Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U manjim voćnjacima prekrečiti stabla u belo za svaki slučaj

04.02.2020. 08:41 08:45
Piše:
Foto: Zimsko orezivanje voća u Čereviću/R. Hadžić

NOVI SAD: Prethodni vikend obeležile su dvocifrene temperature, više primerene ranom proleću nego maksimumu zime.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović kaže da sadašnje dnevne temperature mogu nauditi voću, pogotovo breskvama, kajsijama i trešnjama, u ravničarskim delovima zemlje, te da će posledice takvog vremena voćari u niziji videti tek u martu i aprilu kada voće bude u fazi cvetanja i precvetavanja, dok povišene dnevne temperature ne smetaju zasadima na većim nadmorskim visinama.

Voće je sada u fazi mirovanja, ali sadašnje dnevne temperature mogu pokrenuti vegetaciju pa voćari koji imaju manje površine pod zasadima treba da okreče stabla belom bojom jer ona odbija svetlost i njihovo zagrevanje, dok veći voćari treba da koriste „antifrost” sredstvo kojim se sprečava kretanje vegetacije, naglasio je prof. Keserović.

On kaže da se faza mirovanja voća može produžiti i odlaganjem rezidbe, premda taj posao voćari već rade i treba da ga završe do kraja februara.

Ono što za rod voća može biti štetno u narednom periodu jesu jači jutarnji mrazevi bez snega, koji bi uticali na smanjenje prinosa.

Ukoliko bude minusa i mraza, najbolji način da se voće zaštiti je zadimljavanje voćnjaka gustim dimom koji se stvara paljenjem stajskog đubriva, vlažne slame..., naveo je prof. Keserović.

Agrometeorolog Srđan Milakara objašnjava da su usevi u fazi mirovanja iako je temperatura proteklih dana bila neuobičajena za ovo doba godine.

Bilo je godina kada su registrovane tako visoke temperature, recimo 2007, 2008, 1989, 1990..., kazao je Milakara.


Rezidba traje

Rezidba voća je u toku i, po rečima menayera prodaje Nikole Lončara, u Zemljoradničkoj zadrugi „Voćar” u Novom Slankamenu taj posao je krenuo još pre dve-tri sedmice.

Zadruga ima četrdesetak zadrugara koji pod zasadima jabuka, bresaka i šljiva imaju oko 500 hektara, pa u rezidbi učestvuje veliki broj voćara da bi posao završili do kraja meseca.


Bilo je, dodao je, visokih temperatura na ovim našim područjima, ali bez negativnog uticaja na stanje ozimih useva, a i voća, zato što su temperatura u prizemnom sloju i noćne temperatura još uvek niske i primerene ovom delu godine.

Ističe da pojave epizoda visokih temperatura koje traju nekoliko dana nisu dovoljne da isprovociraju pokretanje voćnih sokova kod voćarskih kultura.

Mogu biti ugrožene neke ranocvetajuće voćke, breskve, nektarine i kajsije, ali pošto temperature nisu jako visoke i ne traju dugo, ne bi trebalo da bude problema. Očekuje se pad temperature narednih dana, tako da će se sve vratiti na svoje mesto, naglašava Milakara.

Kaže da u januaru nije bilo dovoljno kiše, kao ni snega, ali da se očekuje narednih dana pojava padavina, najpre kiše, a onda i snega, naročito južnije od Save i Dunava.

Sneg je dobar izolator za ozime useve ukoliko se pojave niske temperature u prizemnom sloju vazduha. I bez snega, temperatura zemljišta u setvenom sloju, u zoni korena, uglavnom su bile pozitivne, tako da za stanje ozimih useva to nije bilo alarmantno, objašnjava Milakara.

Ističe da u ravničarskim krajevima nije bilo niskih temperatura koje bi ugrožavale stanje ozimih kultura.

Prognoze su takve da će biti hladnije, u skladu s kalendarom, tako da neće biti problema, naveo je Srđan Milakara.

Ističe da su temperature bile pogodne za pojavu glodara, ali da poljoprivrednici znaju kako da zaštite useve.

Z. Delić

 

Autor:
Pošaljite komentar
U voćnjaku Nikolića u Bijeljini ponovo cveta višnja

U voćnjaku Nikolića u Bijeljini ponovo cveta višnja

23.10.2019. 18:03 18:06
POTROŠAČKO ĆOŠE: Najviše se pazari voće i sezonsko povrće

POTROŠAČKO ĆOŠE: Najviše se pazari voće i sezonsko povrće

14.01.2020. 11:41 11:44