj banci kao i celom timu koji je predvodio predsednik Srbije što su, kako je rekao, napravili paket mera koji odgovara skoro 90 odsto iznetim predlozima udruženja privrednika.

"Vi danas ovu krizu ne možete da rešite nikakavim milijardama koje ćete upumpati u neka tržišta. Tržišta trenutno ne postoje. Dakle, moramo ići zajedno, da se složimo, da mora da se tržišta konsoliduju i vrate u funkciju..."

Mere su pre svega namenjene malim i srednjim preduzećima ali je i dobar deo paketa namenjen većim kompanijama kako bi se očuvala radna mesta i likvidnost a kako bi preživele ovaj period.

PKS će nastaviti, kaže, da bude partner kompanijama 24/7 i kol centri Komore rade danonoćno.

Još nemoguće govoriti o razmeri posledica

Marko Čadež izjavio je danas da nikada nije postojala ovakva ekonomska kriza u kojoj tržište praktično ne postoji, kao i da je sada jako teško govoriti o razmerama posledica.

On je prilikom predstavljanja programa ekonomskih mera Vlade rekao da je PKS u stalnom kontaktu sa firmama i da je za sada 560 kompanija redukovalo ili obustavilo rad, ali nisu otpustile radnike. 

U pitanju su pre svega metalski i tekstilni sektor, koji trenutno nemaju tražnju, nema izvoza, kao i velike kompanje u kojima radi dosta žena, a koje moraju da ostanu kod kuće.

On je ukazao da se pojavljuju brojni problemi i da je najvažnije da zdravstvena kriza potraje što kraće, jer će tiime i ekonomska biti kraća.

Kada se bude video kraj, moći će bolje da se sagledaju i posledice i koje je korake potrebno još preduzeti, istakao je Čadež.

On je napomenuo i da će pomoć od 100 evra takođe ući u potrošnju i uticati na veću proizvodnju.

Upitan da li zdravstveni radnici koji zbog virusa ne rade treba da dobiju 100 odsto zarade, a ne 65, Čadež kaže da je njihova preporuka da svi poslodavci treba da isplate više od obaveznih 65 odsto zarade, ako je to moguće.

Čadež je međutim ukazao da je to regulisano i Zakonom o radu i da PKS ne može da utiče na poslodavce. To je takođe i pitanje, kako je rekao, za državnu upravu i Ministarstvo zdravlja.

"Naša preporuka kompanijama je da i kada stane proizvodnja imaju dovoljno sredstva da održe zaposlene i nivo plaćanja u najmaksimalnijem mogućem obimu. Sada sa ovim sto je drzava izasla to može da se uradi", ocenjuje Čadež.

On je rekao da svim kopanijama preporučuju da odrze sto posto plate u nadi da ovo neće dugo trajati, ali je napomenuo i da se životne navike menjaju ako ste kod kuće i rashodi su drugaciji.

Upitan o problemu sa uvozom i distribuiranjem maski, kao i onima koje se doniraju, Čadež je rekao da kada su u pitanju maske za zdravstvo neophodno je da prođu testrianje i dobiju atest.

On je istakao i da danas ni u slobodnoj prodaji ne bi bilo maski da država kroz svoje kontakte nije došla do njih.

"Mi smo uspeli da ubrzamo kroz veledrogerije, ali da nabavimo ne mozemo. A i kada je poklon u pitanju maske moraju da imaju atest", napomenuo je Čadež.

On kaže i da je PKS zamolila Vladu da odblokitra cenu maski i da se fiksira samo marža, jer bi ostali potpuno bez maski i vlada je to prihvatila tako da se tržište stabilizovalo.

Atest za uvoz inače radi RFZO i Ministarstvo zdravlja, napomenuo je Čadež.

Autor:
Pošaljite komentar
Mali: Sveobuhvatan paket ekonomskih mera vredan 5,1 milijardu evra

Mali: Sveobuhvatan paket ekonomskih mera vredan 5,1 milijardu evra

31.03.2020. 16:22 17:36