Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bela čokolada iz voća i zelenog čaja iz Novog Sada

14.10.2019. 12:18 12:23
Piše:
Foto: Srbija godišnje proizvede između 120.000 i 150.000 tona slatkiša Foto: privatna arhiva

Nepisano je pravilo da za dobru čokoladu uvek ima kupaca. Samim tim, i za konditorsku industriju Srbije ima prostora za dalji razvoj i pružanje dokaza stranim kupcima da srpski slatkiši kvalitetom mogu parirati poznatim i velikim konditorskim industrijama.

Po podacima Privredne komore Srbije, kod nas oko 140 preduzeća proizvodi slatkiše. Konditorska industrija Srbije u prošloj godini beleži rast izvoza od 20,5 odsto, a uvoza od 22. Između 120.000 i 150.000 tona slatkiša godišnje se proizvede u Srbiji, a konditorska industrija zapošljava oko 6.500 radnika.

Iz Srbije bi uskoro trebalo da put evropskog i svetskog tržišta krene još više slatkiša, s obzirom na to da su nedavno usvojeni propisi koji važe u Evropi.

140 preduzeća u Srbiji proizvodi slatkiše

U Privrednoj komori Srbije objašnjavaju da je konditorska industrija u Srbiji godinama bila izložena visokim cenama sirovina kao što su šećer, mleko u prahu i maslac, što ju je činilo nekonkurentnom, kako na domaćem tržištu, tako i na inostranom. Sada su Grupacija proizvođača konditorskih proizvoda u PKS-u i Ministarstvo poljoprivrede postigli da se ukinu prelevmani na mleko u prahu i maslac, a ukinute su i carinske stope na kakao u zrnu i snižene carinske stope na palminu mast.


Slast od izvoza

Svakako da je dolazak  poznate švajcarske fabrike čokolade u Novi Sad još jedan od dokaza da je Srbija dobro mesto za ulaganje.Takođe, to je šansa  i za veći rast izvoza konditorske industrije, za koju mnogi ekonomisti tvrde da ima najveće šanse da preživi na surovom tržištu neoliberalnog kapitalizma i da bude „jak” rival drugim poznatim proizvođačima slatkiša.


Ovih dana potpisan je ugovor između Vlade Srbije i kompanihe „Bari Kalebo” (Barry Callebaut), po kojem će se u Novom Sadu proizvoditi švajcarska čokolada jednog od najvećih svetskih premijum-brendova. Investicija je vredna 50 miliona evra, a planirano je zapošljavanje 100 ljudi. Ta švajcarska kompanija ima više od 175 godina tradicije u proizvodnji čokolade i ubraja se u vodeće svetske proizvođače čokolade i kakao-proizvoda visokog kvaliteta. Ima oko 60 proizvodnih pogona širom sveta i zapošljava više od 11.500 radnika, a snabdeva celokupan prehrambeni sektor, od industrijskih prehrambenih proizvođača do zanatskih i profesionalnih firmi, kao što su poslastičarnice, pekare, hoteli, restorani i ugostiteljski objekti.

Švajcarska kompanija je još u aprilu ove godine najavila otvaranje fabrike čokolade u Novom Sadu i uspostavila kontakt s Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu da bi se razmotrile mogućnosti uspostavljanja saradnje u oblasti konditorskih proizvoda. Kako je tim povodom za „Dnevnik” objasnila, dekanka Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Biljana Pajin, saradnja Fakulteta s tom kompanijom je tipičan i jedan od brojnih primera saradnje njihovih istraživača s privredom.

50 miliona evra vredna investicija

– Konkretno, ova istraživanja realizovana su kroz program „Saradnje nauke i privrede”, koji sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju Evropska unija i Republika Srbija – ukazala je dekanka Tehnološkog fakulteta, dodajući da su, osim nje, članovi istraživačkog tima s Tehnološkog fakulteta i profesori dr Aleksandar Fišteš, dr Vesna Tumas i Ivana Lončarević. – U saradnji s tom kompanijom razvili smo na tržištu potpuno nov, inovativni proizvod – belu čokoladu obogaćenu polifenolima iz voća i zelenog čaja. Sam naziv projekta i programa finansiranja dosta govori i potpuno se uklapa u pravce razvoja naučnih istraživanja kod nas i u svetu. I u našoj zemlji nauka i privreda se sve više okreću međusobnom povezivanju i saradnji, koja će za rezultat imati nov i inovativan proizvod na tržištu.

Biljana Pajin je dodala da su vrata Tehnološkog fakulteta širom otvorena za saradnju s privredom kojoj treba stručni kadar za bolje pozicioniranje na tržištu.

        LJ. Malešević

 

Piše:
Pošaljite komentar
Crna čokolada leči depresiju

Crna čokolada leči depresiju

02.08.2019. 15:59 16:06
Kafa, čokolada i pivo žrtve klimatskih promena

Kafa, čokolada i pivo žrtve klimatskih promena

17.07.2019. 14:16 14:20
Čokolada leči srce

Čokolada leči srce

16.01.2019. 09:21 09:28