Raštanijada u Zmajevu okupila goste sa svih strana
ZMAJEVO: Udruženje Crnogoraca Zmajeva, organizovalo je četvrtu „Raštanijadu“, manifestaciju u čast raštana, biljke na kojoj su generacije odgajane, a spada u grupu najbogatijih gvožđem, raznim vitaminima i mineralima.
Pored domaćina u kuvanju raštana takmičili su se i njihovi gosti iz Ravnog Sela, Bačkog Dobrog Polja, Vrbasa, Crvenke, Novog Sada, Lovćenca i Feketića.
- Zmajevačka raštanijada, prvenstveno ima za cilj druženje, bez obzira na nacionalnu i zavičajnu pripadnost. Na ovogodišnjoj raštanijadi učestvovali su pođednako, što bi rekli rame uz rame, Crnogorci, Hercegovci, Mađari, Slovaci i svi drugi dobronamerni ljudi. Raštan se i u Vojvodini, posebno u našem području Bačke takođe izrazito ceni i rado je viđen na meniju skoro svake porodice – kaže Miodrag Becić, predsednik Udruženja Crnogoraca Zmajeva. - Ova manifestacija u našem selu je prilika da se pripadnici crnogorske narodnosti podsete na ovo staro tradicionalno jelo, koje se i danas sa puno poštovanja priprema u Crnoj Gori, Hercegovini, Dalmaciji, a kao što rekosmo i u Vojvodini je rado viđen na stolu.
Svi, a naročito gorštaci izuzetno poštuju raštan, a kako i ne bi, spasavao ih je tokom gladnih godina i velikih suša i u vremenima raznih buna i ratova, kada se raštanom prehranjivala i mnogobrojna vojska. I dok se raštan sa dodacima dimljenog ovčijeg i jagnjećeg mesa ali i slaninom krčkao u kazančićima, zamirisavši do neba, prostorom kraj reke Jegričke orila se pesma, crnogorska, srpska, mađarska, slovačka davajući poseban štimung takmičarima, ali i kibicerima koji su došli da se druže i daju oduška lepom sunčanom danu i da degustiraju jela.
- Ove godine imamo najveći broj učesnika, oko stotinak takmičara. Veoma smo srećni što je učestvovao veliki broj mladih koji, kako kažu, žele da saznaju što više o raštanu, da nauče da ga kuvaju i naravno da održe tradiciju svojih predaka. Iako su samo slušali i čitali, o raštanu su na našoj manifestaciji saznali mnogo više, između ostalog i da ima i lekovito svojstvo – veli Becić.
Za gorštake kažu da se primiču šerpama i loncima tek kad svrate u kuhinju da provere šta se sprema za obed, ali nije tako izgledalo na raštanijadi. Dok su sevale varjače, mešali se mirisi iz kazančića, takmičari su se jedni od drugih raspitivali o receptima, posebno su prednjačili mladi u želji da nadmaše iskusne kuvarske veterane.
Našao se ovde i Mali Miša, poznati zmajevački gurman i okupio ekipu veterana koja je završila na poslednjem mestu, jer su, kako kažu, preforsirali kazanče velikom količinom mesa, što je pokvarilo ukus kuvanog raštana. Ipak su zadovoljni, jer su se družili sa starim poznanicima.
- Uostalom neka mlađi pobeđuju, na njih je došao red – poručio je Mali Miša.
Posle dvoipočasovnog krčkanja tročlani žiri je bio na velikim mukama, odlučivale su nijanse, i posle petnaestak minuta proglašena su najuspešnija i najukusnija raštan jela. Prvo mesto i najbolji raštan skuvala je mlada ekipa „Piperi“ iz Zmajeva, drugo mesto pripalo je Udruženju Crnogoraca iz Crvenke, a treće ekipi „Komad“ iz Zmajeva. Najuspešnijima pripale su prigodne nagrade u vidu kazančića, tanjira, čaša..., a na kraju svi zajedno su se uz skuvana jela, piće i muziku, družili i prisećali raznih dogodovština.
Tekst i foto: Laslo Kiš