Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zvezda posle drame u duelu sa Megom u finalu Kupa Radivoja Koraća

15.02.2020. 20:21 23:09
Piše:
Izvor: KSS – Vladan Damnjanović

Košarkaši Crvene zvezde obezbedili su finale Kupa Radivoja Koraća pošto su posle dosta muke, preokreta i velike drame savladali Megu i to trojkom Bilija Berona u poslednjoj sekundi.

Crveno–beli su gubili celo drugo poluvreme i svim silama su se trudili da stignu Megu, a na kraju su i istrajali u tome u samoj završnici šutevima za tri poena Pantera i Berona, koji je u ovom meču izrastao u junaka crveno–belih.

U trećem međusobnom susretu ove sezone Zvezda je slavila nad ekipom Dejana Milojevića, koja je i u Nišu ostala kratkih rukava.

Odigrala je Mega odličan meč protiv crveno–belog rivala i preokrenula je rezultat u svoju korist već u prvoj deonici. Vratila se Zvezda do odlaska na poluvreme serijom 15–0, ali protivnika to nije omelo. Dodala je Mega gas u nastavku, brzo je ponovo stigla do prednosti i održavala ju je, uspešno odbijajući nalete ne tako dobrih crveno–belih. Nikada, naravno, ne treba otpisivati ekipu kao što je Zvezda, koja se u samoj završnici meča vratila u egal najpre trojkom Pantera, koji ju je već nekoliko puta vraćao u život u ovom susretu, a potom je na scenu stupio Beron. On je posle odličnog prvog poluvremena u drugom u potpunosti nestao na parketu, ali je u odlučujućim trenucima preuzeo odgovornost i prvom trojkom je smanjio zaostatak na 79:77, da bi pošto je Mega propustila poslednji napad na sekund do kraja ponovo bio precizan za tri poena i veliku pobedu koja je Zvezdu dovela u priliku da se bori za pehar u Kupu.

K. B.

MegaCrvena zvezda 79:80 (24:17, 9:23, 27:18, 19:22)

NIŠ: SC Čair, gledalaca: 4.000, sudije: Janković (Beograd), Jovčić (Beograd), Maričić (Kraljevo).

MEGA: Mišković 8, Peri 20 (9as, 6sk), Atić 12, Ašćerić 10, Simonović 13 (11sk), Marjanović 1, Cerovina 8, Tanasković 4, Šćekić, Mesiček 3.

CRVENA ZVEZDA: Braun, Lazić, Beron 18, Simanić 2, Odžo 5, Davidovac 5 (5sk), Dobrić, Gist 8 (7sk), Jagodić Kuridža 8 (6sk), Dženkins 2, Štimac 10 (7sk).

Šakota: Nismo očekivali ovakvu završnicu

NIŠ: Trener košarkaša Crvene zvezde Dragan Šakota rekao je da nije očekivao neizvesnu završnicu u polufinalu Kupa Radivoja Koraća protiv Mega Bemaksa.

"Gledaoci mogu da budu zadovoljni sa uzbudljivom utakmicom. Normalno, nismo očekivali ovakvu završnicu, nismo ni potcenili protivnika, ali znali smo da će biti teško. Mislili smo da je sredinom prvog poluvremena, u obavili određeni deo posla koji bi trebalo da nam kaže kako da igramo u nastavku, ali se to nije desilo", rekao je Šakota na konfrenciji za medije.

Trener crveno -belih češtitao je protivniku "na izuzetnoj borbenosti, lepim potezima".

"Bili smo iskusniji na kraju, mirniji kada se odlučivalo. Odbranom smo uspeli da okrenemo utakmicu. Ovo je Kup i da je prvenstvo verovatno bih imao i neke reči kritike. Ovo je Kup, ovde treba pobediti i sve ostalo je nebitno. Bilo je tu situacija gde smo morali da snalazimo, jer i mi imamo određene probleme. Ali, na kraju, bez obzira na način kako je izborena, mi smo uspeli da pobedimo".

Šakota je rekao da je očekivao faul Mege u poslednjem napadau i da je imao je spremno rešenje za to.

"Zato smo ostavili četvoricu bekova u igri. S tim da sam očekivao da će, ako reše da prave faul, napraviće ga odmah. Nisu to uradili, pa smo izašli gore na pik-en-rol igru. Bio je dogovor da Beron završi ako mu se ukaže prilika. Da su preuzeli, da je Beron ostao sa visokim igračem, imali smo drugo rešenje. To je bio prodor i izbacivanja. Zato smo rasporedili igrače u spejsingu, da mogu da šutiraju. Na kraju, nije nam odgovarao produžetak. To je sigurno. Imali smo dobru psihologiju, to se osetilo u tajm-autu, a sve zbog prethodnog šuta za tri poena, na pet razlike, koji je odrađen perfektno, sa duplim blokom. To nam je dalo optimizam da možemo da ponovo da šutnemo. Bili je bio predviđen da šutira, u slučaju da ga ne preuzmu", zaključio je Šakota.

Košarkaš Vladimir Štimac kaže da nisu potcenili rivala.

"Veoma teška utakmica koja pokazuje da je Kup specifično takmičenje. Želeo bih da čestitam Megi na izvanrednoj borbi. Tu ima momaka iz bivše Jugoslavije, kao i sa naših prostora. Tu je dosta talenta. Srbija ima svetlu budućnost. Drago mi je da igraju na ovom nivou, gde mogu da se kale. Teška utakmica, Kup je specifičan, ali pobedili smo. Idemo dalje. Ne potcenjujemo nikoga. Uvek krećem od sebe. A znam i kako moj trener razmišlja. Daleko od toga. Protiv svakoga igramo kao da je najbolji tim u Evropi. Možda smo malo izgubili energiju u nekom trenutku utakmice. Dešava se pad energije, nadam se da toga neće biti u finalu", zaključio je Štimac.

Beron: Volim ključne šuteve

Košarkaš Crvene zvezde Bili Beron, igrač odluke u polufinalu protiv Mege, izajvio je da voli odlučujuće šuteve.

Beron je dramatičnu završnicu prelomio sa dva važna šuta za tri poena, od čega je jedan bio 10 sekundi pre kraja kojim je Zvezda obezbedila finale Kupa.

"Trener je verovao u mene, nacrtao je akciju da istrčim posle blokova i pokušam da uputim kvalitetan šut. Uspeo sam da napravim dobru poziciju i da pogodim i da pobedimo. Volim te šuteve, bez obzira da li pogodim ili ne pošto uvek dosta naučiš kako da se ponašaš i kada pogodiš i kada promašiš", rekao je Beron novinarima posle meča.

Beron je upitan i da li je bio siguran da šut ulazi čim je primio loptu.

"Osetio sam da poslednji šut ulazi, bio je dobar šut. Onaj šut pre toga je bio kritičan, lopta je bila klizava, ali na sreću sam i to pogodio. Mnogi misle da su ruke ključne u tim situacijama, ali sve je u nogama, kako se namestiš na taj šut, ja sam sve dobro odradio nogama i stvorio sebi poziciju sa kojom sam bio zadovoljan".

Crveno-beli ponovo su odigrali jedan meč sa dosta oscilacija, a Beroon je rekao da je tako tokom čitave sezone.

"Odigrali smo dosta mečeva, ali ovo je bilo baš stresno. Pogađali su šuteve uprkos našoj dobroj odbrani, ali karakter je bio bitan. Pokazali smo ga i uspeli", rekao je Beron i objasnio kako se igrač pripremi za te situacije kada se meč lomi.

"Bitno mi je što saigrači veruju u mene. Rekli su mi da šutnem, da lopta ide meni. Ne pogađam uvek, ali se trudim da uvek budem spreman za te situacije. Razmišljam na vrlo jednostavan način, kada šutnem ne želim da šut bude kratak, ako bude prejak, to mogu da preživim, ali kada šutnem kratku loptu, ne mogu noćima da spava. Cilj mi je bio da ne šutnem preslabo i uspeo sam", zaključio je Beron.

Milojević: Za velike stvari potrebno je i malo sreće

Trener košarkaša Mega Bemaksa Dejan Milojević, posle poraza svog tima u polufinalu Kupa Radivoja Koraća, čestitao je Crvenoj zvezdi na pobedi, istakavši da je, međutim, njegovom timu u ovom susretu nedostajalo malo sreće.

"Igrali smo čvrstu i kvalitetnu utakmicu, defanzivno smo bili dobri sve vreme. U sportu je, kao i u životu, za velike stvari potrebno i malo sreće. Mi je sada nismo imali. Beron je na kraju ubacio dve teške trojke. Poslednji šut Perija nije bio ništa teži nego što je bio Beronov. Kako god, ponosan sam na način na koji smo igrali i kako smo izgledali sada. Idemo dalje, naš cilj je da obezbedimo opstanak u ABA ligi", rekao je Milojević na konferenciji za medije.

Milojević je upitan i da li je odlična partija njegovog tima rezultat rada tokom sezone, s obzirom na to da se njegova ekipa bori za opstanak u ABA ligi.

"Prva stvar, drugi deo sezone u ABA ligi igramo bolje, protiv jakih ekipa smo imali sjajne partije, od Cedevite smo izgubili slično kao sada, od Zadra posle nekih silnih trojki. Ali, igramo bolje. Da smo igrali odbranu cele sezone kao što smo to radili sada, borili bismo se plej-of, a ne za opstanak. To je bila moja prva rečenica sada u svlačionici. Nadam se da su igrači shvatili šta znači odbrana i nadam se da ćemo nastaviti da igramo na taj način", rekao je Milojević.

On je objasnio i odluku da se ne pravi faul pre odlučujuće trojke Berona.

"Isto bih ponovio opet! Kad igrate sa ovako kvalitetnom ekipom, ne želite produžetak. Da je bila malo manje kvalitetnija ekipa od Zvezde, drugačije bi bilo. Nisam želeo da pravim faul, Zvezda bi imala više šanse u produžetku. Beron je dao trojku od kojih jedna ulazi od pet. Tu su šanse na mojoj strani", zaključio je Milojević.

Košarkaš Luka Ašćerić istakao je da su obe ekipe zaslužile da se nađu u borbi za trofej.

"Veoma dobra utakmica, obe ekipe su zaslužile da odu u finale. Na kraju je presudila trojka Berona. Jedna naša nije ušla. Ima tu i faktor sreće. Dali smo sve od sebe. Odigrali smo veoma čvrsto u odbrani. I napadački smo bili dobri, ali to je počelo od odbrane", rekao je Ašćerić, koji je upitan da li su možda mogli da pobede.

"Mi jesmo mlada ekipa, ali nismo se uplašili. Na 79:74 smo imali napad koji nismo iskoristili, pa je Beron dao malo težu trojku. Napad posle te trojke nismo najbolje rešili. Možda nismo navikli da završavamo takve utakmice. I mi smo zaslužili plasman u finale", ocenio je Ašćerić.

Autor:
Pošaljite komentar
Zvezda preko Radničkog do polufinala Kupa

Zvezda preko Radničkog do polufinala Kupa

13.02.2020. 20:24 22:11