Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zašto avokado ne treba seći metalnim nožem?

20.02.2020. 18:18 18:20
Piše:
Foto: pixabay.com

Avokado je namirnica koja je postala jako popularna, i zbog toga što je dobra za srce i zbog toga što se od nje može napraviti dodtak koji odgovara uz razna jela. Ali, jeste li znali da ga ne bi trebalo seći metalnim nožem?

Nakon sečenja, kao i većina voća, avokado tamni zbog enzima koji sadrži u sebi i koji u kontaktu s kiseonikom menja boju, piše Večernji. Korišćenje određenih metalnih noževa, poput onih od bakra ili gvožđa, ubrzava taj proces zbog hemijske reakcije koju metali imaju s avokadom.

S druge strane, keramički noževi nemaju reakciju s avokadom te on ostaje duže svež. Možete koristiti i plastične noževe. Avokado s njima reaguje, ali puno sporije nego s metalnim noževima. Stoga, za duže svež avokado najsigurniji su plastični i keramički noževi.

Piše:
Pošaljite komentar