Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dom zdravlja apeluje na trudnice da se češće kontrolišu

25.12.2019. 10:05 10:07
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Trudnice i pored dostupnih informacija i medicinskih dostignuća, čini se, nisu u dovoljnoj meri informisane o negativnim aspektima koji se mogu javiti u trudnoći ukoliko se na vreme ne urade potrebne analize.

Stoga je projekat Doma zdravlja „Novi Sad” – „Zdrava trudnica – uslov za zdravo potomstvo” naišao na širok ođek, a pokrenut je ne bi li trudnicama približio sve neophodne informacije koje vode do zdravijih budućih generacija.

– Pošto imamo dodira s trudnicama različite životne dobi i različitog obrazovanja, ideja za realizaciju takvog projekta se javila upravo iz našeg praktičnog rada s njima – kaže za naš list specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja „Novi Sad” dr Jovana Paunković. – Da bi trudnica bila zdrava, kao i njeno potomstvo, ona mora početi da vodi brigu o svemu i pre same trudnoće. Bilo bi idealno da se žene pregledaju pre trudnoće, što vrlo često nije slučaj. Uglavnom dolaze ili u poodmakaloj trudnoći ili kada tek saznaju da su trudne, a da pre toga nisu uradile nijedan pregled, i tada se javljaju problemi.

Kako kaže, može se desiti da je neka trudnica slučajno bolesna od neke bolesti, koja se u trudnoći ne može lečiti na odgovarajući način, a mogla je mnogo lakše i efikasnije pre trudnoće. Često se desi da ta bolest komplikuje samu trudnoću. Što je takođe veoma bitno, još pre trudnoće treba staviti akcenat na zdravu ishranu.

– Projekat je edukativnog karaktera i realizovaće se u svim ambulantama Doma zdravlja, a plan je da se obuhvati oko 2. 500 trudnica – priča dr Paunković. – Stoga su u pripremi agitke, koje će se deliti trudnicama koje dođu kod ginekologa, a sadržaće informacije o tome kada je pravo vreme za dolazak kod ginekologa, kakvu ishranu bi trebalo da imaju pre i u toku trudnoće jer treba da jedu značajno kvalitetnije. Takođe, ne želimo da ih obeshrabrimo u bavljenju fizičkim aktivnostima pošto su one veoma bitne za pravilan razvoj trudnoće, ali i zbog kondicije, da bi iznele trudnoću do kraja i olakšale porođaj. Zatim će se usmeravati na stomatološke preglede jer je i zdravlje zuba često diskutabilno, a zdravi zubi i, uopšte, zdrava usna duplja takođe doprinose razvoju zdrave trudnoće. Ako puše, savetovaćemo ih zašto je bolje da to prestanu. Jednom rečju, želimo da im ukažemo na boljitke pomoću kojih će njihova trudnoća proći lakše i zdravije, da bi se adekvatno pripremile za porođaj, kao i za dojenje.

Po njenim rečima, trudnice se tokom cele trudnoće, ako ona nije komplikovana, mogu baviti fizičkom aktivnošću, prvenstveno šetnjama, ali i vežbama snage i istezanja. Za to su najbolji joga ili pilates, a bilo bi dobro da se fizičke aktivnosti obavljaju u provetrenim ili klimatizovanim prostorijama, ali i na svežem vazduhu.


Rezultati za brigu

Po rečima dr Jovane Paunković, trudnice bi morale da menjaju svoje navike i pre začeća. Beba tokom trudnoće zahteva više vitamina i određenih minerala, a anketa koja je sprovedena, pokazala je obeshrabrujuće rezultate, stoga je to bio dodatni motiv za pokretanje projekta. Po anketi, svaka četvrta trudnica je gojazna počela aktuelnu trudnoću, a svaka druga jede sveže voće i povrće svaki dan. Svaka deseta jede ribu dva puta nedeljno, dok svaka četvrta puši tokom aktuelne trudnoće. Takođe, svaka četvrta trudnica ima neku drugu bolest, a samo svaka sedma, u toku aktuelne trudnoće, praktikuje neke fizičke aktivnosti.


– Takođe je bitno da piju dovoljnu količinu tečnosti, a što se tiče ishrane i njihovog dobijanja telesne mase, danas je preporuka da se trudnice ugoje od devet do 12 kilograma – rekla je dr Paunković. – Neodgovarajuća ishrana i veće dobijanje mase mogu dovesti do problema u trudnoći, poput visokog pritiska, stvaranja otoka, ali i razvoja šećerne bolesti, koja dodatno može napraviti komplikacije. Zato je bitno da obroci budu češći ali manji, da ne budu kalorijski prebogati, već u ishranu ubaciti dosta voća, povrća i vitamina. Hrana bi trebalo da sadrži i dovoljnu količinu proteina, a pošto je u trudnoći povećana potreba za folnom kiselinom i gvožđem, to se može nadomestiti uz prirodne namirnice.

U slučaju da trudnice često povraćaju, te ako ne mogu zbog toga da uspostave odgovarajuću ishranu, preporučuje se uzimanje vitaminskih suplemenata. Folnu kiselinu prirodnim putem mogu nadomestiti kroz namirnice zelene boje, odnosno lisnato povrće, poput blitve, spanaća, brokolija i slično.

I. Bakmaz

Foto: Arhiva „Dnevnika”

Autor:
Pošaljite komentar
Porodilje i trudnice da prijave ako su im uskraćena prava

Porodilje i trudnice da prijave ako su im uskraćena prava

01.08.2019. 21:53 21:54