Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

I najjače ekonomije „zaražene“ korona virusom 

08.03.2020. 09:53 09:59
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Još početkom februara ekonomska situacija u Evropi je delovala kao obećavajuća, ako se izuzmu kratkoročne poteškoće u saobraćaju zbog nevremena.

Dok je privreda blistala, ugostitelji su trljali dlanove očekujući porast posete i broja noćenja. Međutim, dogodilo se– jedan od najznačajnijih izlagača, proizvođač satova i nakita „Bulgari“, iz bezbednosnih razloga otkazao je svoje učešće na ovogodišnjem sajmu nakita i satova u Bazelu „BaselWorld 2020“.

Imajući u vidu da od nekoliko desetina hiljada posetilaca veliki broj dolazi iz zemalja Dalekog istoka, na koje se već od pojave korona virusa nije više moglo računati, drugi sajamski izlagači posegnuli su takođe za nemilom bezbednosnom merom. Uprkos tome, organizatori su potvrdili da će se sajam ipak održati, da koronavirus neće toliko naškoditi sajdžijama i juvelirima.

Dok se u zemljama Evropske unije još uvek razmatraju opcije, vlada Švajcarske je krajem februara donela odluku da takođe iz bezbednosnih razloga do 15. marta zabrani sva javna okupljanja čiji broj učesnika premašuje hiljadu. Time su domino-pločice počele redom da se ruše. Ispostavilo se, dok su pojedinci u strahu od zaraze opasnim virusom, ekonomija je već obolela!

Kolika će biti ekonomska šteta još je teško proceniti. Otkazani su prvo sajam satova i sajam automobila u Ženevi, zatim je pomeren sajam nakita i satova u Bazelu, koji je trebalo da traje od 28. aprila do 4. maja, ali će se održati tek u januaru 2021. godine. Ni bazelski festival „Fastnaht“ ove godine neće biti održan, niti će se igrati fudbalske utakmice švajcarske Superlige. Takođe su otkazani skijaški maraton i brojni muzički koncerti, dok će se hokejaške utakmice igrati bez publike.

Muku organizatora ovih manifestacija neposredno dele i hotelijeri, kojima ovih dana, kao i avio-prevoznicima, svakodnevno „pljušte“ otkazi aranžmana, ponajviše onih grupnih. Avio-prevoznici su na granici štrajka, a hotelska industrija je „desetkovana“. Brojni prijemi i poslovne večere će biti odložene na neodređeno vreme, ali ni ketering neće biti potreban.

Budući da su štandovi već bili postaavljeni, štete zbog otkazivanje samo sajma automobila u Ženevi je, prema tvrdnji švajcarskih medija, procenjena je na oko pola milijarde švajcarskih franaka. Da bi ublažili izvestan gubitak, izlagači su organizovali onlajn-prezentacije svojih modela, dok je nedostatak poslovnih susreta na sajmovima okarakterisan kao „neprocenjiva ekonomska šteta“.

Paralelno sa sajmovima, sistematski se otkazuju poslovna putovanja svih većih privrednih subjekata, pa ovde najveće švajcarske kompanije, poput „Roša“, „Novartisa“ i „ABB-a“ prate situaciju, dok je „Nestle“ potpuno otkazao sva poslovna putovanja. U Nemačkoj je koncern „Evonik“, za sada, dozvolio samo pojedinačna putovanja, dok su sve grupne ili duže rezervacije otkazane.

Evropski hotelijeri su stavljeni na muke, razmatrajući kako da saniraju štetu otkazanih grupnih rezervacija i koliko će obaranje cena da popuni njihove kapacitete. I pored manifestacija kojima su se makar jednom godišnje punile hotelske kase, mnoga preduzeća najavljuju da im hotelske usluge u narednom periodu neće biti potrebne. U ovakvim vanrednim situacijama ni uplaćeno osiguranje od otkaza rezervacije ne mora da igra veliku ulogu.

Nemački mediji upozoravaju da situacija podseća na 2003. godinu, kada se pojavio virus SARS, kada je ekonomija takođe pretrpela ogroman udarac. Švajcarci se prisećaju da je u vreme SARS-a bazelski sajam nakita i satova ugostio 400 izlagača i 22 procenata posetilaca manje neko prethodne godine, što je tada rezultovalo manjkom prometa od 1,8 milijardi franaka.                

Bojan Harnovski

Autor:
Pošaljite komentar
Borba protiv klimatskih promena ili ekonomska katastrofa?

Borba protiv klimatskih promena ili ekonomska katastrofa?

12.12.2019. 14:13 14:16
Srbija i nova ekonomska kriza koja se nazire

Srbija i nova ekonomska kriza koja se nazire

27.09.2019. 13:39 13:41
Preti li svetu nova ekonomska kriza i da li je Srbija spremna za to?

Preti li svetu nova ekonomska kriza i da li je Srbija spremna za to?

26.09.2019. 10:20 10:24