Vašar zdrave hrane i rukotvorina u Kovilju
Peti “Vašar zdrave hrane i rukotvorina” okupio je juče u centru Kovilja tridesetak izlagača.
Posetiocima su na dohvat ruke bili mahom suhomesnati proizvodi, kolači, slatkiši, ali i piće, poput rakije i vina, dok je tek na po kojoj tezgi bilo rukotvorina, nakita i suvenira. Interesantno je da su prvi put proizvode predstavili i članovi Partnerstva za ruralni razvoj „Sremski Karlovci – Kovilj” („K2”), sklopljenog prošlog leta – Muzej kuglofa „Gea”, Udruženje građana „Dunav 1245”, Pokret gorana Vojvodine, Poljoprivredno domaćinstvo „Ljubičić”, OŽ „Benišek–Veselinović” iz Karlovaca i Manufaktura zdrave hrane i pića „Viđikant” iz Kovilja. Osim toga, kako organizatori navode, prvi put su na vašaru učestvovali i prizvođači iz Kupinova, ali i iz susednih mesta poput Kaća, i Budisave.
U muzičkom delu programa publici se predstavio koviljski KUD „Laza Kostić” i lokalni pop-rok bend „Atrakcija”.
Koviljski vašar održava se dve godine - za Božić i Uskrs, a jedan od organizatora, ali i proizvođač hrane i pića „Viđikant”, koji je ujedno i frontmen grupe „Atrakcija” Petar Viđikant, kaže da se teži tome da manifestacija postane tradicionalna i da traje dva meseca.
- Drago mi je da ovog puta imamo i goste sa strane, jer to podiže kvalitet manifestacije i mislim da je to zajednički interes svih nas - rekao je Viđikant. - Još uvek učimo, stičemo iskustvo i ovo je tek prvi korak.
Petar navodi da je u životu veoma važan odnos prema okruženju i zemlji, a Kovilj, kako kaže, ima veliki potencijal, budući da je auto-putem povezan s Novim Sadom, ali i Beogradom.
- Kovilj je uvek bio oslonjen na zemlju, jer ima atar od 12.000 hektara na 5.000 stanovnika - objasnio je Petar Viđikant. - Ljudi često pogrešno razmišljaju “šta će ti škola kad imaš zemlju”, međutim ta zemlja je stvorila ekonomsku korist. Neko je pre sto godina imao dovoljno novca da pošalje sina da se školuje u inostranstvu, a taj sin je kupio prvu fudbalsku loptu i doneo je kući, pa je osnovan prvi fudbalski klub “Šajkaš“ 1908. godine.
Od kuglofa do premaza od masti
Ljubitelje slatkiša mamili su kolači i kuglofi iz Muzeja kolača i kuglofa “Gea” iz Sremskih Karlovaca. Po rečima Katice Biber Šnur ovog puta predstavili su pet vrsta tradicionalnih kuglofa, iako u zbirci imamju oko 2.000 recepata. Kuglofe peku po receptima svojih baka, i obavezno u metalnim modlama, silikonske, kaže ne koriste.
Većina izlagača koji su se juče predstavili živi u Kovilju, a na pijačnim tezgama je, osim tradicionalnih vašarskih slatkiša, bilo i meda, premaza od masti iz kobasice, riblje paštete, kompota, slatkog od raznog voća, turšije, kao i tinktura i melema.
Kako bi se dva mesta, Sremski Karlovci i Kovilj povezali i zajedno predstavili, lane je oformljeno Partnerstvo “K2”.
- Povezivanje ljudi iz privatnog, javnog i civilnog sektora zajednički je interes oba mesta - naglasio je Aleksa Jeftić iz Pokreta gorana Vojvodine. - Udružilo se dvadesetak organizacija koje žele da zajedno nastupaju u različitim projektima te da se prijavljuju na domaće i strane konkurse za dodelu para. Vekovima su Karlovci i Kovilj sarađivali i razmenjivali robu i želja nam je da to još više podstaknemo. Nekada nas je skela povezivala i meštani oba naselja bili su upućeni jedni na druge međusobno se podržavajući.
J. Vukašinović